Burse - Fonduri mutuale

Uite pragul, nu e pragul

28.06.2004, 00:00 19

Actiunile SIF au pierdut in medie peste 4% dupa ce deputatii au modificat din nou legea consolidata a pietei de capital, eliminand prevederea care permitea cresterea pragului de detinere la 1%.
Prevederea de 1% fusese introdusa de senatori si modifica cota de detinere actuala care limiteaza la 0,1% participatia unui actionar in cadrul SIF. Deputatii au eliminat orice prevedere privind pragul de detinere, in aceasta situatie fiind posibila si ridicarea pragului peste nivelul de 1%. In orice caz,  modificarea efectiva a pragului de detinere poate fi aprobata numai de Adunarile Actionarilor.
Cea mai mare pierdere in randul SIF a apartinut actiunilor SIF Oltenia, care au pierdut 6,1%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 6.950 lei/titlurile, dupa ce in sedinta precedenta, actiunile SIF Oltenia fusesera cotate la nivelul maxim din ultimul an de 7.400 lei/actiune. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactioante actiuni, valoarea transferurilor depasind  47.4 miliarde lei. 
Actiunile SIF Banat - Crisana au pierdut 6%, inchiderea facandu-se la pretul de 7.050 lei/actiune. Transferurile cu aceste actiuni au insumat 11,8 miliarde lei.
Actiunile Bancii Transilvania au urcat vineri cu 2,4%, potrivit brokerilor fiind posibil ca unii investitori care au vandut actiuni SIF sa fi intrat pe Banca Transilvania, in conditiile in care si lichiditatea acestor titluri a fost in crestere comparativ cu sedinta precedenta. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a derulat la pretul de 6.400 lei/actiune. Valoarea  tranzactiilor a fost de 12,9 miliarde lei.
Actiunile companiei petroliere Romeptrol Rafinare (Petromidia) si-au continuat scaderea inregistrata in ultimele sedinte, aceste titluri mai pierzand vineri 1,6%. La inchidere, actiunile Petromidia au fost cotate la pretul minim al zilei de 610 lei/actiune, tranzactiile de vineri  cu aceste titluri totalizand 5,8 miliarde lei.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au continuat sa se aprecieze, apropiindu-se doar la 3 lei de pragul de 220 lei/actiune. Cotatia Amonil a urcat cu 8,5%, pretul la inchidere fiind de 205 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Amonil a fost insa in scadere, pachetele de actiuni transferate vineri valorand in total 1,6 miliarde lei. Incepand cu aceasta saptamana, Amonil urmeaza sa intre in revizie, intreaga productie urmand sa fie oprita timp de o luna. Compania a luat hotararea de a face  revizia vara, intrucat aceasta perioada este in general mai slaba pentru societate, revizia fiind oricum amanata  timp de doi ani. Cresterea pretului ureii la sfarsitul lunii iunie este considerata neobisnuita de reprezentantii companiei, fiind prima crestere de acest gen o data cu intrarea in lunile de vara.
Pe fondul unei lichiditati in scadere, actiunile Petrom s-au stabilizat vineri la pretul de 2.330 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2 miliarde lei, transferuri totusi reduse pentru titlurile Petrom.



Piata Rasdaq
Sedinta de vineri  a fost caracterizata de o lichiditate extrem de redusa, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor a fost de 2,6 miliarde lei, nici o companie nerealizand un rulaj mai mare de 400 milioane lei.
Lichiditatea redusa inregistrata de Bursa RASDAQ in sedinta de vineri, ca de altfel in ultima perioada, se datoreaza si interesului crescut de care se bucura  unele din companiile listate pe cealalta piata organizata de capital, Bursa de Valori.  In acelasi timp, nu au aparut nici informatii noi care sa indrepte atentia investitorilor asupra unora din societatile de de  pe RASDAQ (la aceasta situatie, un rol important il are si transparenta scazuta a informatiilor privind companiile listate pe aceasta piata).
Cele mai tranzactionate actiuni in ultima sedinta a saptamanii trecute au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta. Cotatia Argus a oscilat in acelasi interval ca in sedinta precedenta, dar tranzactiile s-au derulat la preturi mai apropiate de nivelul minim al zilei, in aceste conditii cotatia medie mai pierzand 1,23%. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 379 milioane lei. De la achizitia din februarie a unui pachet de 6,7% din actiunile Argus de catre SIF Oltenia, nu a mai fost raportat nici un alt actionar care sa controleze un pachet semnificativ de actiuni. Cel mai mare pachet de actiuni in cadrul Argus este detinut de Vasile Leu, presedintele consiliului de admnistratie
Actiunile producatorului de articole din metal Ves Sighisoara au facut obiectul a patru tranzactii, toate perfectate la pretul de 1.660 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Ves au pierdut in medie peste 5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 226 milioane lei. Compania a convocat Adunarea Generala Extraodinara a Actionarilor pentru maine, pe ordinea de zi gasindu-se si rascumpararea propriilor actiuni. Actionarilor reuniti la aceasta sedinta li se va propune spre aprobare si vanzarea activului "Hotel Pensiune" prin licitatie. Au dreptul sa participe la AGEA actionarii inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 23 iunie.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de tuburi Petrotub Roman. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul minim al zilei de 25.000 lei/actiune. Pe fondul unor transferuri de 153 milioane lei, cursul mediu a pierdut 1,64%. Cel mai important actionar al Petrotub este grupul LNM Holdings, care detine 69,7% din numarul total de actiuni, acest grup controland si combinatul siderurgica Sidex Galati.
Majoritatea tranzactiilor cu actiuni Rompetrol SA (Vega) s-au perfectat la pretul de 550 lei/actiune, valoarea tranzactiilor mentinandu-se in continuare redusa. Transferurile de vineri au totalizat 136 milioane lei. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Vega au pierdut in medie 0,63%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO