Burse - Fonduri mutuale

Urmează o vară bursieră plină de nervozitate şi volatilitate pe indici

Urmează o vară bursieră plină de nervozitate şi volatilitate pe indici
29.06.2010, 23:33 26

Bursa de la Bucureşti a închis ieri tot în scădere, pentru atreia şedinţă consecutiv, cea mai mare corecţie din piaţă fiindconsemnată de indicele BET-FI, care grupează cele cinci societăţifinanciare, de aproape 5% faţă de referinţă. Indicele BET, al celormai lichide zece titluri, a coborât ieri cu 3,6%, în timp ceindicele energetic BET-NG a pierdut puţin peste 3,4% faţă dereferinţă. Per ansamblu însă, în luna iunie indicii au înregistratcorecţii de 4,8% pe BET-FI şi 5,9% pe BET.

"Chiardacă nu există variaţii foarte mari faţă de sfârşitul lunii mai,Bursa în luna iunie a fost extrem de volatilă. A fost o nervozitatemai mare în piaţă, au fost foarte multe ştiri care au influenţatpiaţa, în ambele sensuri, şi dacă la începutul lunii am văzut orevenire, indicii au trecut pe minus spre sfârşitul lunii. Toatăvara mă aştept la o nervozitate mare în piaţă şi o volatilitateridicată", a declarat Mihai Mureşian, broker în cadrul societăţiide intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare scădere la categoria societăţilor financiare a fostconsemnată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au coborâtcu peste 5,9% faţă de referinţă. Cel mai mare rulaj la aceastăcategorie a fost consemnat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), depeste 3,1 mil. lei. Titlurile SIF5 au pierdut puţin peste 5,7% faţăde cotaţia de luni, coborând la preţul de 1,15 lei/unitate.

Tot în sectorul financiar, titlurile bancare BRD şi BancaTransilvania (TLV) au continuat corecţiile, înregistrând scăderiimportante, de 1,9% şi respectiv 4,3% faţă de referinţă.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au înregistrat cea mai mare scăderedintre societăţile din sectorul financiar, de aproape 6,8% faţă dereferinţă, coborând la preţul de 0,261 lei/unitate.

"Pe vară mă aştept la o evoluţie laterală sau la o scădere demică amploare. Nu exclud însă că sunt şanse ca piaţa să spargăminimele anului, pe anticiparea unor ştiri negative. Majoritateainvestitorilor din piaţă sunt speculatori, care sunt foarte atenţila ştirile din piaţă. O primă ştire la care piaţa va reacţiona esteanunţul referitor la următoarea tranşă a FMI", a adăugatMureşian.

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a ridicat la peste9,1 mil. euro, peste media rulajelor de la începutul lunii, volumulde tranzacţionare de ieri depăşind 38,1 mil. acţiuni. Cel mai marerulaj din piaţă a fost consemnat de acţiunile BRD, de aproape 6,8mil. lei.

Scăderi importante au fost consemnate şi de societăţile dinsectorul construcţiilor utilitare, titlurile Condmag Braşov (COMI)şi Dafora Mediaş (DAFR) consemnând scăderi de 6,5% şi respectiv 7%faţă de referinţă.

"În următoarea perioadă mă aştept ca şi lichiditatea pieţei săscadă. Nu cred că vom continua să înregistrăm rulaje atât deridicate ca în ultima perioadă. Din toamnă mă aştept la ostabilizare şi eventual la reluarea creşterilor, la început timide.Este important ce se întâmplă şi pe extern, ce se întâmplă cuclimatul macroeconomic european", a încheiat Mureşian.

Pe extern, principalele burse europene accelerau şi elescăderile, cea mai mare corecţie fiind consemnată de indicatorulfrancez CAC 40, care cobora cu aproape 2%. Indicele american DowJones deschidea şedinţa de ieri pe scădere, cu o corecţie redusă,de doar 0,1%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care ieri aupierdut aproape 5% pe indicele BET, coborând aproape de minimeleanuale.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care în ultima perioadă au accentuat corecţia, titlurile BRDtrecând de altfel de minime.
  • Evoluţia companiilor din construcţii, în special Dafora Mediaş(DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care accentuează ritmul descădere.
  • Evoluţia titlurilor Broker Cluj (BRK), care în ultimele treişedinţe au înregistrat corecţii puternice, de peste 8%.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care ieri spre închidereaccelerau ritmul de scădere, indicele paneuropean Euro Stoxx 50coborând cu peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO