Burse - Fonduri mutuale

Un nou scandal pe filiera Rompetrol-Bursa-CNVM

Un nou scandal pe filiera Rompetrol-Bursa-CNVM

Click pentru imaginea marita

30.08.2007, 18:05 87

Bursa sustine ca a luat decizia de suspendare de la tranzactionare a actiunilor companiilor din cadrul grupului Rompetrol, in sedinta de tranzactionare de luni incepand cu ora 13.22, exclusiv in baza informatiilor preluate de pe canalele media. Anterior, grupul Rompetrol anuntase ca vanzarea catre KazMunaiGaz a fost facuta publica, luni, la ora 12.00 pm, ora Romaniei, prin intermediul agentiei internationale PR Newswire.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat deja ca va analiza tranzactiile realizate pe Bursa cu actiunile companiilor Rompetrol Rafinare (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol SA (VEGA). Asociatia Brokerilor ceruse o ancheta in legatura cu tranzactiile, sustinand ca informatia privind tranzactia a fost publicata inainte de informarea Bursei, ceea ce ar fi putut afecta protectia investitorilor.
Actiunile celor trei companii din grupul Rompetrol au inregistrat cresteri puternice luni, urcand aproape de maximele permise pentru o zi de tranzactionare. Titlurile Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie din grupul Rompetrol, au avut o crestere importanta inca de la inceputul sedintei, pe volume mari. Din momentul aparitiei initiale in media a informatiilor privind tranzactia cu KazMunaiGaz, a mai trecut circa 30 de minute pana cand Bursa a suspendat tranzactionarea actiunilor din grupul Rompetrol.
Reprezentantii Bursei au spus ca BVB nu a receptionat oficial, in timpul sesiunii de tranzactionare de luni niciun mesaj de la compania de comunicare PR Newswire despre achizitia in discutie. Bursa a adaugat ca stirea a aparut pe fluxul agentiilor romanesti si straine dupa ora 13.00, fiind preluata tot atunci si de posturile locale de televiziune.
"De altfel, chiar pe site-ul PR Newswire, sectiunea Headline Search, comunicatul privind tranzactia amintita poarta ora 10.06 GMT (13.06, ora Romaniei)", au mai precizat reprezentantii Bursei.
Pe de alta parte, grupul Rompetrol a transmis anterior un raspuns la acuzatiile potrivit carora nu si-a respectat obligatiile de raportare ca in momentul in care a facut publica tranzactia prin intermediul PR Newswire, lista de distributie a inclus cu prioritate Bursa de Valori Bucuresti si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, alaturi de Bursa din Londra, canalele media si alte institutii.
"PR Newswire se afla in posesia tuturor confirmarilor de primire a anuntului", au declarat oficialii Rompetrol.
Conducerea BVB sustine ca, in ordine cronologica, primul document referitor la achizitia de catre KazMunaiGaz, "utilizand caile oficiale de comunicare dintre BVB si emitenti, a aparut ulterior orei suspendarii de la tranzactionare".
"Acest document a fost receptionat prin fax la ora 13.51 si poarta ora de expediere 13.48", potrivit BVB.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis analizarea tranzactiilor cu actiunile celor trei companii din grupul Rompetrol, derulate in zilele de 24 si 27 august, adica cele de vineri saptamana trecuta si cele de luni, din ziua anuntului oficial al tranzactiei.
"Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 de minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni", au spus reprezentantii CNVM.
Rompetrol nu este la primul scandal in care exista speculatii ca unii investitori ar fi tranzactionat actiuni ale companiilor din grup pe baza de informatii privilegiate. Dinu Patriciu, fostul actionar majoritar al grupului Rompetrol, ramas in continuare in functia de presedinte-director general, a fost trimis in judecata, intre capetele de acuzare fiind si manipularea pietei bursiere pentru tranzactiile realizate in momentul listarii Rompetrol Rafinare pe Bursa in 2004. In acelasi dosar au fost acuzati si membri din conducerea CNVM.


S&P: Achizitia Rompetrol, scumpa
Pretul tranzactiei prin care compania kazaha KazMunaiGaz a preluat 75% din actiunile Rompetrol este considerat mare raportat la profitul operational inregistrat de cele doua companii in 2006, a declarat ieri, Per Karlsson, analist la Standard & Poor's . Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz, care urmeaza sa fie ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari."Pretul, cand il comparam cu profitul operational (EBITDA - castigul inaintea deducerii taxelor, dobanzilor, deprecierilor si amortizarilor - n.r.) de 3,2 miliarde de dolari inregistrat de KazMunaiGaz in 2006 si cu cel al Rompetrol de doar 162 mil. dolari, reprezentand 4% din vanzari, este mare", considera Karlsson.Standard & Poor's a plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, ratingul "B minus" acordat Rompetrol.


Raiffeisen trece pe buy
Analistii de la Raiffeisen si-au schimbat recomandarea pe care o aveau pentru actiunile Rompetrol Rafinare din "vanzare" in cumparare", noua tinta de pret pentru urmatoarele 12 luni fiind de 0,142 lei/actiune. Raiffeisen si-a schimbat recomandarea in urma tranzactiei prin care KazMunaiGaz a preluat controlul grupului Rompetrol. Saptamana trecuta, societatea de brokeraj e emis o actualizare pe unele din actiunile pe care le are sub analiza, in care isi mentinea recomandarea de vanzare pe titlurile Rompetrol Rafinare. Analistii au precizat ca pana la acea tranzactie pretul tinta al actiunilor reprezenta o valoare diluata pe actiune si lua in calcul scenariul de exercitare a optiunii de conversie a obligatiunilor emise de companie in 2003 in contul datoriilor catre stat. Noul pret tinta si recomandarea de "cumparare" presupune rambursarea obligatiunilor si evitarea diluarii detinerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO