Burse - Fonduri mutuale

Un fond mutual a câştigat dobânda pe un an într-o lună din raliul dolarului

Un fond mutual a câştigat dobânda pe un an într-o lună din raliul dolarului

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

07.06.2012, 18:04 610

Aprecierea puternică a dolarului i-a adus fondului închis de investiţii DolarPlus, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, un randament de 7% în lei, cel mare din ultima lună.

Calculat în dolari, randamentul obţinut de fondul Raiffeisen în ultima lună este de 0,27%, însă cum dolarul a crescut în raport cu leu cu 6,66%, performanţa calculată în lei este de 6,95%. Astfel, Dolar Plus urcă pe primul loc în clasamentul celor mai profitabile fonduri de investiţii din ultima lună.

Dolarul s-a apreciat puternic în ultima lună după ce investitorii de pieţele financiare au vândut masiv euro şi a cumpărat dolari, de teama că moneda unică ar avea de suferit în cazul unei ieşirii a Greciei din zona euro. Leul s-a depreciat şi în raport cu moneda europeană, investitorii de pe pieţele financiare considerând că valutele emergente vor avea de suferit din cauza Greciei.

Pe locul secund în clasamentul celor mai profitabile fonduri se situează un fond denominat în euro. Raiffeisen EuroPlus a câştigat un randament lunar de 0,35% în euro, la care se adaugă aprecierea de 1,5% a monedei europene în raport cu leul, iar randamentul în lei al fondului urcă la 1,83% pentru ultima lună. Pe locul al treilea se situează BRD EuroFond, cu un randament în euro de 0,34% în euro, respectiv de 1,82% în lei. Toate cele trei fonduri investesc în instrumente monetare, precum depozitele bancare şi titlurile de stat.

DolarPlus este singurul fond denominat în dolari de pe piaţa locală şi a strâns 38 milioane de lei de la 750 de investitori. Fondul în dolari este un fond închis, investitorii putând face subscrieri sau retrageri nu zilnic ci într-o singură zi pe săptămână.

Fondurile monetare denominate în lei au înregistrat randamente de circa 0,5% în ultima lună.

La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni, care au pierdut din cauza corecţiilor de pe bursă. Cea mai mare pierdere a fost înregistrată de fondul Active Dinamic, care s-a depreciat cu 17%, urmat de de fondurile pe indici Certinvest BET-Index şi Certinvest XT Index cu pierderi de circa 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO