Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari tranzacţii de pe bursă din acest an

Topul celor mai mari tranzacţii de pe bursă din acest an

Autor: Roxana Pricop

09.08.2014, 09:11 324

Cea mai mare tranzacţie de bursă de anul acesta a fost oferta Electrica, derulată concomitent pe două burse, la Bucureşti şi la Londra, în care brokerii implicaţiau primit un comision de 2,77% din suma de 1,9 miliarde de lei atrasă de companie.

A doua cea mai mare tranzacţie de pe bursă a fost plasamentul privat accelerat făcut de Fondul Proprietatea la Romgaz pentru vânzarea a 4,99% din acţiuni.  Tranzacţia a fost în valoare de 645 milioane de lei, iar la un comision estimat de 2% din valoare, ar rezulta venituri de 13 milioane de lei pentru Goldman Sachs şi Erste Group, brokerii care au intermediat tran­zac­ţia. Goldman Sachs a acţionat ca „bookrunner“, iar Erste Group a fost joint lead managerul.

„Bookrunner-ul e implicat în vânzare, colectează ordinele şi face alocările la sfâr­şit. Alocările sunt discreţionare, se fac cum crede bookrunnerul că va fi mai bine pentru piaţă. Managerii se ocupă de ofertă, de prospect. Ideal este ca un plasament privat accelerat să se anunţe la închiderea şedinţei de tranzacţionare şi să se facă până când începe următoarea şedinţă, pentru a nu se mişca piaţa. La plasamentul privat de la Romgaz, Goldman a fost aproape să închidă la deschiderea şedinţei, dar nu a reuşit“, a explicat un broker.

Brokerii care au intermediat cele mai mari tranzacţii de pe bursă din acest an au câştigat din comisioane aproape 90 mil. lei, potrivit calculelor ZF. Banii s-au împărţit între brokerii români de la Swiss Capital, Raiffeisen şi BRD şi bancherii străini de la Goldman Sachs, Citi şi Erste, care au fost responsabili de găsirea de cumpărători pentru pachete de acţiuni de peste 3,3 mld. lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO