Business Construct

Cu designerul la cumpărături

Irina Ionescu, partener al biroului de arhitectura City Project

Irina Ionescu, partener al biroului de arhitectura City Project

30.06.2010, 15:39 275

Specialiştii în amenajări interioare apreciază că în ultimii aniinteresul romănilor pentru acest tip de amenajări a crescutconsiderabil, iar acum sunt din ce în ce mai mulţi romăni dispuşisă plătească un designer de interior pentru amenajarea locuinţei,dar mai mult decăt atăt, sunt romăni care preferă să fie la curentcu noile tendinţe din domeniu.

"Interesul pentru designul interior a crescut într-adevăr înultimii ani, evoluţia majoră constănd în faptul că se apelează dince în ce mai mult la serviciile unui arhitect, în faptul că dejamulţi clienţi ajung să viziteze tărguri internaţionale de amenajăride interior, crescănd astfel nivelul calitativ la care aceştia seraportează şi pe care şi-l doresc", a declarat Ina Cocioba,partener al biroului de arhitectură interioară City Project.

Cutoate acestea, gusturile romănilor par să fie extrem de diferite decele ale vest-europenilor, în condiţiile în care romănii înclinămai des către amenajări opulente, spectaculoase, care însă lasă dedorit atăt în privinţa aspectului, căt şi din punct de vederecalitativ.

"Credem că priorităţile şi aşteptările romănilor diferă foartemult cănd încep un proiect de amenajare de interior. Unvest-european caută în primul rănd un confort funcţional susţinutde calitate şi un design minimalist, dar cu materiale prietenoase,calde, cu texturi originale, la clientul romăn am observat cărenunţă cu destul de multă uşurinţă la un aspect care priveşteconfortul şi uneori calitatea în favoarea unei imaginispectaculoare care nu neapărat îl reprezintă ca mod de viaţă şifuncţionalitate", a explicat Cocioba.

În ciuda tendinţei romănilor către amenajările interioarespectaculoase, Cocioba apreciază că aceştia sunt la curent cu ce seîntămplă în domeniul designului interior, iar unii dintre eiparticipă chiar la tărguri internaţionale de renume din domeniu."Da, romănii sunt în trend cu ultimele tendinţe. Cei cu adevăratinteresaţi de subiect, de materialele noi, de tendinţele noilansate, se menţin informaţi, atăt prin reviste străine la care sepot abona, căt şi prin vizitarea sau chiar participarea latărgurile internaţionale de la Paris, Milano sau Londra", aprecizat Cocioba.

Cât costă. Preţurile medii pentru lucrările de amenajăriinterioare variază între 200 şi 300 euro/mp, iar pentru cele de luxajung şi la 1.000 euro/mp, iar onorariul arhitecţilor poatereprezenta 5-15% din investiţie.

"Preţul execuţiei unei amenajări de design, indiferent defuncţiune, poate începe cu 200-300 de euro pe metru pătrat şi sepoate opri acolo unde bugetul nu mai permite. Preţul de execuţie pemetru pătrat diferă în funcţie de soluţiile conceptuale la caredesignerul ajunge, de soluţiile de execuţie pe care acesta lagăseşte, de materialele de finisaj alese", a explicat IrinaIonescu, partener în City Project. Din această cauză,specialiştilor le este greu să stabilească dinainte un preţ pelucrare, în condiţiile în care trebuie avute în vedere pe de oparte cerinţele clientului şi pe de altă parte posibilităţiletehnice şi existenţa materialelor pentru a putea răspundecerinţelor acestuia.

"Principiul nostru este de a nu prezenta o ofertă financiarăunui client decăt după ce are loc o discuţie iniţială, în carestabilim exact căt de mare este implicarea noastră în proiect,despre ce funcţiune este vorba, despre gradul de intervenţie asupraspaţiului, despre nivelul de investiţie, despre stilul care sedoreşte. În concluzie, este imposibil să stabilim limite inferioareşi superioare în ceea ce priveşte posibile costuri de proiectare",a adăugat Ionescu.

Doar materiale scumpe? Amenajările interioarenu presupun doar utilizarea celor mai scumpe materiale,specialiştii în design interior asigurănd clienţii că şimaterialele vechi şi ieftine pot fi utilizate în reamenajarea uneilocuinţe. Un buget mai mare permite însă o mai mare libertate deexprimare pentru arhitect, în condiţiile în care acesta se poateîndrepta către soluţii mai extravagante şi costisitoare.

"Niciodată nu am renunţat la ideea de a folosi materiale ieftineîn combinaţie cu elemente scumpe numai din considerentul că bugetulclientului permite, şi întotdeauna am reuşit să realizăm ambientulsolicitat de client şi în cazul bugetelor foarte mici. Un bugetgeneros îi permite bineînţeles arhitectului să-şi manifestecreativitatea fără limitele impuse de costul ridicat al soluţiilorextravagante", afirma Ionescu. Din aceste considerente, dacăclientul decide să utilizeze materiale mai vechi în reamenajarealocuinţei sau se îndreaptă către materialele mai ieftine, preţulfinal al lucrărilor de amenajare interioară este considerabilredus.

"Preţurile depind foarte mult de cerinţele clientului şi înegală măsură de ceea ce oferă piaţa în acel moment, de elementelecu care poţi să susţii propunerea de amenajare de interior. Cumultă uşurinţă se poate obţine aspectul căutat prin combinarea unuifinisaj de perete care să coste foarte puţin, cu un corp deiluminat sau o canapea cu un preţ exorbitant".

Sfaturi şi tendinţe. "Primul sfat pentru ceicare doresc o amenajare interioară ar fi să apeleze la unspecialist. Acesta le poate economisi timpul şi uneori chiar baniiprin propunerile sale şi printr-o cunoaştere mai bună amaterialelor de finisaj existente pe piaţa locală. Chiar dacă pareo cheltuială suplimentară, uneori poate fi mai «ieftin» să ai unarhitect lăngă tine, care să te sfătuiască", sustine Ionescu.

În ceea ce priveşte tendinţele actuale, Cocioba spune căaccentul se pune în continuare pe sursele de lumină şi pe modul încare acestea se utilizează pentru a scoate în evidenţă textura şiculoarea materialelor. "Lumina rămăne în continuare pe podium caelement central în evidenţierea compoziţiilor şi a ideilorcreative. Materialele sunt noi, ca urmare a avansului tehnologiei,sau vechi, dar reinterpretate într-o manieră în ton cu tendinţeleactuale de life-style. Culorile sunt folosite fie pentru a şoca saupentru a «îmbrăca» prietenos un ambient. Ele pot fi elementul deimpact sau elementul de susţinere a unui concept".

Potenţialul pentru piaţa amenajărilor interioare rămăn şi înacest an locuinţele personale, dar obiectivul pentru specialiştiiîn amenajări interioare rămăn clădirile şi interioarele de lux.

"În acest moment considerăm că există potenţial încă laclădirile mai mici, cu locuinţe personale, dar şi la companii careau nevoie de un pas înainte şi acestea încep cu schimbarea imaginiişi rebranduirea. Un potenţial care nu şi-a pierdut din strălucirerămăne cel al clădirilor şi al interioarelor de lux, undearhitecţii şi designerii de interior chiar pot realiza lucrări defactură specială şi personală".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO