Burse - Fonduri mutuale

Valoarea Alro Slatina a sarit de 2 mld. euro

Valoarea Alro Slatina a sarit de 2 mld. euro

Click pentru imaginea marita

05.07.2007, 19:15 41

Valoarea de pe Bursa a producatorului de aluminiu primar Alro Slatina (ALR) a depasit nivelul de 2 miliarde de euro, compania ajungand a treia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, dupa Petrom si BRD.
Actiunile Alro au atins ieri un maxim istoric de 9 lei/actiune, inchizand sedinta de tranzactionare cu o crestere de 3,4%.
Cotatia Alro s-a dublat practic fata de ultimul pret din 2006, iar brokerii pun evolutia pozitiva a acestor titluri pe seama rezultatelor financiare in crestere.
Alro a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit de 47,1 mil. euro (159,3 mil. lei), in urcare cu peste 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile producatorului au inregistrat insa un avans de sub 10%, la 175,9 mil. euro (594 mil. lei).
Rezultatele au venit in momentul in care Alro se afla in centrul scandalului dintre presedinte si prim-ministru pe tema favorizarii combinatului pentru a obtine energie la un pret preferential. Profitul in cazul Alro a fost sustinut de evolutia cotatiei aluminiului pe piata internationala, care s-a pastrat aproape de maximele istorice din ultimul deceniu, si de cresterea gradului de prelucrare al produselor, spun reprezentantii companiei.
Alro a fost activa si in ceea ce priveste piata fuziunilor si achzitiilor. Compania a cumparat producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima, si a fuzionat cu Alprom Slatina, societatea cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu.
Singura problema pe care piata o resimte este lichiditatea redusa a actiunii determinata de free-floatul limitat la sub 10%. Acest lucru induce titlurilor si o volatilitate peste medie. Desi a inceput anul cu un buget previzionat destul de conservator in care profitul se pastra la acelasi nivel ca in 2006, iar afacerile erau vazute putin mai jos fata de aceeasi perioada, rezultatele dupa primele trei luni au fost peste asteptari.
Profitabilitatea Alro a inregistrat in primul trimestru o urcare puternica (cresterea profitului a fost de 69% - in euro), desi cifra de afaceri a inregistrat un avans de numai 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Reprezentantii companiei explica diferenta dintre cele doua ritmuri de crestere prin faptul ca primele de vanzare au crescut considerabil in ultimii ani. Prima de vanzare este practic valoarea adaugata unui produs prin prelucrarea lui. Alro a renuntat sa mai vanda alumniu in stare bruta sub forma de bare sau lingouri, iar faptul ca produsele sale au un grad din ce in ce mai rdicat de prelucrare a dus la cresterea profitabilitatii.
Reprezentantii Alro declarau dupa anuntarea rezultatelor ca desi multi analisti se asteptau la o scadere a pretului de aluminiu cu circa 30% in prima jumatate a anului, acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce a ajutat mult profitul companiei. Ultima cotatie pentru tona de aluminiu la London Metal Exchange (LME), un benchmark pe piata internationala a metalelor, se pastra aproape de maxime la peste 2.600 de dolari.
O alta variabila in afacerile Alro este reprezentata de pretul energiei electrice. Compania este cel mai mare consumator de pe piata romaneasca, nevoia de electricitate a combinatului ridicandu-se la 8% din consumul national. Circa 75% din energie este asigurata printr-un contract cu Hidroelectrica preluat in septembrie 2005 de la Energy Holding.
Pretul din contract nu a fost facut public, dar energia produsa de Hidroelectrica este cea mai ieftina de pe piata romaneasca. Contractul cu Hidroelectrica are o formula de actualizare anula a pretului, iar reprezentantii Alro sustin ca in fiecare an acesta a fost ajustat in plus.
Restul de 25% din necesarul de energie electrica este achizitionat de pe Bursa de energie. Contractele castigate anul acesta de Alro au fost incheiate la un pret de 170 lei/MWh (circa 74 $/MWh), in timp ce datele prezentate de producatorul de aluminiu arata un pret mediu de 22 $/MWh pentru industriile energofage din Uniunea Europeana.
Societatea a inaintat mai multe scrisori autoritatilor prin care cere un pret mai scazut la factura de energie, motivat de faptul ca are un consum in banda, care reduce cheltuielile distribuitorilor, si da ca exemple diferite modele din Uniunea Europeana in care statul sprijina companiile energofage.
Planurile Alro pe acest domeniu mai includ construirea unei centrale termoelectrice de 1.000 de MW in valoare de 1 mld. $, participarea la privatizarea complexului energetic Craiova, Turceni, Rovinari, si finantarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Compania este detinuta de grupul olandez Marco Industries, proprietatea miliardarului rus Vitali Matsitski. Participatia Marco se ridica la peste 75% din capital in timp ce 10,05% se afla in portofoliul Fondului Proprietatea. Fondul, infiintat pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate in timpul regimului comunist, este de asteptat sa intre pe Bursa la mijlocul anului viitor.
Actiunile Alro au fost suspendate de la tranzactionare anul trecut pe o perioada de cinci luni si jumatate, la sfarsitul anului trecut, in vederea incheierii procesului de fuziune prin absorbtie cu Alprom Slatina, companie cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu. Titlurile au revenit la tranzactionare in martie, cand cotatia a urcat cu 90% in doar cinci sedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO