Business Construct

Ştiri pozitive vs. negative

Ştiri pozitive vs. negative

Autor: Cristi Moga

24.05.2011, 23:45 258

Iniţiativa din urmă cu doi ani a unui senator PNL de a obligapresa audiovizuală să difuzeze un număr egal de ştiri pozitive şinegative a rămas fără rezultat, dar se poate constitui într-uninstrument pentru urmărirea evoluţiei economice şi chiar adomeniului imobiliar şi al construcţiilor.

Tonul şi conţinutul ştirilor nu pot fi dictate prin lege, cuatât mai mult cu cât o informaţie care pentru unii este pozitivăpoate fi negativă pentru alţii, şi invers. Dar pieţele sunt înmăsură să stabilească direcţia publicaţiilor, iar după 27 de lunide recesiune lucrurile iau o altă direcţie.

În actualul număr al revistei Business Construct sunt analizatedouă pieţe cheie, respectiv mallurile din Bucureşti şiprodu­cătorii de ciment, care după mai bine de doi ani de scădereau reajuns pe plus.

Nu, nu este din nou coadă din partea retaile­rilor la intrareaîn malluri, iar cimentiştii n-au ajuns din nou la vânzări de pesteun miliard de euro pe an, dar rezultatele din primele luni ale lui2011 au mai descreţit frunţile jucătorilor din acesteindustrii.

Pe de altă parte, piaţa de adezivi şi mortare s-a "curăţat" înperioada de criză, iar companiile care au rezistat aşteaptăînceperea noilor proiecte imobiliare, în timp ce jucătorii dinpiaţa de mobilier se bucură că încă sunt în piaţă, iar afacerile numai scad cu zeci de procente.

Proiectele însă nu vor fi începute la primul anunţ de ieşire dinrecesiune, dar dezvoltatorii au început, timid, să readucă oameniipe şantiere. La jumătatea lunii mai, în proiectul Cosmopolis erau150-200 de muncitori. Acum trei ani erau în jur de 1.000, dar întoamna anului trecut nu era niciunul. Este aceasta o ştirepozitivă? Depinde ce aşteptări ai.

Cele mai aşteptate investiţii în România sunt cele deinfrastructură, dar la capitolul autostrăzi livrate în România vafi dezastru şi în acest an. Stadiul lucrărilor îl aflaţi dintr-oaltă analiză din Business Construct, negativă pentru majoritatearomânilor. Dar ignorarea acestor informaţii de dragul "ştirilorpozitive" ar însemna să ne minţim singuri, preluând doarpromisiunile guvernanţilor pe care le auzim de 20 de ani. Dar poateva veni şi timpul lor. Cum spuneam în numărul trecut al revistei,urmează un an de alegeri.

Cristi Moga, redactorul-şef al BUSINESSConstruct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO