Companii

„To do list“ pentru creştere economică de 5% din partea unui executiv din construcţii

Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, consideră că 30% din sistemele naţionale critice, precum cel bancar, cel energetic sau cel de asigurări trebuie renaţionalizate. Foto: Victor Ciupuliga

Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, consideră că 30% din sistemele naţionale critice, precum cel bancar, cel energetic sau cel de asigurări trebuie renaţionalizate. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andreea Neferu

12.11.2014, 00:07 363

Adrian Porfir, 46 de ani, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, grupul belgian care controlează producă­torul de materiale de construcţii Mega­profil, spune că pentru a asigura o creştere economică de 5% anual, amba­sadorii români trebuie implicaţi în stimularea investiţiilor străine pe plan local. 

„Ambasadorii români vor merge la post numai în urma unui concurs în care vor prezenta un plan de atragere de investiţii străine. Ei vor fi motivaţi cu procent din valoarea investiţiei aduse, urmare a demersurilor şi eforturilor personale“, afirmă Porfir. În opinia sa, statul ar trebui să degreveze de taxe familiile cu minimum 3 angajaţi, care dovedesc faptul că au minimum 2 copii în îngrijire şi care preiau de la stat plata tuturor obligaţiilor pentru copii şi părinţi în viaţă (pensie, spitalizare etc.), obligându-se să aibă grijă de aceştia din urmă pe toata durata vieţii lor.

De asemenea, Porfir spune că o creştere economică de 5% poate fi asigurată prin privatizarea unor părţi din aparatul de stat care astăzi nu funcţionează eficient, aşa cum este gestiunea fondurilor europene. La finalul lunii octombrie, absorbţia de fonduri europene pentru exerciţiul financiar 2007-2013 se ridica la doar 38,2%, echivalentul a 7,3 mld. euro din totalul de 19,2 mld. euro alocat României în perioada respectivă, potrivit datelor de la Ministerul Fondurilor Europene.

„De asemenea, satul român trebuie revitalizat. Trebuie realizate întreprinderi mixte stat-privat, care să preia zonele din economie unde există disfuncţionalităţi şi distorsiuni de piaţă (spre exemplu, colectarea laptelui sau a cerealelor) în scopul sprijinirii micului producător şi revitalizarea satelor“, afirmă Porfir.

El consideră şi că 30% din sistemele naţionale critice, precum cel bancar, cel energetic sau cel de asigurări trebuie renaţionalizate.

Porfir estimează pentru anul acesta o creştere economică de 2% în România.

Megaprofil, cu afaceri de 26 de milioane de euro anul trecut şi 130 de salariaţi, comercializează profiluri şi hale metalice, panouri termoizolante pentru pereţi şi acoperişuri, ţiglă metalică, precum şi accesorii, iar operaţiunile din Europa de Sud-Est ale grupului Joris Ide se învârt în jurul unităţii de producţie pe care compania o deţine la Buziaş, judeţul Timiş.

Pe piaţa locală a materialelor de construcţii metalice, Megaprofil con­curează cu jucători precum Ruukki, Coilprofil sau Lindab.

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5%“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă - antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României. La 25 de ani de la revoluţie, România nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom rămâne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul României ca ţară este sub semnul întrebării.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa României cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO