Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari companii est-europene în funcţie de valoarea bursieră este dominat de giganţi polonezi la care statul este acţionar

Topul celor mai mari companii est-europene în funcţie...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2017, 00:08 1195

Într-un clasament în funcţie de va­loarea de piaţă a companiilor din România, Polonia şi Un­ga­ria, cele mai mari economii emer­gente din Europa de Est, ju­că­torii polonezi ar conduce detaşat, atât ca valoare, cât şi ca număr, în top 10. La primele trei companii, statul po­lonez se numără printre acţionari.

Cei mai buni jucători români, OMV Petrom, Romgaz, Fon­dul Pro­prie­tatea şi Banca Transilvania, au o pre­zenţă puternică abia în eşa­lonul secund.

Liderul top 10 este banca PKO Bank Polski, cea mai mare din Po­lonia, cu active de 266,9 de miliarde de zloţi (62,1 miliarde de euro) la sfârşitul anului 2015.

Instituţia de credit este şi un angajator important în Polonia, având aproape 30.000 de salariaţi. Po­trivit rapoartelor companiei, aceasta are ca acţionar principal statul, cu o participaţie de 30%.

La următorul clasat, compania petrolieră poloneză PKN ORLEN, statul este, de asemenea, cel mai mare acţionar, deţinând 27,5% din acţiuni.

Statul polonez se implică şi în acţionariatul băncii PEKAO, locul trei în top 10.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO