Burse - Fonduri mutuale

Un nou maxim istoric si pentru BET

26.10.2005, 18:41 17

Indicii BET si BET - FI au atins noi maxime istorice, consemnand cresteri de 52% si respectiv 131% de la inceputul anului.

Daca BET-FI a stabilit in mod constant in ultima perioada noi recorduri, pentru indicele de referinta BET sedinta de ieri a fost prima care a adus un nou maxim dupa recordurile de la inceputul anului.

Cresterea indicelui BET a fost condusa mai ales de avansul de 5% luat de actiunile Rompetrol Rafinare-Petromidia, care au stabilit la randul lor un nou record in privinta pretului de inchidere. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,126 lei/actiune, maximul de inchidere anterior fiind de 0,125 lei/actiune.

"Cresterea actiunilor Rompetrol Rafinare se datoreaza probabil asteptarilor privind raportarea unor rezultate bune la 9 luni. Dupa volumele care s-au facut, cel mai probabil principalii cumparatori au fost fonduri de investitii straine", a precizat Grigore Chis, manager de portofoliu la BT Asset Management. Titlurile Petromidia au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 7,2 mil. lei (2 mil. euro).

Maximul istoric la care titlurile Petromidia au fost tranzactionate a fost de 0,129 lei/actiune, dar tot mai multi brokeri se arata optimisti ca si acesta va fi depasit in perioada urmatoare.

In acelasi timp, Chis considera ca piata per ansamblu isi va mentine in continuare evolutia ascendenta.

"Mi se pare un trend de crestere super clar si puternic. Corectiile se produc pe intervale de crestere, adica au loc pe parcursul aceleiasi sedinte. Unii spun ca aceste fluctuatii reprezinta volatilitate ridicata, dar eu le consider corectii si un semn ca trendul e puternic ascendent", apreciaza Chis.

Cresteri au mai inregistrat ieri si actiunile celorlalte companii mari de la Bursa, precum Petrom, BRD, Banca Transilvania sau SIF-urile. Actiunile Bancii Transilvania au mai castigat 1,7%, din nou pe fondul unor tranzactii ridicate, in suma de 6,6 milioane de lei (1,8 milioane de euro).

SIF-urile au urcat in medie cu 1,6%, cele mai tranzactionate dintre actiunile apartinand acestor companii fiind cele ale SIF Oltenia si Moldova, cu care s-au derulat tranzactii in fiecare caz de peste 6 milioane de lei (1,6 milioane de euro).



Turbomecanica iese din ROTX. Intra Antibiotice si Carpatica

Actiunile Bancii Carpatica si ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au fost incluse in indicele ROTX, cotat la bursa din Viena, iar titlurile Turbomecanica au fost excluse. Pana la sfarsitul anului in indicele ROTX ar mai putea fi incluse si actiunile companiilor Flamingo International si Compa Sibiu. Indicele ROTX, lansat in luna martie a acestui an, mai include titlurile BRD-Groupe Societe Generale, Petrom, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare si Impact .



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei Rasdaq s-a mentinut si pe parcursul sedintei de ieri in jurul valorii de 1,4 milioane de lei (390.000 de euro) in conditiile in care principalii emitenti au inregistrat cresteri importante.

Printre cei mai fericiti au fost ieri detinatorii de titluri Asirom, pretul actiunilor companiei de asigurare din Bucuresti crescand cu aproape 8,9% pe fondul unei constante presiuni la cumparare. Cotatia minima la care s-au efectuat ieri tranzactii cu titlurile Asirom a fost de 4,5 lei/actiune, ordinele mari de cumparare facand ca aceasta sa urce pe parcursul sedintei pana la un maxim de 0,49 lei/actiune. La acest pret s-a realizat si ultimul transfer cu actiunile Asirom, capitalizarea bursiera a companiei de asigurare fiind in prezent de 312,55 milioane de lei (86,86 mil. euro). Valoarea totala a tranzactiilor realiztate ieri cu titluri Asirom a fost de peste 18.600 de lei.

Pe parcursul sedintei de marti s-a derulat o trazactie speciala prin intermediul careia si-au schimbat proprietarul un numar de 2,55 de milioane de actiuni Zarea, reprezentand 14,72% din capitalul social al companiei. Zarea are ca activitate de baza fabricarea bauturilor alcoolice distilate, fiind controlata de societatea Karom Trading cu o participatie de 37,15%. Un alt actionar cu influenta este societatea Ambra, care detine 9,45% din actiunile Zarea, restul actionarilor avand participatii mai mici. Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,338 lei/actiune, avand o valoare totala de 861.900 de lei (240.000 de euro). Ultimul pret la care s-au realizat transferuri comune cu titluri Zarea a fost de 0,46 lei/actiune.

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost Socep Constanta, cu un rulaj de 212.800 de lei. Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Socep a oscilat intre 0,24 lei/actiune si 0,264 lei/actiune. Ultimul transfer cu titlurile operatorului portuar s-a realizat la un pret de 0,258 lei/actiune, mai mare cu 6,6% fata de sedinta anterioara.

Pretul titlurilor Biofarm si-a continuat si ieri evolutia intre 0,53 lei/actiune si 0,54 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile producatorului de medicamente fiind de 340.000 de lei (94.500 de euro). In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5387 lei/actiune, mai mare cu 2,1% fata de sedinta anterioara.

Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu titlurile producatorului de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia, valoarea totala a acestora fiind de 62.300 de lei (17.300 de euro). Cotatia titlurilor Albalact a urcat treptat pe parcursul sedintei de la 0,88 lei/actiune pana la 0,9 lei/actiune. Compania si-a dublat profiturile pe primul semestru anuntandu-si totodata intentia de a-si dubla capacitatea de productie in prima parte a anului viitor. Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Albalact a fost de 0,9 lei/actiune, in crestere cu 2,85% fata de sedinta anterioara.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO