Burse - Fonduri mutuale

Zece probleme care-si cauta raspuns in urmatoarele luni la Fondul Proprietatea

Zece probleme care-si cauta raspuns in urmatoarele luni la Fondul Proprietatea
01.02.2010, 23:14 42

1. Cand va fi semnat contractul de administrare cu FranklinTempleton si cand va incepe mandatul noului administrator?

Pe 10 februarie, in cadrul Adunarii Generale (AGA), actionariiFP vor aproba din nou mandatarea lui Enache Jiru, presedinteleComisiei de Selectie, sa semneze contractul de administrare cuTempleton in numele Fondului, chiar daca in toamna anului trecut,Jiru nu a respectat mandatul primit si a refuzat sa semnezecontractul, motivand ca a fost pus intr-o situatie contradictorie.Semnarea contractului de catre reprezentantul Fondului ar puteaavea loc in decursul lunii februarie.

Pentru ca Franklin Templeton sa isi poata incepe mandatul deadministrator trebuie convocata o noua AGA care sa aprobe nouladministrator, decizia sa fie publicata in Monitorul Oficial,proces care va dura cel putin o luna de zile. Cealalta conditienecesara intrarii in vigoare a contractului, respectivinregistrarea sucursalei in Romania, a fost indeplinita deTempleton din vara anului trecut.

2. Ce va administra Franklin Templeton si cine va decidepolitica de investitii a fondului?

Potrivit legislatiei in vigoare, Franklin Templeton vaadministra atat Fondul Proprietatea ca societate comerciala, cat siportofoliul de active al Fondului in valoare de aproape 10 mld. lei(2,3 mld. euro). Pentru acest mandat, Franklin Templeton va incasaanual circa 16,7 mil. euro (platiti in moneda nationala).

Daca insa amendamentele aduse anul trecut de AVAS la Ordonanta81 din 2007 vor fi aprobate de Parlament, Consiliul de Supraveghereva deveni organ de conducere permanent si va delega administrareaactivelor catre Templeton, astfel ca administrarea Fondului casocietate se va face de catre Consiliu.

In prezent, politica de investitii este stabilita de catreConsiliu sau de catre administrator. Dupa numireaadministratorului, limitele investitionale pot fi modificate cuaprobarea prealabila a CNVM.

3. Ce se va intampla cu Consiliul de Supravegheresi cu Directoratul?

Inceperea mandatului lui Franklin Templeton va insemna incetareamandatelor celor trei membri ai Directoratului, in frunte cu IonutPopescu, si al celor sapte membri ai Consiliului de Supraveghere,in frunte cu Gratiela Iordache. Potrivit legislatiei in vigoare,atat Directoratul cat si Consiliul sunt organe de conduceretemporare, pana la numirea administratorului.

In realitate insa, exista posibilitatea ca actuala conducere saramana sub o forma sau alta in viitoarea echipa a celor de laTempleton sau chiar sa faca parte din Comitetul Reprezentantilor,organismul care va supraveghea administratorul. Mai mult, dacaParlamentul va aproba amendamentele aduse de AVAS Ordonantei 81 din2007, Consiliul de Supraveghere ar putea realiza toate operatiunilede administrare ale Fondului, inclusiv portofoliul, pe termennelimitat.

Conducerea Fondului este numita preponderent pe criteriipolitice, actionarii minoritari avand un singur reprezentant inConsiliul de Supraveghere.

4. Cand se va lista Fondul la Bursa si la cepret?

Dupa nenumarate amanari intervenite in procedura de listare,actuala conducere a Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, evita sadea termene privind momentul listarii. In schimb, directorulgeneral al Fondului a oferit garantii ca exista vointa din parteapoliticienilor si a managementului pentru ca Fondul sa fie listat,exprimandu-si sperantele ca Fondul se va lista in 2010.

In acest sens, Ionut Popescu vrea sa demareze procedurile delistare inaintea semnarii contractului de administrare, luand incalcul ca actuala legislatie admite listarea inainte de semnareacontractului de administrare. Ramane insa de vazut cat deavantajoasa ar fi listarea Fondului inainte ca Franklin Templetonsa-si preia atributiile de administrator.

Pretul de listare este o alta mare necunoscuta, in conditiile incare titlurile se tranzactioneaza de doi ani pe o piatanetransparenta, la preturi mult sub valoarea activelor. Listarea laBursa din Viena a unor contracte pe actiunile FonduluiProprietatea, in ianuarie, a oferit primele preturi oficiale pentrutitlurile Fondului, intre 0,3 si 0,32 lei/actiune.

5. Cum se va lista Fondul Proprietatea si cine vapregati listarea?

Actuala conducere a Fondului vrea sa listeze Fondul pe Bursa dela Bucuresti direct, fara a mai derula o oferta primara sausecundara de titluri. Potrivit lui Ionut Popescu, Fondulindeplineste conditiile pentru listare directa pe Bursa, asa cums-a intamplat in cazul listarii Petrom (in 2001), in conditiilecare Fondul are peste 3.000 de actionari si are free float-ul decirca 30%.

Listarea directa creeaza premisele ca Fondul sa intre latranzactionare pe Bursa in acest an. In acest sens, DirectoratulFondului a consultat cei mai mari cinci brokeri din piata (BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Capital Investment, BT Securities siKBC Securities) care se vor ocupa de intermedierea listariiFondului. Ca sa devina functional consortiul format din cele cincicase de brokeraj actionarii FP trebuie sa aprobe listarea in cadrulunei AGA si contractul de intermediere.

6. Ce se va intampla cu despagubirile de laANRP?

Odata ce Fondul va fi inregistrat la CNVM (conditie necesaralistarii), conversiile din titluri de despagubire in actiuni FP vorfi blocate pentru cel putin trei luni dupa listarea fondului pentrua se stabili un nou pret de conversie. Acesta nu va mai fi de un 1leu (cat este in prezent valoarea nominala a actiunii), ci pretulmediu ponderat aferent primelor 60 de sedinte detranzactionare.

Pentru a nu aduce nemultumiri in randul posibililor beneficiariai conversiei, conducerea Fondului vrea ca inregistrarea lui laCNVM sa aiba loc doar atunci cand sunt indeplinite toate conditiilenecesare inregistrarii si listarii. Astfel ca Fondul va lua masuripentru indeplinirea conditiilor de listare, chiar daca CNVM nu aemis inca regulamentul de inregistrare a Fondului.

7. Cand va distribui Fondul dividendele pe 2008 sipe 2009?

Fondul trebuie sa distribuie dividende in valoare de 288 mil.lei din profitul inregistrat in 2008, cea mai mare parte urmand saintre in vistieria Ministerului Finantelor Publice, carecontroleaza aproape 60% din Fond.

Distributia celor 288 mil. lei nu este inca posibila, pentru caMinisterul Finantelor nu a subscris un pachet de 520 de milioane deactiuni la capitalul Fondului (circa 520 mil. lei).

Potrivit celor mai recente informatii, conducerea Fondului aagreat sa amane concilierea cu Ministerul Finantelor pana la finelelunii februarie, avand in vedere ca Finantele vor depune o serie deamendamente la Ordonanta 81/2007 si ca Fondul doreste solutionareaconflictului pe cale amiabila.

Cum in 2009, Fondul a inregistrat un profit net record de 730mil. lei, actionarii ar trebui sa fie rasplatiti cu cel putin 50%din profit, mai exact cu cel putin 365 mil. lei, insa cu aceeasiconditie, ca Ministerul de Finante sa vina mai intai cu bani lacapitalul fondului sau sa renunte la 520 de milioane deactiuni.

8. Cand vor deveni actionarii privati majoritari si ce seva intampla atunci?

In ultimul an, participatia statului la Fond s-a redus cu 10%,respectiv de la 70,42% din capital la inceputul anului 2009 pana la59,83% din capital in prezent. Peste 1.000 de persoane fizice sijuridice au primit sub forma de despagubire un total de 1,5 mld.actiuni la Fondul Proprietatea, adica peste 10% din capital.

Daca despagubirile vor continua in acelasi ritm, intr-un anparticipatia Ministerului de Finante ar putea scadea sub 50%. Inplus, Finantele ar putea renunta la cele 520 de milioane de actiunipe care nu le-a platit inca, ceea ce i-ar diminua participatiaactuala cu circa 1%, la 58%.

Odata ce actionarii privati, cei pentru care a fost infiintatFondul in urma cu cinci ani, vor deveni majoritari, acest lucrus-ar putea reflecta si in structura organelor de supraveghere darsi in relatia cu viitorul administrator - Franklin Templeton.

9. Sunt suficiente actiunile Ministerului de Finantepentru despagubiri sau va fi necesara o majorare decapital?

Ministerul de Finante mai detine in prezent un pachet de 8,52mld. actiuni si va ramane cu 8 mld. actiuni dupa ce actiunileneplatite Fondului vor fi "sterse". Cum nu exista o statisticaoficiala despre cuantumul total al revendicarilor de despagubire,primii cinci ani de functionare a Fondului ar putea oferi o seriede indicii despre derularea procesului de despagubire in urmatoriicinci ani.

Astfel, de la infiintarea Fondului in 2005, statul a despagubitcu actiuni FP peste 3.000 de persoane fizice si juridice, cheltuind40% din capitalul Fondului.

Potrivit unor informatii neoficiale, Autoritatea Nationalapentru Restituirea Proprietatilor lucreaza la peste 60.000 dedosare, o parte dintre acestea urmand a fi despagubite cu actiuniFP, pentru ca reclamantii nu pot fi despagubiti in natura iarvaloarea compensatiilor este mai mare de 500.000 de lei.

Astfel ca necesitatea unei majorari de capital va depinde inmare masura de valoarea revendicarilor solutionate de ANRP prinacordarea de actiuni FP. Despagubirile solutionate de ANRP prinacordare de numerar sunt platite de la bugetul de stat.

10. Cum va fi afectat FP de infiintarea celor douacompanii energetice?

Cum Fondul detine participatii la cele mai importante companiienergetice (Hidroelectrica, Nuclerelectrica, complexurileenergetice din Oltenia), proiectul Ministerului Economiei dereorganizare a sectorului energetic prin infiintarea a doua maricompanii va schimba radical portofoliul fondului.

Potrivit conducerii, "se va face o evaluare a actualelorparticipatii in baza careia se va stabili exact cat anume va detineFondul din cele doua mari companii de stat".

Calitatea de actionar la cei doi giganti energetici va ridicainsa o serie de probleme Fondului, al carui portofoliu nu va mai fila fel de diversificat, iar expunerea acestuia pe sectorulenergetic se va restrange la un numar mai mic de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO