Burse - Fonduri mutuale

Dividendele SIF-urilor sunt la jumatate

Dividendele SIF-urilor sunt la jumatate
19.03.2009, 19:56 38

Aceasta in ciuda faptului ca profiturile cumulate ale SIF-urilor pe anul trecut, in valoare de 460,2 mil. lei (125,4 mil. euro), s-au redus anul trecut cu doar 6,4% fata de rezultatul insumat obtinut in 2007.

Toate cele cinci SIF-uri au alocat cote mai mici din profit pentru dividende, pentru a avea mai multi bani pentru investitii, conducerea SIF Oltenia (SIF5) luand decizia chiar de a suspenda in totalitate plata dividendelor pe acest an. SIF Oltenia dispune de lichiditati destul de reduse in comparatie cu alte SIF-uri, acestea totalizand la finele lunii februarie circa 12 mil. lei (2,8 mil. euro). Societatea de investitii financiare a acordat anul trecut cel mai mare dividend pe actiune dintre SIF-uri, respectiv de 0,078 lei/actiune.
Daca propunerile conducerilor SIF-urilor in ceea ce priveste nivelul dividendelor propuse se vor concretiza, cel mai mare randament din dividende il inregistreaza SIF Moldova (SIF2). Aceasta din urma vrea sa acorde un dividend brut de 0,045 lei, reprezentand 12,3% din pretul la care titlurile SIF Moldova se tranzactionau pe parcursul zilei de ieri, respectiv de 0,365 lei.
Randamentul din dividende al SIF Transilvania (SIF3) este de asemenea unul ridicat, de 11,5%, in conditiile incare SIF-ul a inregistrat anul trecut unul dintre cele mai mari profituri dintre cele cinci societati, de 94,6 mil. lei (25,7 mil. euro).
Dividendul brut pe actiune in cazul SIF Muntenia (SIF4) reprezinta de 8,3% din pretul actiunii, iar cel al SIF Banat-Crisana (SIF1) se ridica la 6,3%.
Exceptand SIF Oltenia, nivelul de dividend s-a redus cel mai mult in comparatie cu anul precedent la SIF Banat-Crisana, respectiv cu 57%, o scadere importanta a dividendului consemnand si SIF Muntenia, respectiv de 43%. Nivelul dividendului acordat de SIF Moldova este cu doar 10% sub cel acordat anul trecut de societatea de investitii financiare.
SIF Moldova a inregistrat de altfel in ultima saptamana cel mai mare avans dintre SIF-uri pe fondul anuntului cu privire la dividendul propus de societate, titlurile SIF apreciindu-se in acest inteval cu circa 25%. Actiunile SIF Transilvania au castigat in aceeasi perioada 10,5%, reprezentand a doua mare crestere, in conditiile in care nivelul de dividend acordat de societate a consemnat una dintre cele mai mici scaderi fata de anul trecut, respectiv de 20%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO