Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a pierdut 9,1 milioane de euro in trimestrul II

13.08.2009, 19:02 18

Transelectrica (TEL) a consemnat in trimestrul al doilea un rezultat negativ de 9,1 mil. euro (38,3 mil. lei), comparativ cu un castig net de 9,1 mil. euro (33,3 mil. lei) in T2 din 2008. Rezultatele au fost mult sub estimarile analistilor, care previzionau ca firma va inregistra in aceasta perioada un profit net de circa 3 mil. euro (12,8 mil. lei).

Actiunile Transelectrica erau printre putinele titluri din piata care inregistrau ieri o corectie, titlurile transportatorului de energie coborand cu 2,1%, la un pret de 13,8 lei/actiune.

Compania nu a reusit in primul semestru sa-si ajusteze cheltuielile la reducerea veniturilor, acestea din urma diminuandu-se cu 7,8%, la 296,4 mil. euro (1,2 mld. lei). De cealalta parte, cheltuielie societatii s-au majorat cu 1,8%, pe fondul achizitiilor de energie pentru reglarea consumului din sistem la un pret cu 25% mai ridicat decat in aceeasi perioada si a cheltuielilor mai mari cu salariile, care au urcat cu 13%, respectiv 8,2 mil. lei.

De cealalta parte, consumul de energie s-a redus cu 9% in primul semestru, antrenand o diminuare a veniturilor companiei, exporturile de energie electrica inregistrand o contractie si mai puternica, de 33%, potrivit raportului companiei.

Profitul Transelectrica s-a diminuat drastic in primele sase luni, ajungand la 2,1 mil. euro (aproape 9 mil. lei), de la un nivel de 31,5 mil. euro (115,5 mil. lei) consemnat in perioada similara a anului 2008.

Scaderea de profit a venit in ciuda faptului ca tarifele au urcat fata de intervalul analizat al anului precedent la toate categoriile. Cel de transport al energiei s-a majorat cu 5,2%, iar cel de sistem a urcat cu 13,7%. "Daca pe termen scurt este clar ca rezultatele Transelectrica vor suferi, in schimb daca autoritatea de reglementare (ANRE) aplica corect metodologia de calcul a tarifului de transport, ar putea rezulta o crestere substantiala al tarifului cu peste 9% in 2010, ceea ce ar induce o crestere majora a profitabilitati companiei anul viitor. Oricum, daca exceptam multiplul de profit net (PER), ceilalti indica o subevaluare importanta fata de companiile similare din Europa", spune Mihai Caruntu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO