Business Hi-Tech

Actiunile Yahoo! au scazut brusc cu 5%

12.03.2007, 19:50 15

Cotatia actiunilor Yahoo!, cel mai mare portal de pe Internet, a inregistrat o noua depreciere de peste 5%, vineri dimineata, la publicarea informatiei ca operatorul de servicii de telecomunicatii AT&T intentioneaza sa renegocieze un acord semnat cu Yahoo! pe o perioada de cinci ani. In cadrul parteneriatului, gigantul telecom a convenit sa comercializeze serviciile sale de acces la Internet prin tehnologia DSL sub brandul comun AT&T Yahoo!.
Negocierile dintre cele doua companii reflecta realitatile schimbarii balantei de puteri la nivelul industriei, si nu doar intre cele doua companii, dar si intre companiile de telecomunicatii si portalurile de internet. De la semnarea parteneriatului in 2001, AT&T a evoluat puternic ca urmare a unor serii de achizitii importante, printre care preluarea de anul trecut a BellSouth pentru 68 mld. $ (51,8 mld. euro). Pe de alta parte, imaginea Yahoo! se deterioreaza pe fondul temerilor ca firma pierde teren in fata rivalului Google pe piata motoarelor de cautare pe Internet. "Din 2001 pana in 2004, companiile care au dat lovitura in mediul online au fost Yahoo!-urile lumii. In prezent companiile de telecomunicatii detin milioane de abonati la servicii de banda larga, ceea ce ar trebui sa ii determine sa depinda tot mai putin de Yahoo! pentru a coopta mai multi clienti", a declarat Scott Kessler, analist la compania de consultanta Standard & Poor's.
Subliniind schimbul balantei puterilor dintre cei doi parteneri, unii sunt de parere ca AT&T ar fi putut lua in calcul achizitia Yahoo!, ale carei cotatii au avut mult de suferit in ultima vreme.
Valoarea titlurilor Yahoo!, care a scazut aproximativ 40% in ultimul an, si-a revenit in ultimele luni ca urmare a unor rezultate peste asteptari. Dar recenta depreciere de la bursa din New York a sters circa 8 mld. dolari (6,1 mld. euro) din valoarea de piata a companiei. Atat Yahoo!, cat si AT&T au refuzat sa comenteze asupra planurilor lor viitoare. Acest parteneriat genereaza anual venituri de peste 200 mil. dolari (152 mil. euro) pentru Yahoo!.
Cu toate acestea este inca prematur de presupus ca toate sursele de venit si profit ale Yahoo! derivate din parteneriatul cu AT&T vor disparea odata ce companiile vor ajunge la o noua intelegere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO