Burse - Fonduri mutuale

Un vanzator puternic a destabilizat ieri indicii bursieri

15.04.2008, 19:59 20

Bursa de Valori a inregistrat ieri una dintre cele mai negre sedinte de tranzactionare, principalii indici din piata inregistrand pierderi puternice.
Indicele general al pietei care include toate companiile listate, BET-C, a pierdut ieri 3,42%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a scazut cu 3,75%. SIF-urile au fost si ele destul de puternic afectate de situatia din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand 3,7%.
"In piata au fost probabil unu sau doi investitori mari care au vandut spre sfarsitul sedintei practic la orice pret. Nu au existat multi cumparatori, scaderile fiind favorizate astfel de o piata slaba la cumparare", spune Alin Brendea, di-rectorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Cele mai mari scaderi au fost inregistrate ieri de titlurile Rompetrol Ra-finare Constanta (RRC), care a pierdut 7,66%, Transelectrica (TEL) cu pierderi de 6,25%, Biofarm (BIO) cu scaderi de 6,15%, precum si Oil Terminal (OIL), care a pierdut peste 12%.
"Scaderile de ieri au ridicat cota de ingrijorare din piata, pesimismul fiind caracteristica principala a Bursei. Conteaza foarte mult urmatoarele doua se-dinte, noi scaderi generand la randul lor alte scaderi", spune Brendea. El este de parere ca avem o piata slaba, fara prea multi investitori, care permite orice tip de scenariu.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,9 mil. euro (32,6 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a inregistrat un rulaj destul de scazut in comparatie cu cele din ultima perioada, de doar 0,8 mil. euro (circa 3 mil. lei).
"Este de asteptat ca pe masura ce se prelungeste aceasta situatie din piata sa se simta o concentrare puternica a investitorilor pe societatile lichide, restul companiilor urmand sa inregistreze scaderi mai puternice. O recomandare generala nu se poate da. Pentru in-vestitiile pe termen lung piata este inte-resanta, dar necesita atentie, in vreme ce pentru investitiile pe termen scurt piata rezerva orice tip de scenariu", spune Brendea.
Pietele internationale continua sa ofere motive de ingrijorare Bursei de Valori. Astfel, indicele francez CAC 40 scadea spre sfarsitul sedintei de ieri cu 0,4%, indicele german DAX cu 0,9%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie pierdea si el circa 0,9%. Ultima sedinta de tranzactionare din SUA a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 2%.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 5,53%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,9 mil. euro (6,7 mil. lei), reprezentand primul rulaj din piata. Cocor Bucuresti (COCR) a solicitat CNVM comunicarea actului administrativ prin care a fost aprobat prospectul de emisiune referitor la ofertele publice de actiuni gratuite de la SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) pentru majorarile de capital in care actionarii sunt chemati sa subscrie la Adunarile Generale Extraordinare. Cocor isi justifica cererea avand in vedere experienta majorarii de la SIF Transilvania (SIF3) de anul trecut, pe care a contestat-o in justitie.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut ieri 2,04%, pe fondul unui rulaj de circa 16.000 de euro (57.000 de lei). Producatorul de aluminiu a incheiat saptamana trecuta doua contracte swap, in valoare totala de 250 mil. dolari, cu sucursalele londoneze ale bancilor Credit Suisse si JP Morgan Chase, pentru a se proteja de evolutiile incerte ale aluminiului pe Bursa de la Londra. Prin intermediul acestor operatiuni, compania isi stabileste un pret fix de vanzare al aluminiului, protejandu-se astfel de o posibila scadere a cotatiei aluminiului in viitor la momentul vanzarii. Ultima tranzactie cu titlurile Alro Slatina s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 7,2 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au pierdut ieri 5%, pe fondul unei lichiditati de doar 12.000 de euro (42.000 de lei). Turbomecanica a iesit de la inceputul acestei luni din componenta indicelui BET, locul sau fiind luat de transportatorul de gaze Transgaz Medias (TGN). In acelasi timp titlurile Dafora Medias si actiunile transportatorului de gaze naturale din Medias au intrat in componenta indicelui general al Bursei de Valori, BET-C. Ponderea fiecarui simbol bursier in componenta indicelui BET a fost calculata pe baza preturilor de inchidere stabilite in sedinta de tranzactionare din data de 27 martie. Ultima tranzactie cu titlurile Turbomecanica s-a perfectat la un pret de 0,38 lei/actiune.

Actiunile Socep ConstanTa (SOCP) au pierdut ieri 6,29%. Samara Stere, unul dintre actionarii semnificativi ai operatorului portuar Socep, a achizitionat la finele saptamanii trecute peste 4,7 mil. actiuni Socep pentru suma de circa 451.000 de euro (1,6 mil. lei). Tranzactiile s-au derulat la un pret mediu de 0,3419 lei/actiune. Alexandru si Samara Stere au achizitionat in ultima luna si jumatate de pe Bursa peste 5,9 mil. titluri Socep, reprezentand 1,72% din capitalul societatii, in schimbul a 553.000 de euro (2 mil. lei). Cei doi controleaza in prezent peste 7% din capitalul companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Socep Constanta s-a perfectat ieri la un pret de 0,328 lei/actiune.

Titlurile SCT Bucuresti (SCTB) au pierdut ieri 6,1%. Afacerile companiei de constructii au urcat anul trecut de doua ori, ajungand la 42,6 mil. euro (142,2 mil. lei). Castigul net al companiei s-a majorat in aceeasi perioada de peste sase ori, pana la circa 0,89 mil. euro (2,97 mil. lei). La jumatatea anului trecut, SCT Bucuresti avea un profit net de 9,69 mil. lei, scaderea rezultatului consemnat in partea a doua a anului fiind determinata in principal de provizioanele mai mari realizate de companie. Provizioanele erau la finele anului trecut de 5,2 mil. euro (17,3 mil. lei), din care 3,2 mil. euro (10,9 mil. lei) erau reprezentate de provizioane pentru garantii de buna executie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO