Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii mai reduse, cresteri mai multe

13.05.2004, 00:00 14

Pe fondul unor tranzactii mai reduse comparativ cu sedintele precedente, toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile listate la Bursa de Valori au incheiat ziua in crestere.
Indicele BET - C care urmareste tote companiile listate mai putin societatile de investitii financiare (SIF) a urcat cu 0,9%. Actiunile SIF, au incheiat o noua zi de crestere, dupa scaderile importante de saptamana trecuta, aprecierea medie de ieri in randul acestor companii fiind de 2%.
Potrivit brokerilor, valoarea mai redusa a tranzactiilor se datoreaza absentei de pe piata a marilor investitori. " Marii cumparatori si vanzatori lipsesc din piata, asa ca putem spune ca piata a ramas la mana investitorilo mici" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. "Ca urmare a acestui lucru si tranzactiile mai reduse din ultimele doua zile" Ieri, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 47 miliarde lei.
Iesirea pe moment a investitorilor mari din piata se regaseste cel mai bine in rulajele mai reduse realizate de companiile Rompetrol Rafinare (Petromidia) si SNP Petrom comparativ cu cele de luni si, in general, fata de cele inregistarte in saptamanile trecute. Actiunile Petromidia au facut ieri obiectul unor transferuri in valoare de 4,4 miliarde lei, cele mai reduse din momentul listarii la Bursa de Valori. Petromidia a deschis sedinta la 690 lei/actiune, cotatia intrand in a doua parte a zilei pe un trend de scadere, conctretizat prin atingerea unei valori minime de 675 lei/actiune. Pana la inchidere, pretul si-a revenit usor, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 680 lei/actiune. Ziua de ieri a fost a doua zi de scadere consecutiva pentru Petromidia, tilurile companiei mai pierzand 1,5%.
Actiunile Petrom Bucuresti au reatins pe parcursul zilei maximul istoric de 2.400 lei/actiune, aceasta cotatie mentinandu-se si la inchidere. Pe fondul unor transferuri de 6,3 miliarde lei, cotatia Petrom a mai castigat 0,4%.
Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut Bancii Transilvania, cu operatiuni care au depasit  6,3 miliarde lei. Sedinta de ieri a consemnat o apreciere de 1,8% pentru Banca Transilvania. Brokerii considera ca evolutiile din ultimele zile pot insemna o stabilizare a cursului, dar este prematur inca sa vorbim de intrarea pe un trend ascendent. In prima parte a zilei aproape toate tranzactiile care au implicat actiunile bancii s-au derulat la pretul de 5.600 lei/actiune, in timp ce in a doua jumatate toate transferurile s-au perfectat la pretul de 5.700 lei/actiune. 
Toate cele cinci SIF - uri au inregistart aprecieri ieri, cele mai mari cresteri apartinand SIF Moldova si SIF Oltenia  cu cresteri de 3,9%, respectiv 3,4%.
Actiunile Azomures au castigat 2,7%, incheind ziua la 3.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,4 miliarde lei. Compania a hotarat sa distribuie dividende din profitul pe anul trecut in valoare de 275 miliarde lei, valoarea dividendului brut urmand sa fie de aproximativ 522 lei/actiune.



Actiunile Argus au urcat cu 1,7%
Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta, care au inregistrat o apreciare de 1,7%.
Cotatia Argus se pare ca a iesit cel putin pe moment de pe trendul de scadere din ultimele saptamani. Actiunile Argus au fost cotate ieri la un pret maxim de 21.500 lei/actiune, in timp ce ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 21.000 lei/actiune. Operatiunile au depasit 1,2 miliarde lei. Argus a obtinut anul trecut un profit net   de 57,5 miliarde lei, valoarea de peste trei ori mai redusa decat cea inregistrata in 2002.  Compania a realizat o cifra de afaceri de 1.500 miliarde lei, in scadere cu 2% comparativ cu vanzarile din 2002.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) si-au intrerupt cursa de recuperare a pierderilor din ultima perioada, cotatia acestor titluri inregistrand o sacdere de 2,9% la nivelul pretului mediu. Pe fondul unei lichiditati in crestere, actiunile Vega s-at aflat ieri  in general  pe un trend descednent. Pretul maxim atins a fost de 660 lei/actiune, egal cu pretul la care s-a perfectat ultimul transfer in urma cu o zi. Inchiderea de ieri s-a facut la pretul minim al zilei care a fost de 620 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 993 milioane lei. Actiunile Rompetrol SA si cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), listate la Bursa de Valori  au ajuns astfel sa fie cotate la valori sa similare.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au facut obiectul a doua tranzactii, ambele realizate la un pret constant de 3.400 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 2,37%. valoarea tranzactiilor a fost de 215 milioane lei.
Cu actiunile comerciantului Metacom Timisoara au fost realizate trei tranzactii, pretul mentinandu-se constant la nivelul de 105.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 441 milioane lei. Aprecierea medie a fost de 23,5%.  Luna trecuta, societatea Begacom a cumparat un pachet de 25% din actiunile Metacom, in acelasi timp APAPS reducandu-si participatia pe care o detinea in cadrul societatii la 24%. De la inceputul anului, SIF Banat - Crisana a vandut o parte importanta din actiunile pe care le detine la Metacom, in prezent mai controland 4,8%  din capitalul social al companiei.
Actiunile companiei detinatoare de spatii comerciale Unirea Shopping Center au fost implicate in patru transferuri perfectate la acelasi pret de 350.000 lei/actiune. La nivelul pretului mediu, titlurile companiei au pierdut 7,8%. Transferurile au totalizat 228 milioane lei. Cel mai important actionar minoritar al societatii este fondul de investitii Broadhurst care detine 11,6% din numarul total de actiuni. Toti cei trei indici bursieri care urmaresc companiile de pe RASDAQ au inregistrat din nou scaderi. Indicele general al acestei pietei, RASDAQ-C, a pierdut 0,6%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO