Burse - Fonduri mutuale

Topul cresterilor pe Bursa in primul trimestru: companiile mici au luat prim-planul

Topul cresterilor pe Bursa in primul trimestru: companiile mici au luat prim-planul
31.03.2010, 23:30 58

In primele trei luni ale acestui an, cresterile pe BVB au fostsustinute in principal de actiunile mai putin lichide, tendintaobservata si la nivelul indicilor din piata. Daca pe indicile BET,al celor mai lichide zece titluri din piata, aprecierea in primeletrei luni ale acestui an este de 28%, cresterea indicelui compozitBET-C, care are in componenta toate titlurile de pe BVB, a urcat cupeste 30% fata de sfarsitul anului trecut. Cea mai mare aprecieredin acest an au inregistrat-o actiunile Compa Sibiu, care aproapes-au dublat fata de 2009, insa pe o lichiditate redusa, de putinsub 1 mil. euro.
"Blue chips-urile au sustinut revenirea pietei in 2009 insa lainceputul acestui an au dat primele semne de oboseala, iar in lipsaunor stiri si evenimente care sa mentina interesul pe ele,investitorii au inceput sa aiba in vedere si alte titluri dinpiata, care pana atunci se aflau intr-un con de umbra", a declaratLiviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul PiraeusBank.
Printre titlurile mici care au inregistrat cresteri considerabilesi pe o lichiditate peste media de anul trecut se numara inprincipal actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI),care au urcat cu 63% si respectiv 43% fata de 2009. "Titlurile aucrescut puternic pe fondul anunturilor de lucrari pe care cele douacompanii le-au facut de la inceputul anului. In plus, includereaCondmag in cadrul indicelui BET a fost receptata pozitiv de catreinvestitori, ceea ce a dus la o evolutie pozitiva sedinta desedinta", a explicat Avram. Pana in prezent Dafora a anuntatcontracte in valoare de
35 mil. euro, iar Condmag si-a manifestat intentia de a participala concernul Nabucco.
Si comparatia intre BET-C si BET-FI pe luna martie arata cainteresul investitorilor s-a mutat catre companiile mai putinlichide, in condiitile in care cei doi indici s-au apreciat cu 16%si respectiv 9,5% in aceasta perioada.
De altfel, cea mai mare crestere de la inceputul anului lacategoria societailor financiare o detin titlurile SIF Oltenia(SIF5), de circa 45% fata de sfarsitul lui 2009. Cea mai mareapreciere din sectorul financiar din acest an este consemnata detitlurile Broker Cluj (BRK), actiunile companiei de intermediereinregistrand o crestere de peste 70% in ultimele trei luni.
"Este de admirat ca aprecierile se fac selectiv, pe societati mici.Inseamna ca investitorii depun ceva efort cand fac o investitie sinu aleg doar ce este la moda. Apecierile titlurilor mici arata sica nu aveam prea multi investitori straini, care prefera sainvesteasca in titlurile lichide si mai vizibile", a declaratAndrei Anghel, consultant de investitii la Smart TradeConsult.
Cu toate acestea, brokerii apreciaza ca potential de crestereincepe sa se consume, nefiind excluse corectii in piata.
"Piata in momentul de fata pare destul de over bought. A ajuns laniste niveluri de la care este greu de vazut alte crestericonsistente iar personal nu cred in continuare aprecierilorputernice. In ultima perioada am vazut tentative de corectii careau esuat, dar cred ca riscul unor scaderi se amplifica", a conchisAvram.

Dafora Medias (DAFR)

73% este aprecierea inregistrata de actiunile Dafora de lainceputul anului, pe un rulaj de 11 mil. euro.

  • Compania controlata de Gheorghe Calburean a anuntat pana inultimele luni castigarea unor contracte in valoare de peste 35 mil.euro.
  • Cinci companii au cerut insolventa Dafora pentru datoriicumulate de peste 140.000 de euro.

Broker Cluj (BRK)

450% este cresterea de care mai au nevoie actiunile Brokerpentru a recupera pierderile din 2008.

  • Societatea de intermediere si-a bugetat in 2010 dublareaprofitului, la 2 milioane de euro.
  • Actionarii au aprobat injumatatirea capitalului social sialocarea de dividende in valoare de peste 5,2 mil. lei dinprofiturile acumulate in ultimii ani.

Biofarm Bucuresti (BIO)

10 mil. euro este valoarea tranzactiilor cu actiunile Biofarm inT1.

  • SIF Oltenia (SIF5) a cumparat recent 3,6% din actiunileproducatorului de medicamente de la Tudor Dumitru si si-a majoratparticipatia peste pragul de 20%.
  • Compania detine un portofoliu semnificativ de actiuni SIF, careau crescut puternic anul trecut, determinand un profit de 20 mil.lei.

Condmag Brasov (COMI)

3,8% este ponderea alocata actiunilor Condmag in indicele BET,unde au luat locul Rompetrol Rafinare.

  • Compania si-a manifestat intentia de a participa la licitatiaproiectului Nabucco, fiind unul dintre furnizorii traditionai aiTransgaz pe segmentul constructiilor de conducte magistrale.
  • A castigat un contract de 6,8 mil. euro cu Transgaz pentrureparatia unei conducte.

Oltchim (OLT)

39% este avansul titlurilor Oltchim de la inceputul anului, latranzactii de peste 2 mil. euro.

  • Compania estimeaza pentru acest an venituri de 2,5 ori maimari, de 660 mil. euro si spera sa revina pe profit.
  • Combinatul a anuntat investitii de 15 mil. euro pentrurepornirea sectiei de petrochimie de la rafinaria Arpechim.

Altur Slatina (ALT)

10% din actiunile Altur Slatina s-au tranzactionat pe Bursa dela inceputul anului.

  • Producatorul de componente pentru industria auto si-a bugetatun profit de 3,15 mil. lei, in crestere cu 44% fata de 2009, sivenituri de 90 mil. lei.
  • Actiunile Altur se numara printre cele mai tranzactionate de peBursa ca numar de tranzactii, fiind speculate si datorita pretuluifoarte mic (0,05 lei/actiune).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO