Burse - Fonduri mutuale

UE nu scoate transferurile către pensiile private din calculul datoriei şi a deficitului bugetar

UE nu scoate transferurile către pensiile private din calculul datoriei şi a deficitului bugetar

Autor: Andreea Neferu

24.10.2010, 23:40 26

Uniunea Europeană (UE) a anunţat că solicitarea a nouă ţări,majoritatea din Europa de Est, privind modificarea modului în carecheltuielile cu pensiile sunt recunoscute ca fiind componente aledatoriilor publice este practic imposibil de implementat, scrieBloomberg.
Olli Rehn, comisarul european pentru economie şi afaceri monetare,a explicat într-o scrisoare adresată celor nouă state că deşisolicitarea lor este "justi­ficată", nu va fi posibil să fieacceptată în condiţiile siste­mului actual de calcul aldatoriilor.

România, alături de Ungaria, Suedia, Polonia, Bulgaria, Cehia,Slovacia, Lituania şi Letonia, este sem­natara acestei petiţii,prin care se atrage atenţia asupra faptului că metodele statisticeutili­zate în prezent "deza­van­tajează sta­tele membre care şi-aurefor­mat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare aacestora, în raport cu statele membre care nu imple­mentează astfelde reforme".
Care este însă principala problemă semnalată de cele nouă state?După reforma sistemului de pensii, o parte dintre contribuţiiletotale este redirecţionată către fondurile de pensii private, iarcealaltă parte către bugetul asigurărilor de stat. Astfel, bugetulde pensii oferite de stat este mai mic. Statul plăteşte pensiile înregim "pay as you go" (banii colectaţi acum de la angajaţi suntplătiţi pensionarilor de astăzi), astfel că reducerea veniturilorprin transferarea unui anumit procent către fondurile privateconduce la accentuarea deficitului bugetar. Cu alte cuvinte,cheltuielile cu reformarea sistemelor de pensii nu ar trebuiincluse în datoria publică pentru că acestea reprezintă elemente"critice" pentru asigu­rarea stabilităţii pe termen lung afinanţelor publice ale Europei, susţin cele nouă naţiuni
Comisia Europeană a cerut în luna iulie statelor membre ale UE săîşi reformeze sistemele de pensii, având în vedere că ritmul rapidde îmbătrânire a populaţiei ar putea pune presiuni pe finanţelepublice. Polonia este singura ţară din UE unde cheltuielile cupensiile ar putea scădea în următorii 50 de ani, potrivitestimărilor realizate de Comisia Europeană.

"Polonia este nemulţumită de răspuns ( cu privire la solicitareasemnată de cele nouă ţări - n.red.) şi îşi menţine poziţia în ceeace priveşte calculul deficitului şi datoriei", a declarat MagdalenaKobos, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe de laVarşovia.

Unele state au început deja să ia măsuri pentru a diminuadeficitele sistemelor de pensii. În acest sens, exem­plul Ungarieieste edifi­cator. Premierul maghiar Viktor Orban a ales suspendareacontribuţiilor către fondurile private de pensii, în condiţiile încare modelul public-privat practicat până acum împovăra prea multbalanţa bugetară a ţării.
Şi Bulgaria a anunţat recent că ar putea transfera către bugetul destat o parte dintre contribuţiile ce ajung în fondurile de pensiiprivate. "Încă o ţară încearcă să-şi acopere găurile din sistemulde pensii, de data aceasta este vorba de Bulgaria, care urmeazăUngariei. Comisia Europeană ar trebui să acţioneze rapid, altfel şialte ţări vor urma exemplul", a declarat Simon Quijano-Evans,economist în cadrul Credit Agricole Cheuvreux.
î

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO