Business Construct

Antreprenor din Bacău: Orice creştere economică sub 5% nu e creştere. Cine vine şi se laudă cu avans de 1-2% pe an pune frână României

Adrian Gârmacea, acţionar al Electric Plus din Bacău: Sunt trei autostrăzi foarte simple care trebuie făcute, Oradea-Cluj-Braşov-Bucureşti, Arad-Sibiu-Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Suceava.

Adrian Gârmacea, acţionar al Electric Plus din Bacău: Sunt trei autostrăzi foarte simple care trebuie făcute, Oradea-Cluj-Braşov-Bucureşti, Arad-Sibiu-Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Suceava.

Autor: Andreea Neferu

09.12.2014, 00:08 1452

Adrian Gârmacea, director general şi acţionar al producătorului de tâmplărie din PVC, uşi de interior şi uşi de garaj Electric Plus din Bacău, companie cu 400 de angajaţi şi afaceri de 60 mil. lei, spune că cele mai mari probleme ale României sunt legate de infrastructura deficitară, care nu le permite agenţilor economici să se deplaseze rapid cu mărfurile.

„Când şoferii de tir scot o medie de 40 km/h în România, cum să faci export de la Botoşani, spre exemplu, în Vest? Sunt trei autostrăzi foarte simple care trebuie făcute, Oradea-Cluj-Braşov-Bucureşti, Arad-Si­biu-Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Suceava. Cu aceste trei autostrăzi se re­zolvă marile probleme de infrastructură rutieră“, afirmă Gârmacea.

Antreprenorul, care a înfiinţat compania Electric Plus în 1995, afirmă de asemenea că România are nevoie de un „masterplan“ în educaţie, pentru că în pre­zent sistemul de învăţământ este „rupt de nevoile între­prinderilor“.

„De asemenea, justiţia trebuie să funcţioneze, dar să se reducă şi birocraţia pe fonduri europene şi evaziunea fiscală“. În opinia sa, pentru a reveni pe făgaşul normal, România trebuie să înregistreze anual o creştere economică minimă de 5%.

„Orice creştere sub 5% nu reprezintă creştere. Cine vine şi se laudă cu un avans al PIB-ului de 1-2% pune frână României“, spune antepre­norul român. În primele trei trimestre ale acestui an, PIB-ul a consemnat un plus de 2,8%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Sta­tistică.

Referitor la piaţa cons­truc­ţiilor, care a scăzut în perioada 2009-2013 cu 40% şi care a continuat să înregistreze un declin anul acesta, Gârmacea afirmă că nu se aşteaptă la un avans important în următorii ani. „Pe plan local, sectorul construcţiilor este la un minim istoric după 2008. Nu cred că îşi va reveni prea curând. Ne aşteptăm să fie o creştere mică, de 1-2% (pe viitor – n.red.), dar nu poate fi suficientă“, spune antrepre­norul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO