Business Hi-Tech

8.000 de procese impotriva pirateriei din muzica

20.10.2006, 21:15 20

Industria muzicala a lansat un nou val de 8.000 de procese impotriva unor retele sociale online din intreaga lume, intensificand astfel actiunile sale de reducere a pirateriei online si de incurajare a utilizarii serviciilor legale de descarcare de continut, scrie presa internationala.
Federatia Internationala a Industriei Fonografice (IFPI), care reprezinta companiile din industria muzicala din intreaga lume, a declarat saptamana aceasta ca noi dosare au fost deschise in 17 tari, printre care si Brazilia, Mexic si Polonia.
Conform datelor furnizate de organizatie, peste 1 miliard de piese au fost descarcate ilegal anul trecut in Brazilia, cea mai mare piata din America Latina. Veniturile caselor de productie au fost reduse cu aproximativ 50% incepand cu anul 2000, ca urmare a pirateriei de pe Internet. In acelasi timp, de-a lungul anului trecut au fost descarcate ilegal la nivelul intregii lumi aproximativ 20 de miliarde de melodii in format digital.
Pana in prezent, industria a deschis 18.000 de procese in Statele Unite si alte 13.000 in restul lumii.
Procedurile legale implica atat procese penale, cat si civile care vizeaza persoanele care iau de pe Internet materiale protejate de copyright de pe site-urile retelelor sociale pentru a le oferi fara autorizatie.
IFPI a adaugat ca au fost finalizate procese a 2.300 de astfel de persoane, care au fost obligate sa plateasca, in medie, despagubiri de 2.420 de euro.
"Misiunea noastra nu devine mai usoara, dar suntem incurajati suficient de rezultatele care continua sa apara", a declarat John Kennedy, CIO si presedinte al IFPI.
Acesta sustine ca succesul retelelor de mare viteza a fost combinat cu pericolul actiunilor ilegale si temerile de virusii pentru computere pentru a incuraja tot mai multi utilizatori sa opteze pentru serviciile online legale.
In timp ce costurile urmaririi unor cazuri individuale au fost foarte ridicate, Kennedy mentioneaza exemplul Kazaa, una dintre cele mai renumite retele sociale, care a fost nevoita sa plateasca daune de 100 de milioane de dolari (78 de milioane de euro).
Piata autorizata de muzica digitala a continuat sa creasca, inregistrand o crestere de 106% si atingand valoarea de 945 de milioane de dolari (750 de milioane de euro). Astfel, piata legala de muzica digitala a ajuns sa detina 11% din intreaga piata a productiilor muzicale, dublu fata de cota inregistrata la sfarsitul anului trecut.
Vanzarile la nivel global au scazut in primele sase luni ale acestui an cu 4%, valoarea tranzactiilor coborand la 8,4 mld. dolari (6,7 mld. euro).
La nivelul retail, al preturilor platite de consumatori, valoarea vanzarilor a fost de 13,7 mld. dolari (11 mld. euro), de asemenea in scadere cu patru procente. Anul trecut industria a inregistrat un alt regres, de trei procente, al veniturilor.
Kennedy spera ca vanzarile de muzica digitala sa suplineasca in 2007 pierderile din vanzarile de muzica in format fizic (CD si DVD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO