Business Hi-Tech

Afacerile românilor de la Topex au scăzut cu 43%, la 5,1 milioane de euro

09.08.2010, 23:56 77

Compania Topex, singurul mare producător local de echipamentetelecom, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 5,1milioane de euro, în scădere cu 43% faţă de anul precedent,potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
În acelaşi timp profitul brut al companiei a scăzut cu 68%, la433.000 de euro, iar numărul mediu de angajaţi a coborât la 130 deoameni de la 150 în 2008, arată datele de la RegistrulComerţului.
Reprezentanţii companiei nu au răspuns întrebărilor ZF legate derezultatele financiare.
Topex, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, estesingurul mare producător local de echipamente telecom care a lucratpentru giganţi ca Orange şi Vodafone. La jumătatea anului trecutcompania anunţase că a vândut în perioada 2007 - 2009 aproximativ5.000 de routere compatibile cu tehnologia 3G şi avea în plan săvândă alte 20.000 până la finele anului 2014. Compania produce şiechipamente dedicate operatorilor de reţele fixe şi integratorilorde soluţii IT&C, dar şi sisteme de comunicaţii pentru controlultraficului feroviar sau aerian, spre exemplu. Înfiinţată în 1990,Topex deţine un departament propriu de cercetare-dezvoltare, careeste situat în apropierea Bucureştiului, în comuna Voluntari. Anultrecut compania avea 50 de angajaţi în departamentul decercetare-dezvoltare.
Cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei, respectiv peste60%, era generată de businessul realizat în străinătate atâtdirect, cât şi prin reţele de distribuitori.
Pentru a-şi susţine vânzările pe plan extern, compania a participatla aproape toate marile expoziţii internaţionale de profil. Doar înultimele luni, Topex a participat la evenimente organizate înSingapore, SUA, Peru şi Germania, potrivit datelor de pe pagina weba companiei.
Cei mai importanţi furnizori de echipamente şi servicii telecom depe piaţa locală sunt subsidiarele locale ale companiilor AlcatelLucent, Ericsson, Huawei, Nokia Siemens şi ZTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO