Burse - Fonduri mutuale

Traderii: Piaţa arată bine, dar investitorii aşteaptă confirmarea de pe extern

Traderii: Piaţa arată bine, dar investitorii aşteaptă confirmarea de pe extern
27.07.2010, 23:10 19

Bursa locală a continuat şi ieri seria de aprecieri, cea maimare creştere la nivelul indicilor fiind înregistrată desocietăţile financiare grupate sub BET-FI, care a urcat cu aproape5,2% peste nivelul de referinţă. De asemenea, indicele BET,principalul indice local, a urcat ieri cu peste 4%, în timp ceindicele energetic BET-NG a avansat cu peste 3% faţă de nivelul deluni.
Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a dublat faţă derulajul de luni, depăşind nivelul de 8,5 mil. euro, pe un volum detranzacţionare care s-a ridicat la peste 48,4 milioane de acţiuni.Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat de titlurile bancareBRD, de aproximativ 10 mil. lei, în timp ce preţul acţiunilor aurcat cu peste 3,6%, la nivelul de 11,4 lei/unitate. În sectorulbancar, cea mai mare apreciere a fost consemnată însă de titlurileBăncii Transilvania (TLV), care au urcat cu peste 5,5% faţă dereferinţă.
"Aprecierile din ultimele şedinţe au venit strict pe fondul unuicontext extern favorabil. Pe piaţa americană am văzut nişteraportări bune, peste aşteptări, şi cum indicii externi n-au spartnivelurile suport în şedinţele anterioare, investitorii au intratla cumpărare. Pentru moment piaţa locală arată bine, iar indiciisunt într-o revenire uşoară, însă investitorii aşteaptă oconfirmare pentru reluarea trendului ascendent", a declarat MihaiMureşian, trader în cadrul societăţii de intermediere IntercapitalInvest.
La categoria SIF-uri, cel mai mare avans a fost consemnat detitlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu aproape 8,5%peste nivelul de referinţă. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) auînregistrat cel mai mare rulaj la această categorie, de peste 6,5mil. lei, însă cotaţia titlurilor a avansat cu doar 4,5% pestenivelul de luni. Tot în sectorul financiar, acţiunile SSIF Broker(BRK) au înregistrat o apreciere de aproape 5,7% peste referinţă,cotaţia titlurilor urcând la 0,317 lei/unitate. "Nici o creşterefoarte puternică a preţurilor într-un timp foarte scurt nu este dedorit, pentru că piaţa nu are astfel timp să se consolideze şi aparderapaje, care se vor corecta prin scăderi. Dacă pe extern vomvedea însă că pieţele continuă seria de aprecieri şi vor spargenivelurile de rezistenţă, atunci cu siguranţă vom vedea şi pe piaţalocală o euforie ceva mai mare la cumpărare", a adăugat Mureşian.Pieţele europene înregistrau ieri aprecieri moderate, de peste 1,3%pe indicele regional Euro Stoxx 50, în timp ce piaţa americanădeschidea pe plus, cu un avans de aproape 1%, indicele Dow Jonesevoluând aproape de pragul de rezistenţă de 10.700 de puncte.
În sectorul energetic, aprecierea indicelui de profil a fostsusţinută în principal de titlurile companiei petroliere OMV Petrom(SNP), care au urcat cu peste 3,2%, însă pe un rulaj moderat, dedoar 0,25 mil. lei. Acţiunile Transgaz (TGN) au înregistrat însă unrulaj ceva mai ridicat, de peste un milion de lei, însă titlurilesocietăţii naţionale de transport de gaze naturale au urcat cu doar1,7% faţă de nivelul de referinţă.
"Chiar dacă la începutul lui august piaţa locală o să intre înperioada de raportări financiare semestriale, nu cred că acesteavor avea un impact semnificativ în piaţă. Vom vedea doar evoluţiipunctuale, acolo unde rezultatele financiare vor fi fie prea slabe,fie prea bune, iar investitorii vor reacţiona în consecinţă", aîncheiat Mureşian.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care au accelerataprecierile în ultima perioadă, pe rulaje tot mai mari.
  • Evoluţia acţiunilor Transelectrica (TEL), care ieri auînregistrat cel mai mare avans din sectorul energetic.
  • Evoluţia companiilor de construcţii utilitare, în specialtitlurile Dafora Mediaş (DAFR), care ieri au urcat cu peste5%.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care au consemnat aprecieri puternice.
  • Evoluţia pieţelor internaţionale, în special piaţa americană,care continuă să înregistreze creşteri, fiind foarte aproape depragul de rezistenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO