Business Construct

Interviu: Constructorii vor deveni competitivi peste doi ani

Interviu: Constructorii vor deveni competitivi peste doi ani

Daniel Cazacu, delegat pentru Romania al GEA Prasa

26.07.2007, 19:18 187

Odata cu inchiderea robinetului cu bani europeni, constructorii spanioli s-au indreptat spre pietele din Europa Centrala si de Est si implicit catre Romania. Astfel, Spania trece in prezent printr-o recesiune, cauzata de lipsa proiectelor mari de infrastructura.
Grupul spaniol GEA Prasa, care are in derulare investitii in proiecte imobiliare de peste 300 mil. euro, a intrat pe piata romaneasca pentru a prinde trendul de crestere al pietei romanesti.
"Nicio companie multinationala n-a castigat proiecte mari de infrastructura in Spania, pentru ca firmele spaniole, majoritatea fiind afaceri de familie, au format consortii pentru a putea castiga licitatiile pentru infrastructura. In plus, spaniolii au fost cei care au absorbit cel mai bine fondurile europene postaderare", spune Dorinel Cazacu, delegatul pentru Romania al companiei GEA Prasa Internacional. La sfarsitul anilor '80, cele mai mari firme spaniole de constructii aveau afaceri de 20-60 de milioane de euro si nu puteau participa singure la licitatii pentru proiectele de infrastructura, care erau dezvoltate cu fonduri de la Uniunea Europeana. Practic, pentru a participa la o licitatie se aliau circa 12 firme de constructii cu diferite specializari si se impuneau in fata marilor jucatori internationali.
Spania, alaturi de Italia, este tara care a atras cei mai multi muncitori romani in constructii datorita salariilor ridicate si conditiilor de lucru mai bune decat in Romania. Insa, odata cu plecarea in valuri a romanilor in strainatate s-a produs o criza de forta de munca pe piata locala, care este cu greu acoperita de companiile de constructii.
"Un muncitor roman care lucreaza in Spania nu s-ar intoarce in Romania pentru un salariu mai mic de 650-700 de euro net. In aceste conditii, costurile salariale ale unei companii ajung la 1.100 de euro pentru un angajat, ceea ce nu justifica productivitatea unui muncitor roman", spune Cazacu.
Pentru a deveni profitabila, o companie de constructii trebuie sa aiba angajati cu o productivitate de 20.000-30.000 de euro pe luna, ceea ce in prezent nu se intampla pe piata romaneasca.
"Cu putina disciplina in circa doi ani de zile vor aparea firme competitive pe piata constructiilor. In perioada 1992-2000 s-a pierdut foarte multa experienta, pentru ca nu s-a construit nimic", explica Cazacu. Potrivit lui, primul pas pe care trebuie sa-l faca companiile locale de constructii pentru a creste productivitatea este sa investeasca in proiectare, achizitii de utilaje si productia de materii prime.


Investitii de 9 mil. euro intr-o companie locala de constructii
Compania a preluat la sfarsitul anului trecut 60% din actiunile companiei de constructii de drumuri Silva Grup din judetul Arges, detinuta de omul de afaceri Nicolae Ivanescu, membru al PSD Arges.
Spaniolii au investit deja peste 9 milioane de euro in dezvoltarea afacerii, suma care nu cuprinde valoarea tranzactiei estimata la cateva milioane de euro, si vor sa extinda activitatile companiei la nivel national pana in 2009.
"Am preluat la sfarsitul anului trecut 60% din actiunile companiei de constructii Silva Grup din Pitesti, in care am investit 6 milioane de euro in achizitia de echipamente si alte 3 milioane de euro in balastiere. Vrem ca in circa doi ani sa extindem activitatea companiei la nivel national", afirma Cazacu.
In plus, vor fi dezvoltate sistemele informatice ale companiei, iar activitatile firmei vor fi restructurate pentru a majora productivitatea. " Un dezvoltator imobiliar este mai rentabil daca achizitioneaza si un constructor de pe piata in care patrunde", afirma Cazacu.
Silva Grup estimeaza pentru acest an afaceri de 5-6 mil. euro, nivel similar celui inregistrat anul trecut. "Cresterea cifrei de afaceri se va accentua puternic incepand cu anul viitor, cand vor fi finalizate investitiile in derulare", spune Cazacu.


Angajatii din farma sau banking, vizati
Potentialii clienti pentru apartamentele noi care se vor construi in urmatorii ani sunt cei care provin din industria farma, manageri din automotive, servicii de telefonie mobila sau servicii financiare.
Majoritatea proiectelor de apartamente sunt construite in prezent in interiorul Bucurestiului, spre deosebire de perioada de acum cinci-sase ani, cand proiectele rezidentiale erau dezvoltate la marginea Bucurestiului. "Succesul apartamentelor care se construiesc acum in interiorul oraselor este dat de faptul ca majoritatea locuintelor care s-au construit in afara Bucurestiului,
in special in nord, nu beneficiaza de infrastructura si nici de facilitati, precum gradinite, centre de informare cetateneasca sau centre medicale",
precizeaza Cazacu.
GEA Prasa a achizitionat la finele anului trecut un teren cu suprafata de 58.000 de metri patrati in sectorul 5 de la producatorul de ulei Muntenia, parte a grupului american Bunge, in urma unei tranzactii estimate la 29 mil. euro. In aceasta locatie, spaniolii vor investi circa 180-200 de milioane de euro in dezvoltarea unui proiect rezidential cu 2.000 de apartamente, impartit in mai multe faze.
"In circa trei luni vom finaliza demolarea halelor care au apartinut producatorului de ulei Muntenia, urmand ca in primavara anului viitor sa incepem constructia proiectului rezidential", precizeaza Cazacu.
In plus, GEA Prasa va incepe in luna septembrie constructia unui ansamblu rezidential cu 550 de apartamente de lux in zona Lacul Tei din Bucuresti printr-o investitie in valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul va cuprinde numeroase facilitati, printre care si un centru de informare cetateneasca pentru sectorul 2 si o gradinita.
"Suntem in continuare in cautare de terenuri, atat in Capitala, cat si in marile orase din provincie. Insa principala noastra tinta vor fi proiectele mai mici, cu circa 50 de apartamente, pentru ca avem deja doua proiecte foarte mari in derulare", afirma Cazacu.


Terenuri de peste 1.000 euro/mp, inca nu
Extinderea dezvoltatorilor imobiliari ar putea fi mai precauta in perioada urmatoare, avand in vedere ca pretul terenurilor a crescut foarte mult in ultimii doi ani.
"Exista locatii cu suprafete mari de teren in Bucuresti in care se solicita un pret de 2.000 de euro pe metrul patrat. Pana in prezent nu s-a inregistrat nicio tranzactie cu terenuri de peste 1.000 de euro pe metrul patrat si nu cred ca vom asista prea curand la tranzactii de 2.000 de euro pe metrul patrat, pentru ca suma investita nu va putea fi recuperata foarte repede", considera reprezentantul GEA Prasa.
Practic, preturile terenurilor si al constructiei au crescut mult mai rapid decat costul apartamentelor noi, ceea ce a condus la reducerea marginilor.
"Daca pretul apartamentelor noi a crescut in medie cu circa 30-40%, pretul terenurilor s-a dublat sau triplat in ultimul an", spune Cazacu.
Pretul de constructie a crescut cu 35% in euro in ultimul an pana la circa 600 de euro. "Cresterea pretului la constructii a fost determinata de aprecierea leului fata de euro, de cresterea pretului la materiale de constructii si de majorarea cu 14% a costurilor cu forta de munca".
GEA Prasa a fost formata in 2005 in urma unui joint-venture dintre companiile GEA 21 si grupul spaniol Prasa, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari spanioli, pentru a derula activitati pentru piata romaneasca.
"Strategia noastra este sa cream un brand pe piata locala si cred ca dupa ce vom dezvolta proiecte rezidentiale cu o suprafata de circa 300.000 de metri patrati, acest lucru va putea fi posibil", spune delegatul pentru Romania al GEA Prasa.
Grupul spaniol Prasa realizeaza afaceri anuale de circa 400 de milioane de euro.
GEA-21, la care sunt actionari circa 10 companii spaniole, inregistreaza vanzari anuale de peste 100 mil. euro in constructii si activeaza in domeniile transporturi, promovare imobiliara, urbanism si industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO