Burse - Fonduri mutuale

UE ia în considerare un plan de vânzare de obligaţiuni pentru a contracara efectele invaziei ruseşti în Ucraina cu o serie de cheltuieli pentru apărare şi energie. Creşteri pe majoritatea burselor europene

Ieri, către finalul sesiunilor de tranzacţionare, marile burse europene au revenit neaşteptat pe plus

Ieri, către finalul sesiunilor de tranzacţionare, marile burse europene au revenit neaşteptat pe plus

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2022, 13:06 507

Acţiunile europene înregistrau creşteri în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare din 8 martie, în linie cu contractele futures din Statele Unite, după ce presa internaţională a anunţat că Uniunea Europeană ia în considerare un plan de vânzare de bonduri, drept răspuns la efectele generate de războiul ruso-ucrainean.  

Indicele paneuropean Stoxx 600 creştea cu 0,4% la ora redactării ştirii, după ce deschisese şedinţa în teritorii negative. Astfel, indicele se pregăteşte pentru primul avans din ultimele patru zile, în contextul în care posibilitatea unor noi stimulente ale băncilor centrale începe să îmbunătăţească sentimentul general al pieţei.

Între timp, DAX 30 din Frankfurt şi indicele parizian CAC 40 se apreciau cu 0,8%, respectiv 1,3%. FTSE MIB din Milano şi IBEX 35 din Madrid erau pe plus cu 2,4%, respectiv 2,6%, iar indicele londonez FTSE 100 scădea cu 0,1%, arată datele MarketWatch.

Propunerea UE de vânzare de obligaţiuni ar putea fi prezentată până săptămâna viitoare, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg. Mişcarea vine la un an după ce Uniunea a lansat un pachet de urgenţă de 1.800 de miliarde de euro pentru a finanţa eforturile statelor membre de combatere a pandemiei.

Acum, blocul comunitar se confruntă cu o nevoie masivă de finanţare, pe măsură ce începe să îşi reformeze industria de apărare şi infrastructura energetică, drept urmare a invaziei ruseşti din Ucraina.

În Statele Unite, autorităţile se uită la posibilitatea interzicerii importurilor de petrol din Rusia. În schimb, Federaţia Rusă a ameninţat că ar putea închide transportul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1. Ultimele decizii subliniază modul în care războiul economic îndreptat către Rusia estompează perspectivele la nivel global, scrie Blomberg. Ieri, S&P a avut cea mai slabă zi din octombrie 2020.

Cu trei ore şi jumătate înainte de începerea sesiunii de tranzacţionare de pe Wall Street, contractele Futures pe Dow Jones, S&P şi Nasdaq afişau evoluţii de plus, 0,1%, plus 0,2%, respectiv minus 0,05%. Preţul unui baril de petrol WTI creştea cu 3,11%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO