Burse - Fonduri mutuale

Vladescu: Luam in calcul Fondul Proprietatea de abia la anul

20.06.2006, 20:22 11

Ministerul Finantelor va lua in calcul impactul constituirii Fondului Proprietatea asupra bugetului de-abia anul viitor, in functie de o serie de reevaluari care trebuie facute asupra portofoliului institutiei, a declarat pentru ZF Sebastian Vladescu, seful institutiei.
"Nu am luat in calcul Fondul Proprietatea cand am fundamentat noua tinta de deficit bugetar de 2% din PIB. Vom lua o decizie in aceasta privinta pana la sfarsitul anului", spune Vladescu.
Din punctul sau de vedere, in situatia in care se afla in momentul de fata Fondul Proprietatea nu poate avea vreo influenta asupra bugetului curent. "Mi-e greu sa spun daca aceasta institutie chiar s-a nascut sau se afla inca in faza de gestatie, asa ca nu avem ce implicatii sa cuantificam", a declarat ministrul finantelor.
Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu se aratase preocupat de presiunea pe care functionarea Fondului Proprietatea ar putea sa o exercite asupra deficitului bugetar.
Conform estimarilor fostului ministru al finantelor, Daniel Daianu, influenta anuala ar putea ajunge la echivalentul a 0,6-0,7% din PIB. Situatia institutiei s-a complicat insa radical saptamana trecuta, din cauza ca Parlamentul a respins ordonanta Guvernului conform careia Fondul urma sa fie alimentat cu pachete de cate 20% din actiunile Loteriei Romane si ale Imprimeriei Nationale.
Implicit a fost respinsa si strategia de privatizare partiala a celor doua companii, astfel ca Ministerul Finantelor ramane unicul actionar al acestora. Ordonanta respinsa de Parlament prevedea si listarea la Bursa a cate 5% din actiunile Loteriei si Imprimeriei, ceea ce inseamna ca pentru o perioada de timp si piata de capital isi poate lua gandul de la asteptata intrare de titluri noi. Vladescu spune ca in momentul de fata nu are in vedere o solutie alternativa de alimentare a Fondului Proprietatea cu actiuni ale Loteriei sau Imprimeriei. Practic, constructia portofoliului pe care se poate baza Fondul reincepe de la zero, avand in vedere ponderea importanta care era alocata participatiilor la cele doua institutii.
"Trebuie sa facem o reevaluare completa, sa ne uitam din nou la tot portofoliul de actiuni, la sumele cash si la creantele pe care le putem folosi pentru alimentarea Fondului", a declarat Vladescu. Intre timp, legislatia care reglementeaza functionare Fondului urmeaza sa fie modificata, iar institutia va fi definita ca o noua categorie de organism de plasament colectiv. Modificarile sunt necesare inclusiv pentru ca Fondul sa poata primi autorizatia din partea CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO