Business Hi-Tech

Afacerile Nokia si Motorola cresc mai incet

18.10.2006, 19:21 18

Nokia si Motorola, cei mai mari producatori de telefoane mobile din lume, ar putea raporta o incetinire a cresterii profitului si a vanzarilor in trimestrul trei, scrie Bloomberg. Incetinirea ar fi cauzata de scaderea cererii pentru telefoane mobile in Europa si SUA.
Motorola urmeaza sa anunte ca profitul companiei a crescut cu 10%, la 820 mil. $ (653 mil. euro), echivalentul a 35 de eurocenti per actiune, conform analistului Tim Long de la Bank Of America. In acelasi timp, profitul Nokia ar putea creste cu 23 de procente, la 973 milioane de euro.
Ambele companii probabil ca au inregistrat cele mai mici cresteri ale vanzarilor in ultimele trei trimestre, un posibil semn al incetinirii cresterii industriei. In 2007, vanzarile mondiale de telefoane mobile vor creste cu mai putin de 10%, pentru prima data in ultimii cinci ani, conform companiei londoneze de cercetare Informa. Aceasta situatie va forta Nokia si Motorola sa inceapa sa concureze mai puternic pe pietele emergente si pe extinderea portofoliului de telefoane ce pot reda muzica si naviga pe Internet.
"Suntem sortiti sa inregistram o incetinire", a spus Patrick Nielsen, managerul unui fond de investitii al Mapfre Inversion, care detine actiuni si la Nokia, si Motorola. Capitalizarea bursiera a Nokia a crescut cu 4,1%, in timp ce titlurile Motorola s-au apreciat de la inceputul anului cu 16 procente. Veniturile Motorola vor creste cu aproximativ 18% fata de cele 11,1 mld. dolari (8,8 mld. euro) inregistrate in anul anterior, conform estimarilor analistilor citati de Bloomberg. Vanzarile Nokia ar putea creste anul acesta cu 18 procente, pana la valoarea de 9,88 mld. euro,.
Analistii sunt de parere ca Motorola va anunta pentru trimestrul trei o scadere a profitului net la 1,13 mld. dolari (0.9 mld. euro), fata de 1,75 mld. dolari (1,4 mld. euro), inregistrat in 2005. In acelasi timp, profitul net Nokia se estimeaza ca va scadea la 868 mil. euro, de la 881 mil. euro, raportate anul trecut.
Vanzarile de dispozitive portabile de telecomunicatii din trimestrul al doilea au inregistrat in regiunea Asiei o crestere de 52%, comparabila cu cele 9,5 procente raportate pentru America de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO