Business Construct

„Am incercat sa facem piatra mai nobila”

„Am incercat sa facem piatra mai nobila”
26.05.2010, 15:22 130

In ciuda scaderii afacerilor cu aproape 30% in 2009, Schmidmizeaza in continuare pe potentialul Romaniei, inaugurand a treiaunitate de productie pe plan local, dupa o investitie de aproape 16milioane de euro.

Concernuluiaustriac Schmid Industrie Holding, prezent pe piata locala cucompaniile Baumit, Austrotherm, Wopfinger si Wolfplastic, ainregistrat la nivel local o cifra de afaceri consolidata de peste100 mil. euro. Robert Schmid, CEO al grupului, spune ca piataconstructiilor din Romania a fost cea mai afectata in ultimul an,in timp ce pietele mature pe care compania activeaza au fost cevamai stabile, inregistrand chiar cresteri ale afacerilor.

"Per ansamblu, anul 2009 nu a fost pe atat de rau pe cat neasteptam. In statele dezvoltate din regiune, respectiv Germania siAustria, am inregistrat o stagnare a afacerilor, in timp ce inPolonia am inregistrat chiar si crestere. Statele mai mici dinregiune, precum Ungaria si Slovacia, au fost si ele afectate descaderi, in medie cu 10%, insa cele mai afectate au fost de departeRomania si Bulgaria, unde scaderile au ajuns pana aproape 30%", adeclarat Schmid.

Scadere sub estimari. Cifra de afaceri agrupului s-a ridicat in 2009 la circa 1,2 miliarde de euro, inscadere usoara, de 6% fata de afacerile din 2008.

"Ne asteptam la o scadere mai mare a afacerilor. Nimeni nu erain stare la sfarsitul lui 2008 sa spuna exact ce urmeaza sa seintample, iar la inceputul lui 2009 era aproape imposibil saplanifici ceva. Am reusit o scadere a afacerilor atat de redusapentru ca ne-am concentrat foarte mult pe reducerea cheltuielilor",a adaugat Schmid.

Cu toate acestea, Schmid spera la o reluare a cresterii pe piatalocala, insa fara caracterul speculativ din anii de dinaintea lui2008, iar un ritm de crestere cuprins intre 5% si 8% ar fisatisfacator pentru el.

"Mizam pe o reluare a cresterii pe piata locala. Eu unul nuprefer cresterile pe care Romania le-a inregistrat inainte decriza, de 20-30% anual. Astfel de cresteri genereaza un efectspeculativ, care se resimte peste tot in economie. Cu o crestereanuala de 5-8% pe segmentul constructiilor as fi multumit", aprecizat Schmid.

Stagnare, in cel mai rau caz. In Romania, cifrade afaceri a companiilor din grup s-a ridicat la peste 100 demilioane de euro, in scadere cu aproape 20% fata de afacerile din2008. Pentru acest an Schmid ia in calcul o crestere a afacerilor,iar in cel mai rau caz spera la o stagnare a afacerilor la niveluldin 2009.

"Companiile grupului prezente pe piata locala au activitatiintercorelate intre ele si daca o firma va vinde bine, amincrederea ca toate vor vinde la fel de bine. In conditiile in caream reusit sa fim inovativi si sa avem o gama foarte larga deproduse, pentru 2010 ma astept la valori mai bune ale vanzarilor,iar cel mai rau scenariu pentru piata locala ar fi o stagnare aafacerilor la nivelul de anul trecut", a spus Schmid.

Afacerile producatorului de materiale de constructii BaumitRomania reprezinta o treime din cifra de afaceri a grupului SchmidIndustrie Holding pe plan local. Compania a inregistrat anul trecutafaceri de 31 milioane de euro, in scadere cu putin peste 28% fatade afacerile din 2008, an in care compania a realizat afaceri decirca 43,1 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anulprecedent, fiind cel mai avansat ritm de crestere de la intrarea pepiata romaneasca in 1995.

Potrivit propriilor estimari, compania detine o cota de piata pesegmentul de mortare uscate de aproximativ 30%.

Piata de profil s-a situat anul trecut la un volum maxim deaproximativ 750.000 de tone, in timp ce valoarea pietei, calculatala un pret mediu de 90 euro/tona, s-a cifrat la circa 70 milioanede euro.

"Populatia a inceput deja sa aiba sentimentul unei stabilizari,iar acesta este principalul motiv pentru care ma astept la orevenire pe crestere a pietei constructiilor. De altfel, aprilie afost o luna buna pentru piata, iar sentimentul pe care il am esteunul optimist. Nu spun ca criza s-a terminat, dar cel putin nu nemai gandim la scaderi", a mai precizat Schmid.

Revenire a cererii in 3-4 ani. In prezentBaumit detine trei unitati de productie in Romania, ultima fiindinaugurata in Bolintin-Deal, judetul Giurgiu, in urma uneiinvestitii de circa 16 milioane de euro. Valoarea totala ainvestitiei s-ar putea ridica la 20 de milioane de euro, dupafinalizarea unei noi sectii de productie pentru mortare umede si aunei cladiri de birouri. Celelalte doua unitati de productie suntsituate in Bucuresti si Teius, judetul Alba.

"Uzina din Bucuresti era foarte mica si nu a putut fi extinsa,din aceasta cauza s-a luat hotararea construirii unei a douaunitati de productie tot in jurul Capitalei. In plus, dorim samutam sediul companiei la Bolintin si sa construim si un centru logistic", a explicat Schmid.

Seful grupului a precizat insa ca la nivel de conducere auexistat indoieli daca compania ar trebui sa continue investitia dela Bolintin. "Investitia era pusa la punct, insa am avut un momentde nesiguranta daca sa continuam sau nu. Avem insa certitudinea caafacerile din Romania isi vor relua cresterea", a adaugat CEO-ulSchmid Industrie Holding.

Chiar si asa insa Schmid nu crede ca cererea in Romania vareveni la nivelurile de dinaintea crizei mai devreme de 2014 si caatare un se gandeste la o noua investitie in crestereacapacitatilor de productie pe plan local.

"Nu luam in calcul construirea unei noi unitati de productie pepiata locala. Unitatile existente au fost construite pentru nivelulcererii din 2008, nivel care cred ca nu va reveni mai curand de 3-4ani. La fel si in cazul achizitiei unui concurent de pe piatalocala, este o optiune, dar nu pentru viitorul apropiat", a maispusSchmid.

Productie la un sfert. Pentru acest an,vanzarile in volum ale Baumit Romania au fost estimate la circa200.000 de tone, in conditiile in care capacitatea companieiaustriece pe plan local se ridica in urma noii investitii de laBolintin la aproximativ 650.000 de tone. Valoarea a vanzarilorestimate de companie pentru 2010 la preturile medii de 90 deeuro/tona din prezent s-ar ridica astfel la 18 milioane deeuro.

"Capacitatea de productie a fabricii din Bolintin se ridica lacirca 300.000 de tone anual, iar impreuna cu restul unitatilor deproductie din Romania, capacitatea totala se ridica la circa650.000 de tone. Pentru acest an, estimam vanzari in volum de200.000 de tone, din care maximum 15.000 de tone vor pleca laexport, in principal catre alte firme din grup. Cred ca vom lucrala capacitate maxima in urmatorii 3-5 ani de zile, in functie deviteza cu care economia romaneasca isi va reveni", a explicatLaurentiu Lupusor, directorul executiv al Baumit Romania.

Initial, cea de-a treia fabrica a Baumit pe plan local trebuiasa fie realizata in localitatea Popesti-Leordeni, unde companiaachizitionase un teren de 5 hectare. Ulterior, s-a renuntat laaceasta locatie din cauza lipsei de infrastructura detransport.

"Terenul din Popesti-Leordeni l-am vandut unei companii dindomeniul logisticii, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 1milion de euro. Suprafata terenului era de circa 5 hectare. Inmomentul de fata Baumit mai detine terenuri in zona Timisoara Arda,dar deocamdata nu exista planuri pentru construirea unei alteunitati de productie", a adaugat Lupusor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO