Burse - Fonduri mutuale

Vals în doi pe piaţa fondurilor mutuale: Erste şi Raiffeisen au pe mâini 80% din active

Vals în doi pe piaţa fondurilor mutuale: Erste şi Raiffeisen au pe mâini 80% din active

Autor: Roxana Pricop

08.09.2010, 23:57 22

De aproape trei ani, doi mari administratori, Erste AssetManagement şi Raiffeisen Asset Management, fac regulile pe piaţafondurilor mutuale, stabilind tendinţe şi dând industriei imboldulde creştere. Azi au ajuns să con­troleze aproape 80% din averea de5 mld. lei (1,16 mld. euro) a fondurilor mutuale.
Un număr de 19 jucători activează pe piaţa fon­durilor mutuale,însă doar doi administratori-Erste AM şi Raiffeisen AM, ambiimembri ai unor grupuri financiare cu sediul central la Viena, aureuşit să aducă industria la maxime istorice.
Atingerea pragului record de 5 mld. lei în active nete la finelelunii august a fost în mare parte contribuţia celor doi jucători,care în ultimii trei ani au exploatat din plin avantajul uneireţele de distribuţie proprie precum şi frica de risc ainvestitorilor locali vânzând în principal fonduri de instrumentecu venit fix. Astfel, din 2008, anul de vârf al crizei financiare,şi până în prezent, Erste AM şi Raiffeisen AM au reuşit să strângăpeste 3,6 mld. lei de la investitori. În acelaşi interval, alţiadministratori au pier­dut clienţi şi active, nici astăzi nereuşindsă de­pă­şeas­că pierderile, în timp ce unii au decis să iasă dinpiaţă. Punctul de atracţie au fost două fonduri monetare-BCRMonetar şi Raiffeisen Monetar, care au ajuns astăzi să nu­merepeste 83.000 de investitori, foarte aproape de numărul total alinvestitorilor care investesc la Bursă.
"Am fost deschizători de drumuri în ceea ce priveşte extindereadistribuţiei fondurilor în segmentul de retail. Astăzi, toate celecinci fonduri mutuale pe care le administrăm au ajuns să deţinăplasamente de la peste 90.000 de investitori şi sperăm că până lafinele anului, sau chiar mai devreme, să depăşin pragul de 100.000de in­vestitori", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele socie­tăţii deadministrare Erste Asset Management, cu active în gestiune de 2,2mld. lei la finele lunii august.
"Evoluţia administratorilor bancari de fonduri depinde de strategiade grup. Faptul că piaţa fondurilor s-a coagulat în jurul a doimari jucători se poate explica că anumite grupuri financiare, încontextul crizei, au decis fie să se focuseze pe principala liniede business, fie pe principala piaţă", consideră Mihail Ion,preşedintele Raiffeisen Asset Management, al doilea mareadminis­tra­tor de fonduri. Societatea gestionează active nete de1,7 mld. lei.
De numele celor doi administratori sunt legate şi cele mai marifonduri mutuale. BCR Monetar dispune de active nete de 1,4 mld. leide la un număr de aproape 60.000 de investitori şi RaiffeisenMonetar cu active de aproape 1 mld. lei de la 25.200 deinvestitori.
După ce lunile de primăvară au adus primele semne de scădere, înluna august fondurile mutuale, în special cele cu investiţii îninstrumente cu venit fix, au revenit în atenţia investitorilor,reuşind să atragă subscrieri nete de 105 mil. lei, potrivitstatisticilor emise de Asociaţia Ad­mi­nistratorilor de Fonduri(AAF). În fondurile de­no­mi­nate în euro au intrat luna trecutăcirca 70 mil. lei. În fon­du­rile cu profil de risc mai ridicatinvestitori au plasat 8,8 mil. lei, în timp ce fondurile deobligaţiuni au atras 22 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO