Burse - Fonduri mutuale

Trei zile la Bursa cat un an la banca

06.01.2005, 00:00 16

Bursa a continuat sa inregistreze noi maxime si o data cu ea si multe din principalele titluri cotate. Indicii BET si BET - C au inregistrat doar in trei sedinte aprecieri de peste 14%, respectiv 12%, apropiate de randamentele anuale aduse de un depozit bancar.
Actiunile unor companii ca Petrom, BRD sau Banca Transilavania au adus de la inceputul acestui an castiguri de peste 10%, in timp ce randamentul unei investitii in actiunile Rompetrol Rafinare la finalul lui 2004 ar fi fost in prezent de peste 20%. O explicatie pentru motivatia investitorilor mari care au vandut in ultimele sedinte poate fi gasita si in aceasta puternica ascensiune a principalelor titluri cotate, pentru un investitor strain un castig, de exemplu,  din decembrie de 30% fiind mai mult decat multumitor in conditiile in care pe pietele externe un randament de 10- 20% pe an este unul bun.
Actiunile companiilor petroliere, titlurile BRD, dar si doua dintre SIF - uri, Banat - Crisana si Transilvania au atins ieri noi cotatii record, brokerii spunand ca trendul ascendent al Bursei are "in spate" tot investitorii straini. "Rulajele mari realizate sunt un semn ca principalii cumparatori sunt investitori institutionali." a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Tranzactiile derulate pe Bursa  ieri au depasit 300 miliarde de lei (7,8 milioane de euro, dupa ce in sedinta precedenta, rulajul urcase peste 500 miliarde de lei (14 milioane de euro).
In continuare, cele mai tranzactionate actiuni au fost titlurile companiilor petroliere  si cele ale bancilor. Actiunile Petrom au facut obiectul unor tranzactii de peste 63 miliarde de lei (1,6 milioane de euro), un rulaj mai ridicat realizand titlurile bancii Transilvania. Cu actiunile acestei banci s-au derulat in piata tranzactii de peste 60 miliarde de lei (1,5 milioane de euro), alaturi de acestea mai realizandu-se si o tranzactie speciala, in valoare de  11 miliarde de lei (284.000 euro). La fel ca in sedinta precedenta, tranzactia speciala s-a perfectat la maximul istoric de 11.000 lei/actiune.  Actiunile bancii au fost cotate la inchidere la 10.900 lei/actiune,  in crestere cu 0,9% fata de cotatia precendenta.
Actiunile Petrom au atins o cotatie record de 3.790 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 40 lei mai redus. Titlurile Petrom au castigat ieri 4,8%. O apreciere foarte buna au avut titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu peste 11%, pana la un nou maxim istoric de 1.120 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor  a fost de 52,6 miliarde de lei (1,3 milioane de euro).
Actiunile SIF au castigat in medie peste 3%, de la inceputul anului, aprecierea acestor titluri fiind de peste 10%. Cele mai tranzactionate in grupul SIF au fost de aceasta data actiunile SIF Banat - Crisana, cu transferuri de 15,3 miliarde de lei (394.000 euro).
Actiunile Impact au mai castigat 2,4% in ultima zi in care investitorii mai putea ucmpara actiuni pentru a putea subscrie in cadrul majorarii de capital. Titlurile au atins un nou maxim al ultimului an de 6.500 lei/actiune. Transferurile au insumat 20,1 miliarde de lei (517.000 euro).



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au castigat ieri peste 5%, atingand si un nou maxim istoric de 7.350 lei/actiune.
Lichiditatea actiunilor Sanex a fost insa in usoara scadere comparativ cu sedinta precedenta. Aceste actiuni au realizat ieri un rulaj de 1,4 miliarde de lei (37.000 euro). Titlurile Sanex au fost cotate la deschidere la 6.900 lei/actiune, ulterior pretul urcand pana la un maxim de 7.350 lei/actiune, atins in a doua parte a sedintei. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 7.200 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de elemente din beton pentru constructii Elpreco  Craiova, listat la Categoria a II -a. Tranzactiile realizate cu aceste titluri  au insumat 3,5 miliarde de lei (32.000 euro). Mai mult de jumatate din actiunile tranzactionate au fost transferate prin intermediul unei singure operatiuni volumul total de ieri reprezentand aproximativ 0,7% din capitalul social al companiei. Actiunile Elpreco au castigat 5,2%, pretul maxim atins fiind de 500.000 lei/actiune. Acest pret a reprezentat si cotatia de la inchidere. Actionarul majoritar al Elpreco este fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 55,8%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Oltenia, care detine 10,6% din actiuni.
O crestere importanta au inregistrat si actiunile operatorului portuar Romportmet Galati, aprecierile din ultimele sedinte venind insa dupa o serie de deprecieri. Cotatia Romportmet a urcat cu aproape 19%, inchiderea facandu-se la pretul maxim de 32.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor  a fost insa redusa, de 720 milioane de lei (18.000 euro).
Actiunile societatii Mecanica Ceahlau au continuat sa realizeze un rulaj mai ridicat decat de obicei. Aceste actiuni au fost cele mai tranzactionate dintre cele listate la Categoria de Baza, cu transferuri in valoare de 3,1 miliarde de lei (80.000 euro).  Pachetul total transferat pe parcursul sedintei reprezinta 1,3% din numarul total de actiuni al companiei. Titlurile Mecanica au recuperat pierderea din sedinta de marti, cotatia urcand ieri cu aproae 3%. Cotatia la inchidere a fost de 260.000 lei/actiune, in timp ce pretul maxim la care actiunile au fost tranzactionate a fost de 265.000 lei/actiune.
Din punct de vedere al numarului de tranzactii, cele mai tranzactionate titluri au apattinut companiei Rompetrol SA (VEGA). In cele 111 tranzactii care au implicat actiunile VEGA s-au transferat peste 2,7 milioane de actiuni, valoarea operatiunilor fiind de 2,3 miliarde de lei (aproximativ 60.000 euro). Cursul a mai castigat 4,2%, pretul maxim fiind de 881 lei/actiune.
Tosi cei trei indici care urmaresc companiile de pe RASDAQ au atins noi amxime istorice. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate a urcat ieri cu 1%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO