Business Construct

Instalatii: Miza pe export

Instalatii: Miza pe export
23.03.2010, 14:01 145

Dupa un an in care afacerile companiilor din sectorulinstalatiilor, care ocupa o pondere de 30% din totalul pieteiconstructiilor - echivalentul a circa 4 mld. euro, au scazut cu 15%si chiar cu peste 30%, proprietarii acestora incep sa ia inconsiderare extinderea catre pietele externe ca strategie debusiness pentru 2010. Cat despre piata locala, companiile asteaptarevenirea investitiilor din imobiliare, care deocamdata sunt incontinuare in stand-by.

"In prezent analizam o serie de oportunitati pe pietele externe.Evident, pana cand piata locala isi va reveni, suntem interesati deposibilitatile care apar pe alte piete. Speram insa ca revenireapietei nationale se va petrece intr-un ritm firesc, astfel incat inviitor sa existe o evolutie sanatoasa", a declarat Ioan SilviuDobosi, directorul general al companiei Demark Construct dinTimisoara, specializata in domeniul instalatiilor si constructiilor.

Compania a mai livrat pana in prezent pe pietele externe, insapana acum nu a reprezentat o optiune strategica pentru Demarkextindrea operatiunilor externe.

"In perioada 2006-2009 am furnizat echipamente si am efectuatlucrari pentru cateva proiecte in afara tarii, in Ucraina siBulgaria, dar nu a fost o optiune strategica a companiei, piatanoastra de interes fiind piata locala. Ca strategie pentru 2010avem in vedere lucrari si in afara tarii", a adaugat Dobosi.

Demark Construct a realizat in 2009 o cifra de afaceri deaproximativ 12,7 milioane de euro, in scadere cu aproape 14% fatade nivelul din anul precedent, cand afacerile companiei s-auridicat la 16,1 milioane de euro.

Si Rudolf Sommer, proprietarul Sommering Install, companiespecializata de asemenea in domeniul instalatiilor, ia inconsiderare extinderea operatiunilor in afara tarii, precum silivrarea catre alte companii, in conditiile in care pana in prezentintreaga productie a Sommering Install era destinata proiectelorproprii.

"Strategia din acest an se bazeaza pe o intensificare aefortului de new business la nivelul intregii tari, dar si la nivelextern. Am avut o perioada de jumatate de an in 2009 in care amavut timp sa ne pregatim si sa ne organizam activitatea pentru ceva urma in 2010. In ceea ce priveste operatiunile pe piata externa,obiectul nostru ramane in picioare in acest an. Vom participa lalicitatii in afara granitelor cu serviciile noastre", a declaratSommer.

Compania a participat alaturi de o firma spaniola de arhitecturala licitatia pentru proiectarea aeroporturilor Burgas si Varna dinBulgaria, dar fara succes, si tatoneaza pietele din Albania siKosovo. Compania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 16milioane de euro, in scadere cu 36%, insa valoarea proiectelorrealizate de companie s-a ridicat la aproximativ 20 de milioane deeuro.

"O parte din proiectele de anul trecut au fost predate abia inianuarie 2010, prin urmare cifra de afaceri a companiei aferentalui 2009 se situeaza la peste 16 milioane de euro", a explicatSommer.

Vremuri mai rele, asteptari mai bune. Scadereaafacerilor vine pe fondul reducerii pietei de profil in 2009 cupana la 25% si nici pentru acest an Dobosi nu apreciaza o cresterea afacerilor.

"Anul trecut s-a putut remarca o scadere a cererii pe segmentullucrarilor de instalatii. Compania noastra a avut avantajul de abeneficia de contracte aflate deja in derulare, astfel incat nu aresimtit foarte puternic trendul descendent al pietei. Estimam capiata lucrarilor de instalatii a scazut anul trecut cu circa20-25%", a precizat Dobosi. Pentru acest an, directorul Demark aapreciat o scadere a cifrei de afaceri cuprinsa intre 10% si15%.

Pentru acest an, Dobosi apreciaza ca piata lucrarilor deinstalatii se va corela mai bine cu restul pietei imobiliare, 2009fiind salvat de proiectele incepute mai devreme si pentru care amai existat finantare.

"In acest an mai sunt putine lucrari in constructii care auobtinut finantare inainte de accentuarea crizei financiare. Astfel,ne asteptam ca in 2010 evolutia pe segmentul echipamentelor deinstalatii sa urmeze o traiectorie asemanatoare cu cea a pieteiimobiliare", a mai precizat directorul Demark.

Sommer este insa de parere ca o estimare exacta asupra pieteiinstalatiilor este greu de facut, in conditiile in care sunt preamulte variabile care trebuie avute in vedere. "Este aproapeimposibil de masurat piata de instalatii, atat ca valoare, cat sica volum pentru ca are foarte multe variabile si sectoare caretrebuie luate in calcul. De la partea de infrastructura pana lacele mai fine si computerizate sisteme de management alcladirilor", a precizat proprietarul Sommering Install. In ciudalipsei de predictibilitate pentru evolutia pietei din acest an,Sommer, isi propune un target de afaceri pentru 2010 de aproximativ25 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de afacerile deanul trecut.

"Pentru acest an ne propunem ca target 25 de milioane de euro.Ne bazam in aceasta estimare pe noile proiecte in care suntemimplicati, dar si pe lucrarile pe care ni le dorim in portofoliu,ca urmare a intensificariiefortului de new business", a spus Sommer.

Deblocare in semestrul II. Dobosi apreciazainsa ca pe fondul revenirii constructiilor din tarilevest-europene, si piata locala va incepe sa resimta o deblocare incea de-a doua jumatate a lui 2010.

"Credem ca in a doua parte a acestui an piata va da primelesemne de revenire. Ne bazam pe semnalele care se vad deja pepietele care prin traditie sunt mai mature si dau tendintele sipentru piata locala. Tari precum Germania au depasit deja cele maigrele momente si este de asteptat ca intr-un viitor nu foarteindeparat sa se simta si la noi", a spus Dobosi.

Sommer, pe de alta parte, este de parere ca nu se poate vorbidespre o deblocare pentru piata locala, atata timp cat existaasteptari ca sectorul constructiilor sa inregistreze cresteri lafel de mari ca pana in anul 2008.

"Depinde ce se intelege prin deblocare. Daca prin aceasta seintelege o revenire la anii de dinainte de 2009, cred ca inviitorul apropiat nu se poate vorbi despre asa ceva. S-a construitmult si haotic. Nu sper intr-o revenire, ci intr-o asezare peprincipii normale si corecte. Sper ca in Romania sa se inceapa sase construiasca nu mult si prost, ci putin dar corect din punctulde vedere al calitatii", a spus Sommer.

Tot el apreciaza ca anul 2008 va ramane o borna pentru sectorulconstructiilor in Romania si ca de acum inainte cresterea trebuiesa vizeze calitatea lucrarilor si nu volumul lor.

"Din punctul meu de vedere, cel mai indicat pentru noi ar fi sanu mai gandim lucrurile raportat la ce a fost. Atat in 2009, darmai ales in 2010 trebuie considerati ani de nivel zero in multesectoare de activitate. Sunt ani «borna» de la care trebuie saincepem sa construim lucrurile pe alte principii si in altaparadigma", sustine Sommer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO