Burse - Fonduri mutuale

Traderii: Vom mai vedea deal-uri pe Bursa pana la sfarsitul anului

Traderii: Vom mai vedea deal-uri pe Bursa pana la sfarsitul anului
09.12.2009, 23:05 19

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere,indicele BET coborand cu 1,7%, cea mai mare corectie din piata dealtfel, in timp ce indicatorul compozit al pietei BET-C a coboratcu putin peste 1%.

Societatile financiare inregistrand si ele corectiie, de aproape1,5% la nivelul indicelui BET-FI. Cele mai afectate titluri laaceasta categorie au fost actiunile SIF Moldova (SIF2), care aucoborat cu 3,5% fata de referinta. Lichiditatea pietei a fost si deaceasta data ridicata si mult peste media lunii noiembrie, deaproape 10 mil. euro, fiind sustinuta in principal de tranzactiiledeal pe SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).

"Seobserva intr-adevar o majorare a lichiditatii in piata pe acestfinal de an, dar cea mai mare parte din aceasta este data detranzactiile de tip deal. Tinand cont de volumele tranzactionate,cred ca sunt schimburi de sfarsit de an, venite din partea unorinvestitori cu potential mare. Vom mai vedea astfel de tranzactiipe bursa locala pana la sfarsitul anului", a declarat MihaiMuresian, trader in cadrul societatii de intermediere IntercapitalInvest.

Tranzactiile deal de ieri pe titlurile SIF Oltenia si SIFMoldova s-au ridicat la peste 3 mil. euro, fiind tranzactionateaproape 1% din participatiile fiecarei societati financiare.Schimburile s-au realizat la doua zile dupa ce un alt pachet, de 4%din actiunile Bancii Transilvania (TLV), a fost tranzactionatpentru suma de 24 mil. euro in sedinta de luni.

"Astfel de tranzactii agita apele de obicei, insa cea de luni peBanca Transilvania nu a fost resimtita pe piata spot, titlurilebancare inregistrand de altfel pierderi. Cred ca nu se intra lacumparare pentru ca majoritatea titlurilor, in special cele dinsectorul financiar, sunt pe maxime, iar investitorii asteapta credo reducere a pretului pentru a cumpara", a adaugat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile TLV au inregistrat ieri o corectiede 2,8% fata de referinta, in vreme ce actiunile BRD s-au depreciatcu aproape 0,8%, coborand la pretul de 13,2lei/titlu.

La categoria SIF-uri, topul corectiilor a fost completat descaderile SIF Oltenia, cu o scadere de 1,6%, SIF Transilvania(SIF3), 1,5% si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu un declin de 0,9% fatade referinta.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare, la pretulde 0,69 lei/titlu.

"Majoritatea titlurilor sunt pe maxime acum, iar piata si-apierdut din forta, ca sa sparga aceste niveluri in urmatoarele douasaptamani. Poate pe SIF-uri, pe fondul unui flux de stiri pozitive,precum acordurile favorabile din partea comisiilor din Camera savedem o spargere a nivelului de rezistenta. Imi vine greu sa credca vom vedea toate acestea in cele cateva sedinte cate au mai ramasdin acest an", a completat Muresian.

Dintre companiile energetice, titlurile Petrom (SNP) auconsemnat cea mai mare corectie, de 2,3% fata de referinta, invreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu doar0,5%. Titlurile societatilor nationale de energie si gazTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in stationare, lapreturile de 12,3 lei/actiune si repsectiv 155 lei/titlu.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), pe fondulcontinuarii corectiilor, trend inceput inca de saptamanatrecuta.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), pemasura ce actiunile continua sa se depreciereze.
  • Evolutia titlurilor Teraplast (TRP), dupa ce in sedinta de ieriau consemnat a doua cea mai mare scadere din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO