Burse - Fonduri mutuale

Un holding sloven a cumparat 5% din FOA

16.11.2009, 23:08 30

Grupul de firme sloven Zvon Ena, cu activitati pe piataserviciilor financiare, a ajuns la o participatie de 5% dincapitalul fondului inchis de investitii Fondul Oamenilor de Afaceri(FOA), evaluata intre 460.000 de lei (pe baza pretului de pe Bursa)si 1,11 mil. lei (pe baza valorii activului net la finele luniiseptembrie).

Fondul Oamenilor de Afaceri este administrat de societatea SAFInvest, controlata de omul de afaceri Viorel Catarama, si setranzactioneaza pe piata RASDAQ incepand din anul 2000 sub simbolulXFOA. La finele lunii septembrie, cele peste 6,1 milioane detitluri ale fondului erau detinute de un numar de 89.707 deinvestitori, dintre care 186 de persoane juridice detineau cumulato participatie de 9%, potrivit informatiilor trimise de DepozitarulCentral.

Din randul persoanelor juridice, grupul de firme sloven Zvon Enadetine cea mai mare participatie, de 5% din capitalul social,respectiv un pachet de 310.246 de titluri de participare.

Grupul Zvon Ena este listat la Bursa de Valori din Ljubljana siare o capitalizare bursiera de aproape 25 mil. euro.

FOA, singurul fond inchis de investitii listat pe piata RASDAQ aincheiat primele noua luni cu active nete in valoare de 22,3 mil.lei (5,18 mil. euro), in crestere cu aproape o treime fata definalul anului trecut. Valoarea unitara a titlurilor de participareFOA, care reflecta evolutia investitiilor facute de fond, a crescutcu 38%, de la 2,6 lei la 3,6 lei.

Pe RASDAQ, fondul se tranzactioneaza cu un discount de aproape50% fata de valoarea unui titlu de participare, raportand ocapitalizare bursiera de 9,28 mil. lei. Ieri, titlurile XFOA aucastigat 13%, inchizand la pretul de 1,7 lei. De la inceputulanului, titlurile au castigat 30%.

Gratie cresterilor inregistrate de piata de actiuni anul acesta,FOA a reusit sa recupereze din pierderile inregistrate si saafiseze un profit de 6,09 milioane de lei in primele noua luni aleanului, dupa pierderi record de aproape 30 de milioane de leiinregistrate in acelasi interval al anului trecut.

La finele lunii iunie, principalele plasamente ale fondului peBursa erau actiunile bancare si cele ale SIF-urilor. Actiunile BRDdetineau o pondere de 14,75% in activele FOA, urmate de cele aleSIF Banat-Crisana (SIF) cu 11,3% din activele nete ale fonduluii sititlurile SIF Oltenia (SIF5) cu o pondere de 10,8%.

Fondul a mai investit in actiuni ale Bancii Transilvania (TLV)si cele ale Erste Bank (EBS). Titlurile BRD au castigat peste 60%de la inceputul anului, in timp ce SIF-urile si Erste si-au dublatvaloarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO