Business Hi-Tech

Abia anul viitor o jumatate dintre romani vor avea un PC

Abia anul viitor o jumatate dintre romani vor avea un PC
16.10.2009, 00:00 118

Romania are un procent mai mare de gospodarii in care exista uncalculator decat Bulgaria sau Ucraina, insa va ajunge doar anulviitor in situatia in care in majoritatea locuintelor va exista unPC, potrivit unor estimari realizate de compania de analizaEuromonitor.

La finele acestui an 47% din cele 7,5 milioane de gospodarii dinRomania vor avea un calculator, iar procentul va ajunge la aproape65% abia in 2018, conform sursei citate. In Europa exista tari careaveau de la finele anului trecut un procent mai mare de gospodariicu un calculator decat va avea Romania in 2018, arata dateleEuromonitor. Printre tarile cu cele mai ridicate dotari cu PC-uriin 2008 se numara: Danemarca (88% din gospodarii), Olanda (87%),Norvegia (85%) si Elvetia (79%).

Cheltuielilevor creste in a doua parte din 2010

Sunt estimarile Euromonitor fezabile pentru piata locala decomputere, care ar putea inregistra in acest an o scadere lajumatate fata de anul trecut? Bogdan Iftemie, directorul de vanzarial Acer in Romania spune ca se asteapta ca gradul de dotare cuPC-uri sa creasca. "Pretul mediu de vanzare scade, notebook-urile,de exemplu, nu mai sunt atat de scumpe si diversi jucatori de piataaduc oferte si finantare", afirma Iftemie, care precizeaza ca sebazeaza pe aceasta evolutie chiar daca, potrivit InstitutuluiNational de Statistica, in doar 30% din gospodariile din Romanieveniturile medii lunare trec de 1.200 de lei."

"Laptop-ul sau computerul este accesul copiilor la cunoastere,la internet. Exista mai multe sanse ca o persoana cu bani putini sacumpere un laptop/PC decat o persoana cu bani mai multi. Tendintapietei este masiv crescatoare, daca va disparea psihoza aceastalegata de criza si daca se termina instabilitatea politica. Oameniivor incepe sa cheltuie mai mult incepand cu a doua jumatate aanului viitor. Laptop-ul/PC-ul a ajuns un standard social, ocomoditate. Utilizatorii au ajuns sa-l perceapa la nivel de pret sinu sunt interesati sa stie mai mult, spre exemplu, cumfunctioneaza."

Cei mai multi cumparatori au fost cei care nu aveau unalt calculator?

In acest an, conform mai multor evaluari din piata vanzarile decomputere ar scadea la jumatate fata de anul trecut, la 500.000 deunitati. Cine a mai cumparat computere in criza?

"Mai putine companii" si mai multe persoane fizice, spuneCiprian Donciu, Country Manager al Asus Romania.

"Consumatorii cumpara pentru imbunatatire personala, companiilecumpara pentru beneficiu material. Atat persoanele care-si cumparacomputer pentru prima oara, cat si persoanele care inlocuiesccomputerul vechi sau cumpara un al doilea PC au scazut impreuna,dar tot reprezinta un procent mai mare decat segmentul companiilorcare achizitioneaza astfel de dispozitive", a adaugat el.

"Clienti au fost in principal persoane care-si cumpara primulcomputer. Companiile au cumparat mai putin, deoarece au un ciclu deutilizare lung", spune si oficialul Acer, care sustine ca oameniisunt nevoiti sa nu renunte la computere. "Viata merge inainte,oamenii au nevoie de comunicare, ei cumpara si vor cumparaindiferent de criza... copiii continua sa mearga la scoala, aunevoie de PC-uri/laptop-uri, oamenii cumpara."

Mai rezervat in estimari, Donciu se asteapta la o revenire apietei, insa intr-un orizont mai lung. "Criza a indus o idee deviata mai linistita, mai economica, mai retinuta. Daca criza seincheie de maine, tot nu va fi bine, fiindca va trece mult timppana ne vom reveni, minim un an-doi. (...) Nevoia de informatie nua scazut, dar oamenii nu mai pot cumpara computere din cauzacrizei", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO