Burse - Fonduri mutuale

Zaremba, PCC: Criza financiara accentueaza problemele Oltchim

Zaremba, PCC: Criza financiara accentueaza problemele Oltchim

Wojciech Zaremba, director de dezvoltare al grupului german PCC

28.10.2008, 18:26 79

Conducerea grupului german Petro Carbo Chem (PCC), principalul actionar minoritar al Oltchim si candidat la privatizarea companiei romanesti, spune ca uzina chimica ar putea avea probleme sa supravietuiasca pana la privatizare daca nu se iau masuri temeinice de redresare.

"Cea mai mare problema a noastra nu este cand va fi privatizata compania. Mai important este sa salvam Oltchim sa supravietuiasca pana la momentul privatizarii pentru ca sunt probleme cu asigurarea lichiditatilor, cu datoriile si una peste alta s-a suprapus si criza financiara, care nu poate decat sa accentueze aceste probleme", a declarat Wojciech Zaremba, director de dezvoltare al grupului PCC.
Reprezentantii Oltchim spun ca asteapta masuri concrete din partea actionarilor minoritari in ceea ce priveste situatia financiara a companiei, strategia de eficientizare si angajamente de investitii, care pana in prezent au intarziat sa apara.
"Pentru a inlatura orice dubii cu privire la responsabilitatea managementului Oltchim, cei interesati pot urmari rezultatele financiare ale companiei pentru trimestrul trei al acestui an, rezultate care vor fi anuntate curand. Desi pe fondul unei crize economice si financiare, rezultatele obtinute sunt pozitive. In acelasi timp, chiar si pe fondul discreditarii si a blocarii constante din partea unor actionari minoritari, in special PCC, managementul Oltchim isi continua cu fortele proprii demersurile de atragere de fonduri pentru realizarea planului investitional anuntat initial si pentru asigurarea finantarii activitatii curente a combinatului", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.
La finele lunii iunie, datoriile totale ale uzinei chimice se ridicau la 1,7 mld. lei (circa 465 mil. euro), din care o mare parte erau datorii catre stat.
La aceeasi data, Oltchim avea capitaluri proprii negative dupa ce in primul semestru a inregistrat pierderi financiare in valoare de 39,4 mil. lei (10,8 mil. euro).
"Este ultimul moment pentru ca actionarii sa se alieze pentru a opri deterioararea activitatii de la Oltchim. Nu putem astepta privatizarea pentru ca pierderile ar fi prea mari si compania nu ar fi capabila sa le suporte. Sa fim seriosi, privatizarea Oltchim nu va avea loc inainte de alegeri si alegerile nu se vor termina pana in decembrie. In aceste conditii nu cred ca se va intampla ceva la Oltchim pana in primul trimestru din anul viitor si se pierde cel putin jumatate de an", este de parere Zaremba.
El spune ca este nevoie de un plan de reconstructie la Oltchim si propune ca in primul rand sa fie reesalonate datoriile companiei, respectiv sa se negocieze cu AVAS si celelalte banci la care Oltchim este datoare pentru a se incerca o amanare a platilor pe termen scurt.
"Toata lumea a inteles ca situatia de la Oltchim este una foarte periculoasa si nu este timpul ca actionarii companiei sa actioneze conform intereselor personale ci conform celor de grup. Daca nu rezolvam problemele de la Oltchim in timp util, compania se va duce in jos pe zi ce trece asemeni unui joc de domino", considera Wojciech Zaremba.
El mai spune ca dupa reesalonarea datoriilor, compania ar trebui sa faca o analiza pentru a vedea ce anume genereaza pierderile si ce segmente de activitate functioneaza pentru a le promova.
"Valoarea companie ar putea sa scada prea mult si sa fie cumparata de cineva pe bani putini. Situatia activitatii Oltchim ar putea fi asa de proasta, incat pentru a o readuce pe linia de plutire ar necesita investitii mult mai mari decat in prezent si acest lucru nu ne avantajeaza", a precizat Zaremba.
El spune ca sunt competitori puternici care vor sa foloseasca in interes propriu dificultatile cu care se confrunta Oltchim pentru a tinti noi piete de desfacere, cum este cazul celor din Ungaria si Germania.
"Oltchim este bine pozitionata pe piata din Turcia, care este o piata mare, cu o populatie de 90 de milioane de locuitori. Oltchim ar putea sa piarda aceasta piata daca este prea slaba din punct de vedere financiar. Pe timp de criza va fi o lupta acerba intre companii, ceea ce inseamna ca oricine va avea rezerve le va folosi in avantajul lor pentru a duce preturile in jos si in acest mod sa castige cota de piata", a precizat Zaremba.
Actiunile Oltchim se tranzactionau ieri in jurul valorii de 0,274 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 24 de milioane de euro.
In urma cu un an, compania valora peste un miliard de euro, inainte de anularea unei majorari de capital din 2003.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO