Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii de peste 7 mil. euro cu Petromidia

05.01.2005, 00:00 12

Actiunile Petromidia au continuat sa se mentina in atentia cel putin a unui invetsitor mare,  ieri transferandu-se 1,2% din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) prin intermediul unor tranzactii speciale in valoare totala de 197 miliarde de lei (5 milioane de euro).
Cu actiunile Petromidia s-au derulat tranzactii mari si in piata, transferurile in acest caz depasind 80,7 miliarde de lei (peste 2 milioane de euro). Brokerii spun ca in ceea ce priveste tranzactiile speciale derulate cu aceste actiuni a fost cel mai probabil un singur investitor mare . "In opinia mea, a fost un singur cumparator mare. Este posibil ca acesta sa fi cumparat si inainte de trecerea datei de inregistrare pentru majorarea de capital de la Petromidia, ca sa-si mentina participatia si prefera sa cumpere si acum la inceput de an la preturi sub nivelul de  1.000 lei/actiune la care se va face majorarea" a comentat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.
Cele patru tranzactii speciale s-au facut la preturi sub pragul de 1.000 lei/actiune,  brokerii spunand ca investitorii  care au cumparat au facut acest lucru tocmai datorita faptului ca se asteptau la o crestere a pretului peste acel prag datorita majorarii de capital. "Aceasta pe termen scurt, iar pe termen lung se asteapta la o imbunatatire a rezultatelor economice ale companiei" a precizat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.
Cotatia Petromidia a sarit din nou ieri este 1.000 lei/actiune, pretul amxim atins fiind de 1.020 lei/actiune.  "Pentru ce a mai ramas din saptamana aceasta ma astept la o stabilitate a  preturilor pentru principalele titluri cotate, mai putin pentru Rompetrol rafinare, care va mai creste" a comentat Nicolae Rusu. Brokerii se asteapta sa apara in perioada urmatore si unele corectii negative dupa aprecierea brusca de la inceput de an a majoritatii actiunilor. 
Pentru a doua sedinta consecutiv s-a mai facut o tranzactie speciala cu actiunile Bancii Transilvania, dar potrivit unor surse din piata, au fost cumparatori diferiti in cadrul deal - urilor din   cele doua sedinte si acesti cumparatori nu au fost investitori mari. Tranzactia speciala de ieri s-a perfectat la pretul de 11.000 lei/actiune, un nou maxim istoric pentru actiunile bancii Transilvania. Valoarea operatiunii a fost de  27,5 miliarde de lei (0,7 milioane de euro). In piata s-au facut tranzactii de peste 65 miliarde de lei (1,6 milioane euro) cu titlurile bancii, ultimul transfer realizandu-se la pretul de 10.800 lei/actiune, in crestere cu 3,9% fata de cotatia precedenta.
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile Impact si aceste titluri facand obiectul unor tranzactii importante. Pe fondul majorarii de capital pe care o va derula Impact, actiunile companiei  au castigat ieri 4,1%, cursul stabilind si un nou maxim pentru ultimul an la nivelul pretului de 6.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 29,6 miliarde de lei (0,7 milioane de euro). Azi este ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni Impact pentru beneficia de drepturile de preferinta in cadrul majorarii de capital a companiei. Drepturile de preferinta pentru majorarea de capital de la Impact vor fi vandute pe Bursa.



Piata RASDAQ
Actiunile santierului naval Aker Braila au castigat peste 14% pe fondul informatiilor privind perspectiva de imbunatatire semnificativa a rezultatelor economice ale companiei.
Imbunatatirea perspectivelor pentru Aker Braila se inscrie practic in evolutia de ansamblu a santierelor navale romanesti, care primesc din ce in ce mai multe comenzi. Imediat dupa deschidere, cotatia Aker a intrat pe un trend ascendent, pretul urcand o data cu intrarea in a doua parte a sedintei pana la un nivel maxim de 52.500 lei/actiune. La acest pret s-a perfectat si ultima tranzazctie derulata cu aceste titluri.  Valoarea tranzactiilor a fost de 1 miliard de lei (28.000 euro).
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta. Actiunile Socep au urcat foarte repede dupa deschidere pana la un nou nivel record de 3.590 lei/actiune,  dupa atingerea acestui pret,  cursul pierzand 200 lei. Cotatia si-a revenit repede, urcand pana pe la 3.520 lei/actiune, dar ulterior pretul a fost coborat din nou, inchiderea facandu-se la 3.400 lei/actiune, in scadere cu 2,5% fata de cotatia precedenta. Titlurile Socep au avut o lichiditate foarte buna, rulajul realizat de aceste actiuni depasind 16,4 miliarde de lei (420.000 euro).
Actiunile Rompetrol SA (VEGA) au castigat 2,7%, lichiditatea titlurilor fiind in crestere. Cursul a fluctuat destul de mult in intervalul 810 - 828 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 825 lei/actiune. Transferurile au insumat 1,3 miliarde de lei. ( 35.000 euro).
La Categoria de Baza, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca, cu tranzactii in valoare de 1,9 miliarde de lei (49.000 euro). Actiunile Sanex au fost cotate la deschidere la pretul de 6.450 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la cumparare cursul avand in general o evolutie ascendenta in continuarea sedintei. Cotatia a urcat pana la un nivel maxim de 7.000 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 150 lei mai redus. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile Sanex au castigat peste 7%.
In topul celor mai tranzactionate actiuni au fost si titlurile companiei Mecanica Ceahlau.  Cu aceste actiuni s-au realizat doar trei tranzactii, dar prin intermediul acestora s-a transferat un pachet important, reprezentand in total 0,7% din capitalul social al Mecanica. Toate transferurile s-au derulat la pretul de 250.000 lei/actiune, in scadere cu aproape 2% fata de cotatia medie precedenta. Operatiunile au insumat 1,5 miliarde de lei (40.400 euro).  Principalul cumparator de actiuni Mecanica in ultimele luni a fost SSIF Broker, care a ajuns sa controleze impreuna cu persoanele implicate peste 12% din actiunile Mecanica. Cel mai important actionar al societatii este SIF Moldova, cu o participatie de 50,9%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO