Business Construct

Tehnologii: Cele mai ieftine case de lux

Tehnologii: Cele mai ieftine case de lux
14.12.2009, 15:32 1700

Conceptul de case modulare din prefabricate de lemn este relativrecent pentru Romania, chiar daca majoritatea anteprenorilor careau venit cu astfel de solutii au inceput promovarea inca de acumdoi ani. Criza din imobiliare i-a facut insa sa vada si mai multoportunitatea pe care un produs ieftin, care poate fi extins de-alungul vietii, in functie de necesitati, il are in fatacomplexurilor rezidentiale, inghesuite si mici, de-o calitateindoielnica si la preturi ridicate pentru majoritateapopulatiei.

"Primul contact cu piata l-am avut in 2007, cand Star Dome eramai degraba un proiect in faza avansata de cercetare si dezvoltare.Primul demers orientat catre vanzare l-am avut insa in 2008, candam primit solicitari pentru proiecte in Delta Dunarii si la muntepentru un hotel si o pensiune. In continuare exista intentiaconstructiei, dar din pacate criza financiara a pus in asteptaredecizia investitorilor. In prezent lucram la constructia unor casefamiliale in Buzau si la o gradinita in Castelu", a declarat FlorinDobrescu, directorul companiei Star Dome, specializata inconstructia de case modulare pe structura de lemn.

Pretul pentru o astfel de locuinta variaza in functie de gradulde dotare, iar cea mai ieftina solutie pleaca de la 250 de euro pemetru patrat pentru 11 metri patrati si poate ajunge pana la 400 deeuro pe metru patrat pentru o locuinta de trei etaje cu o suprafatade aproximativ 180 de metri patrati. Pretul nu include costulterenului si nici asigurarea utilitatilor de la retea la locuinta,iar fundatia adauga un cost suplimentar de 50 de euro pe metrupatrat.

Dotarile vizeaza in principal sistemele de termoizolatie, pretulde 400 de euro pe metrul patrat asigurand invelitori si tencuialainterioara cu microsfere ceramice, care dirijeaza caldura catreexteriorul suprafetei.

"Placile folosite la constructie sunt din lemn, izolate cuceluloza, dar materialele intr-adevar deosebite sunt invelitoareade exterior si tenculaia interioara de pe pereti, dotate cumicrosfere ceramice, care dirijeaza caldura inapoi catre sursa.Astfel vara acoperisul reflecta caldura, iar locuinta nu seincalzeste din exterior, iar iarna tencuiala tine caldura inauntrulocuintei. Sunt solutii care reduc considerabil costurileenergetice si claseaza locuinta in clasa A de eficientaenergetica", a explicat Dobrescu.

Upgrade nelimitat. Modulul S este cel mai micmodul in sistem Star Dome si are o suprafata de 11 metri patrati intimp ce modulul XXL este cel mai mare, cu o suprafata deaproximativ 180 de metri patrai.

"Cel mai mic modul in sistem Star Dome are un diametru de 4metri, deci o suprafata interioara de 11 metri patrati. Este celmai mic modul si cel mai ieftin. Cel mai mare modul are un diametrude putin peste 10 metrisi are o suprafata interioara de aproximativ 180 de metri patrati.Acest modul cuprinde parter plus doua etaje", a adaugatDobrescu.

Locuinta poate fi marita prin adaugarea de noi module la celexistent, extinderea fiind practic limitata doar de terenul de caredispune clientul.

"Exista solutii pentru oricine si pentru orice doreste fiecare.Ca student poti incepe spre exemplu cu doua module S, care cred casunt suficiente la aceasta varsta. Mai tarziu poti adauga un altmodul la cele deja existente, sau din doua module S poti face unulM si tot asa. Extinderea locuintei este practic limitata doar deterenul de care dispune clientul", a continuat directorul StarDome.

"Initial conceputul a fost gandit ca un produs premium, inspecial prin avantajele pe care le ofera. Star Dome este o locuintacare se poate extinde oricand in functie de necesitati, poate firelocata, este certificata clasa energetica A. Odata cu aparitiacrizei imobiliare ne-am dat seama insa de potentialul produsuluipentru mass market, pretul fiind accesibil pentru toata lumea", aspus Dobrescu. De asemenea clientul, daca decide sa-si extindalocuinta, isi poate reduce costurile prin refolosirea panourilor lacare se va renunta in urma procesului de extindere.

"S-a mers si pe ideea de refolosire a componentelor. Astfel dacaclientul decide sa-si extinda locuinta si din modulul pe care ildetine vrea sa renunte la anumite panouri, acestea pot firefolosite in constructia unui alt modul, prin reconditionare", amai spus Dobrescu.

Gata in trei zile. Compania Prefabeco, divizade case a grupului Ecomodule, propune o alta solutie pentruconstructia unei locuinte modulare din prefabricate de lemn, duratade executie a unei case in acest caz fiind de doar 3 zile, de laturnarea fundatiei.

Costurile unui modul de 25 de metri patrati variaza de la 12.500de euro pana la 15.500 de euro, la care se adauga un costsuplimentar de maximum 6.000 de euro ce presupune constructia baiisi a bucatariei.

In plus fata de modulul principal, Prefabeco Living, se potadauga alte tipuri de module, Prefabeco Dormitor sau PrefabecoAuxiliar, cu suprafete de 25 de metri patrati si respectiv 12,5mp.

ModulelePrefabeco sunt fabricate intergral in Romania din structuri de lemntip framing si dimensionate pe calculator, lemnul fiind uscat incuptoare speciale, tratat ignifug si antiseptic.

"Modulul principal, Prefabeco Living, are o suprafata de 25 demetri patrati, iar preturile incep de la 12.500 de euro pana la15.500 de euro, la care se adauga un cost de 2.000 pana la 3.000 deeuro pentru baie si bucatarie separat. Modulul Prefabeco Dormitorare tot 25 de metri patrati si poate gazdui doua dormitoare, de 12si respectiv 9 metri patrati sau un dormitor matrimonial de 14metri patrati cu baia aferenta. Modulele Prefabeco Auxiliar sunttrei tipuri si au incepand de la 3 metri patrati pana la 12 metripatrati. Sunt module de conexiune in general si se folosesc laconectarea modulelor", a explicat Radu Stefanescu, reprezentantulPrefabeco.

Preturile nu includ costurile cu racordarea la reteaua deutilitati, insa cu toate acestea, costul unei locuinte de 50 demetri patrati, echivalentul unui apartament la bloc ajunge la maxim39.000 de euro, mult sub pretul pietei rezidentiale, in conditiilein care, in Bucuresti, pretul mediu pentru un apartament intr-uncomplex rezidential este de aproximativ 1.200 de euro pe metrupatrat.

"O locuinta de 50 de metri patrati, echivalentul unui apartamentde bloc, incepe de la 27.000 de euro pana la 39.000 de euro, infunctie detipul de configuratie ales si de dotari. Sunt patru tipuri decombinare a celor doua module si doua clase de dotare, Clasic siLuxury. Costul utilitatilor este diminuat la maxim, deoarecemodulele Prefabeco au nevoie doar de racord la apa, laelectricitate si la canalizare. Toate aceste utilitati pot fisuplinite de rezervoare de apa, de un minigenerator si de ominifosa, ceea ce face modul Prefabeco extrem de usor de amplsat inzone fara utilitati", a adaugat Stefanescu.

Pentru promovarea conceputului Stefanescu intentioneaza saamplaseze un show-room in Capitala, pe bulevardul Ion Mihalache,iar promovarea in tara se va face printr-o caravana in care sa fieprezentata o casa Prefabeco in marime naturala.

"Vom amplasa un show-room cu doua module Prefabeco, in zonabulevardului Ion Mihalache si vom avea de asemenea si un modulPrefabeco itinerant, care va merge in caravana prin tara pe una dinplatformele noastre de livrare", a apreciat Stefanescu.

Pana in prezent compania are 15 comenzi in derulare, primadintre ele urmand sa fie livrata la inceputul lui decembrie pentruun client din Corbeanca. Tinand cont de timpul scurt de livrare simontare, precum si de calitatea produsului, Stefanescu apreciaza caprefabricatele vor avea succes si pe piata din Romania.

"Constructiile prefabricate din lemn sunt elementul de noutatecare misca piata imobiliara din multe state occidentale, daca luamin considerare rapiditatea lucrarii, costurile reduse, livrarileprompte sau eliminarea sezonalitatii in constructii. Este cel maipopular stil de constructie agreat de tanara generatie", a incheiatStefanescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO