Burse - Fonduri mutuale

Zi de vis pentru investitorii de la Bursa. BRD si Erste au castigat 15%, SIF-urile 3,4%

19.03.2009, 20:00 7

Bursa locala a consemnat ieri una dintre cele mai animate sedinte de la inceputul acestui an, stirile pozitive externe aducand un val de optimism printre investitori, in special pe sectorul financiar, unde actiunile BRD si Erste Bank au crescut cu cate 15%, iar titlurile Bancii Transilvania au castigat 9%.
Toti indicii bursieri au explodat, cea mai mare apreciere dintre acestia fiind consemnata de BET, care a inchis cu un avans de 5,6%, dupa cresteri de pana la 7% in decursul sedintei. Bursa continua astfel cea mai buna perioada din ultimele luni, marcand de la inceputul lunii martie o crestere de 18% pe BET si 22% pe SIF-uri, in ciuda estimarilor FMI privind scaderea cu 4% a economiei romanesti in 2009, vehiculate in ultimele zile.
Si pe bursele din regiune bancile au avut evolutii asemanatoare cu cele de la Bucuresti, Erste Bank (EBS) si Raiffeisen (RIBH) consemnand pe Bursa de la Viena cresteri de aproape 16% si respectiv 12,4%, in timp ce OTP a castigat 7% la Budapesta. Cresterile de pe banci au tras in sus toata piata, SIF-urile castigand in medie 3,4%, in timp ce Petrom a urcat cu 5,6%. Valoarea tranzactiilor a fost de aproape 20 mil. lei, al doilea rulaj din acest an.
Brokerii considera ca evolutia de ieri este o reactie normala la scaderile puternice din ultima perioada, si ca orice minune, acestia nu se asteapta ca raliul sa dureze mai mult de cateva zile. "Avansul puternic al pietei in sedinta de azi (ieri - n.a.) vine foarte mult pe fondul stirilor externe pozitive, in special cele ale bancilor americane care au declarat ca se asteapta ca datele pe primul trimestru sa fie mai bune decat se asteptau initial analistii", a apreciat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzactionare al Prime Transactions.
Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Piraeus Securities, nu vede nici el o schimbare de trend, ba mai mult apreciaza ca piata ramane deschisa riscurilor de scadere. "Fundamental nu s-a schimbat nimic in piata, iar evolutiile din ultima perioada au la baza stirile pozitive de pe pietele externe. Riscul sa ne intoarcem la scaderi este unul foarte mare, cu atat mai mult cu cat cresterile se datoreaza unui sentiment euforic al investitorilor. Odata ce aceasta euforie trece, ne putem din nou astepta la o noua perioada de presiune la vanzare", a declarat Avram.
Cresterile din ultimele doua saptamani acopera doar o mica parte din scaderile de la inceputul anului, indicele BET fiind cu 22% sub nivelul de la sfarsitul lui 2008, in timp ce BET-FI mai are de recuperat o scadere de 20%.   Vezi paginile 4 si 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO