Burse - Fonduri mutuale

Zi istorica la BVB: indicele BET a castigat ieri 11%. Cum au trait investitorii de pe Bursa ultima saptamana

Zi istorica la BVB: indicele BET a castigat ieri 11%. Cum au trait investitorii de pe Bursa ultima saptamana
10.05.2010, 23:30 62

Bursa de la Bucuresti le-a adus ieri investitorilor cele maimari castiguri intr-o singura zi din istorie, actiunile celor maimari zece companii listate, cuprinse in indicele BET, castigand inmedie 11%, in timp ce SIF-urile au urcat cu peste 13%. Cresterea deieri vine dupa o saptamana de scaderi dramatice, care s-a incheiatvineri cu vanzari masive, care au dus indicii in jos cu 14% fata desaptamana precedenta. Pentru investitorii cu nervii buni sistomacul tare, care au avut curajul sa cumpere vineri, evolutia deieri a Bursei s-a tradus in castiguri duble fata de dobanda bancarape un an.
Putini au fost cei care s-au asteptat la explozia de ieri acotatiilor, cand actiuni precum cele ale firmei de brokeraj BrokerCluj (BRK) sau ale constructorului Condmag Brasov (COMI) au crescutcu peste 17%. Toti investitorii au stat insa lipiti de ecranele detranzactionare ale burselor externe si au importat pe bursa de laBucuresti exuberanta investitorilor de pe pietele europene, care auinregistrat la randul lor cresteri istorice. Bursa de la Paris acastigat peste 8%, in timp ce pietele din Spania sau Italia auurcat cu peste 10%.
Cum si-au adaptat investitorii locali strategiile de investitiiastfel incat sa transforme cea mai agitata saptamana din ultimul anpe Bursa in profit si ce asteptari au ei pentru perioadaurmatoare.

Dan Popovici, director de investitii lasocietatea de administrare a investitiilor OPT Asset Management, cuactive nete in gestiune de circa 140 mil. lei:
Nu tin minte sa mai fi vazut astfel de cifre privind cresterilecotatiilor actiunilor. Pietele de actiuni sunt foarte volatileacum, iar comportamentul investitorilor este caracterizat de osensibilitate ridicata, motivata si de teama unei evolutii in W apietelor. Aprecieri de peste 10% vedem si pe pietele externe, nudoar pe piata locala, chiar daca sunt mult mai lichide decat piatalocala. Am asistat astazi la un optimism exagerat al investitoriloralimentat de deciziile luate la nivel european, precum cea ainfiintarii unui fond de stabilizare a zonei euro, fapt care aalimentat aprecieri fara precedent ale actiunilor.
Masurile de reducere a deficitului bugetar agreate de guvernullocal cu FMI nu au inca un impact asupra pietei, efectele vor firesimtite pe termen mediu si lung. La fondurile pe care leadministram, am facut mici achizitii in deschiderea sedintei de azi(luni, 10 mai - n. red.), in conditiile in care la fondul deactiuni OPT AvantisRO nu am vandut pe scaderile de saptamanatrecuta.

Marius Olteanu, directorul executiv alsocietatii de administrare a investitiilor SIRA, cu active nete de5 mil. lei in gestiune:
Pe o astfel de piata, cu o volatilitate periculos de ridicata, estebine sa stai deoparte. La fondurile pe care le administram, am luatpozitii short pe indicii externi, vanzand euro contra dolari sivanzand pe indicii americani. Cred ca asistam in prezent la oreintrare intr-o piata bear, care poate dura pana la doi sau treiani. Aprecierile de astazi au fost generate de un rebound tehnic,de o rascumparare a actiunilor care au fost vandute emotionalsaptamana trecuta. Ma astept ca in perioada urmatoare sa inceapa unsell-off puternic daca marii investitorii de pe bursa locala nu auinceput inca sa vanda.

Stefan Tomuta, inginer din Deva si investitorpe Bursa din anul 2005:
Am stat departe de piata in aceste zile, pentru ca mi-e neclar cese intampla. Nu inteleg care sunt fundamentele scaderilor desaptamana trecuta si nici ale aprecierilor de astazi, este o piatamai mult pentru speculatori.
Marius Motogna, investitor de nivel mediu pe piatade capital:
Caderea de saptamana trecuta a fost fortata, nu a avut fundamentereale, ci a fost determinata de speculatiile fondurilor deinvestitii. Am crezut ca este o scadere artificiala, astfel ca amcumparat saptamana trecuta actiuni lichide: SIF Oltenia, Condmag,Electromagnetica, Prospectiuni, chiar daca sunt un investitorspecializat in plasamente mai putin lichide. Consider ca amcumparat actiuni subevaluate, nu m-am speriat de scaderi. Azi amfacut doar o singura cumparare, am si serviciu si nu pot sta foartemult conectat la piata.

Niculae Lehman, investitor pe bursa si cliental societatii de brokeraj IFB Finwest
Ma asteptam la o scadere, dar nu asa de dura cum a fost saptamanatrecuta. Am intrat in piata miercuri, joi si vineri si am cumparatbinisor. Am luat cu teama insa, am cumparat la jumatate din catvoiam. M-au surprins aprecierile puternice de astazi. Ma asteptamla o revenie in jur de 4-5%, dar au contat extrem de mult masurileanuntate la nivel european.
Probabil ca piata va mai creste si maine (marti, 11 mai - n.red.),dar maine deja vreau sa vand. La noi ca la nimeni: cand toata piatae pe rosu toata lumea vinde, cand e pe verde toata lumea seinghesuie la cumparare. E greu sa inoti contra curentului. Siastazi mi-am zis ca nu vand, dar tot am scos niste pachete inpiata.
Se pot face bani multi pe piata locala, dar iti trebuie mai multdecat curaj. Iti trebuie si fler si putin noroc. Cine s-ar figandit vineri, spre exemplu, ca Turbomecanica va creste astazi cu15%, dupa scaderea de 14% de saptamana trecuta.

Dan Catalin Moisescu, investitor pe piatalocala de capital si client al Intercapital Invest:
In ultima saptamana aveam investitii in piata, dar nu am iesit lavanzare. De altfel am intrat la cumparare joi si vineri. Cei careau cumparat la sfarsitul saptamanii trecute ies la vanzare acum saumaine cel mai tarziu. Pe piata romaneasca se poate orice, inconditiile in care este pur speculativa. In orice caz ma astept incontinuare la cresteri pe piata locala, iar un target de pretpentru titlurile SIF Oltenia spre exemplu il vad la 2,5lei/unitate.
In momentul de fata ai nevoie de foarte mult curaj ca sa intri inpiata, in conditiile in care falimentul Lehman Brothers este incain memoria investitorilor si seamana cu un eventual faliment lanivel de stat, tot pe fondul incapacitatii de plata a datoriilor.Sa intri la cumparare este de fapt o batalie psihologica pentruoricare investitor pentru ca seamana foarte mult cu jocul lacazinou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO