Business Construct

Externe: Ce ii mai atrage pe investitori spre Est

Externe: Ce ii mai atrage pe investitori spre Est

FOTO 1-2: Reuters; FOTO 3-4: Shutterstock

27.04.2010, 14:21 19

In acelasi timp, sectorul constructiilor da semne timide derevenire, ceea ce ar putea accelera revenirea economiilor dinregiune si ar putea determina investitorii straini sa se intoarcape pietele est-europene. Una dintre primele piete care si-ar puteareveni anul acesta este cea a cimentului, se arata intr-un raportal Polish Market Research.

In conditiile in care constructiile de locuinte, centrecomerciale si spatii de birouri raman la un nivel scazut,principala speranta a producatorilor de ciment se indreapta spreinvestitiile in infrastructura ale guvernelor est-europene derulateprin proiecte cofinantate de Uniunea Europeana.

Cutoate acestea, analistii anticipeaza ca regiunea nu va mai revenipentru o lunga perioada de timp la consumul record de cimentinregistrat in 2008, iar pentru anul acesta vad o crestere acererii de o singura cifra. Proiectele de infrastructura dinregiune au inceput deja sa apara, compania nationala pentrudezvoltarea infrastructurii din Ungaria anuntand recentcastigatorii licitatiei pentru construirea a inca unui tronson de46 de kilometri din autostrada M3 pentru circa 150 de milioane deeuro. Proiectul este cofinantat din fonduri structurale.

Si piata materialelor pentru izolatii termice este vazuta caavand un potential mare de crestere, dar este de asteptat sa-sirevina complet abia din 2011-2012 dupa o incetinire puternica inultimul an.

"Polonia este una dintre cele mai mari piete de materiale pentruizolatii din Europa. Aceasta piata dispune in acelasi timp de unmare potential de crestere, care poate fi atribuit faptului cafoarte multe locuinte nu au mai fost upgradate din punctul devedere al performantelor tehnice de foarte multi ani. Aproape totiproducatorii mari de materiale pentru izolatii sunt deja prezentiin Polonia, iar aceia care nu au inceput sa opereze deja aici suntgata sa intre pe piata sau iau serios in considerare o asemeneamiscare", a declarat Bartlomiej Sosna, Senior Consultant analyst laPolish Market Research. Sosna spune ca pe langa piata izolatiilortermice si cea a izolatiilor tehnice isi va reveni mai usor.

Revenire inceata. Si piata imobiliara, puternicafectata de declansarea crizei in regiune la sfarsitul lui 2008,ofera in continuare oportunitati investitorilor, cel putin petermen lung, avand in vedere ca acest segment ramane in continuaresubdezvoltat.

In Cehia, de exemplu, in multe regiuni ale tarii se simte olipsa a spatiilor de birouri moderne, spun analistii firmei deconsultanta Jones Lang LaSalle, ceea ce face ca pretul chiriilorpentru spatiile de calitate inferioara din aceste regiuni sa seridice la acelasi nivel cu pretul chiriilor pentru spatiile premiumexistente pe pietele mai dezvoltate, cum ar fi cele din oraseleBrno, Ostrava sau Pilsen.

Chiar daca sunt proiecte care vor imbunatati semnificativsituatia odata ce vor fi finalizate, deocamdata piata se miscaintr-un ritm incetinit, fiind asteptata revenirea pietelor dinorasele mai mari, spun analistii Jones Lang LaSalle.

"Starea pietei de birouri din centrele regionale nu este chiaratat de strans legata de situatia economica a regiunilorrespective. In timp ce unele orase cu somaj ridicat si cu un nivelscazut al Produsului Intern Brut(PIB), precum Usti sau Labem, au o piata a spatiilor de birourirelativ mica, dar in crestere, alte regiuni care sunt mai binepozitionate din punct de vedere economic resimt o lipsa acuta despatii moderne", a comentat Ondrej Vlk, director de cercetarepentru Cehia si Slovacia in cadrul Jones Lang LaSalle.

In aparenta investitorii si-au imbunatatit sentimentul vizavi depiata imobiliara, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate de atesta piata pentru proprietarii care au nevoie rapida delichiditati, spun analistii firmei de consultanta imobiliara CBRichard Ellis.

Cei care nu sunt insa sub presiunea nevoii imediate delichiditati ar trebui totusi sa mai astepte, sustin consultantii.Cei mai activi investitori, nu doar in Europa Centrala si de Est,ci pe toata piata europeana sunt in prezent fondurile deschisegermane, care au vazut o oportunitate de achizitie in conditiilescaderii preturilor activelor.

Totusi, piata imobiliara a devenit din ce in ce mai globala sinu lipsesc nici investitorii din afara spatiului european, mainoteaza consultantii CB Richard Ellis.

Cine mai risca in Est? Nici pentru companiilecare vor sa-si extinda operatiunile in Europa Centrala si de Est sicare au astfel nevoie de spatii de birouri nu lipsescoportunitatile.

In conditiile in care cererea pentru astfel de spatii siimplicit gradul de ocupare au scazut semnificativ aceastea auoportunitatea de a negocia contractele de inchiriere dintr-opozitie mai avantajoasa, obtinand astfel chirii mai mici. Totusi,analistii nu se asteapta ca pietele din Europa Centrala si de Estsa-si revina la nivelul atins inaintea crizei foarte repede, daratrag atentia ca investitorii care sunt dispusi sa-si asume riscurimai mari ar putea beneficia de actuala situatie.

"Nu ne asteptam la o revenire foarte rapida in regiune. Maiputini oameni se vor uita inspre aceasta parte a Europei inperioada urmatoare, asadar pentru cei care chiar vor sa investeascaacum este o ocazie foarte buna sa creeze niste vehicule deinvestitii prin intermediul carora sa cumpere active subevaluate",recomanda Yael Selfin, economistul-sef al filialei de la Londra afirmei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers. Investitoriivor beneficia astfel de randamente mai ridicate ca urmare a lipseide competitie, a spus Selfin, citata de cotidianul Wall StreetJournal.

Investitiile straine in regiune s-au injumatatit anul trecut,printre cele mai afectate sectoare numarandu-se imobiliarele,industria auto si transporturile. Tocmai in aceste sectoare segasesc si cele mai mari oportunitati de a investi, potrivit luiSelfin.

Chiar daca exista in continuare motive de ingrijorare in randulinvestitorilor cu privire la situatia economica din Europa de Est,unul dintre factorii importanti care i-ar putea face sa se intoarcarelativ repede in regiune este nivelul salariilor.

Inainte de izbucnirea crizei, salariile est-europenilor aucrescut semnificativ, dar in prezent situatia s-a schimbat sicresterile fie au disparut, fie s-au diminuat puternic. In acestcontext, companiile care incearca sa-si reduca costurile ar puteafi din nou tentate de regiune. Totusi, un studiu alPricewaterhouseCoopers arata ca ar putea trece inca trei-patru anipana cand nivelul investitiilor straine directe in tarile dinEuropa Centrala si de Est va reveni la normal.

Faptul ca multe tari din regiune au acorduri de finantare cuinstitutiile internationale, precum Fondul Monetar International(FMI) sau Banca Mondiala, influenteaza de asemenea perceptiapozitiva a investitorilor fata de regiune.

Situatia difera insa de la tara la tara. Deexemplu, Cehia, care atrage de obicei circa 10% din investitiilestraine directe in regiune, a inregistrat o scadere mult mai mica afluxurilor de capital decat regiunea in ansamblu. Si in Rusiainvestitiile straine au continuat sa intre anul trecut, chiar dacaau revenit la nivelul din 2007, fosta republica sovietica fiind celmai mare beneficiar regional al fluxurilor externe de capital.

Rusia, cea mai atractiva. In acest context sipiata imobiliara ruseasca a continuat sa se miste anul trecut maibine decat restul regiunii. Tranzactiile incheiate anul trecut pepiata imobiliara din Moscova au depasit 3 miliarde de euro,potrivit calculelor firmei de consultanta Colliers International.

In 2009, in Moscova au fost finalizate cladiri de birouri cu osuprafata totala de circa 1,7 milioane de metri patrati, capitalaRusiei ajungand astfel la aproape 11,7 milioane de metri patrati despatii de birouri incadrate in categoriile A si B. Printre cele maiimportante proiecte se numara Capital City, cu o suprafata totalade peste 288.000 de metri patrati, si Rumyantsevo, cu o suprafatade 180.000 de metri patrati.

Pretul de inchiriere pentru spatiile de birouri incadrate inclasa A variaza intre 550 si 800 de dolari pe metru patrat, iaranul trecut rata de neocupare a crescut de patru ori. Perioadamedie a unui contract de inchiriere a inceput, de asemenea, sascada ajungand la trei-cinci ani.

Si structura proprietarilor de spatii de birouri a inceput sa seschimbe in conditiile in care bancile care au furnizat imprumuturidezvoltatorilor imobiliari solicita participatii in cadrulproiectelor finantate din moment ce capacitatea debitorilor de a-sirambursa creditele a scazut semnificativ.

Aparitia unor noi jucatori pe piata ar putea schimba sistandardele dupa care se ghideaza proprietarii si chiriasii, spunanalistii Colliers.

Printre centrele comerciale deschise pe piata din Moscova anultrecut se numara Metropolis, cu o suprafata de 205.000 metripatrati si Golden Babylon, cu o suprafata de 241.000 de metripatrati. Anul trecut au fost deschise spatii comerciale cu osuprafata totala de aproximativ 800.000 de metri patrati, potrivitdatelor Colliers.

Pentru 2010 este asteptata deschiderea a peste un milion demetri patrati de spatii comerciale, printre care se numaracomplexul Vegas cu 390.000 de metri patrati si Gagarinsky cu200.000 de metri patrati. In concluzie, investitiile straine inEuropa Centrala si de Est au scazut anul trecut ca urmare ainghetarii fluxurilor de capital la nivel mondial, dar economistiiapreciaza ca exista semnale ca lucrurile se imbunatatesc.

"Pentru investitori lucrurile se imbunatatesc. In primul rand,salariile nu mai cresc atat de rapid ca in trecut si multe dintretarile cu probleme financiare se bazeaza pe sprijinul FMI. Inconditiile in care creditul ramane inghetat, principala problemaramane legata mai degraba de lichiditate decat de dorinta de ainvesti", apreciaza Raffaella Teconi, economistul-sef alWood&Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO