Business Hi-Tech

Alianta IBM - AMD

10.01.2003, 00:00 11

International Business Machines (IBM) si Advanced Micro Devices (AMD) au semnat un acord pentru producerea in colaborare a unei noi generatii de procesoare, pentru a contracara dominanta Intel pe aceasta piata, conform ZDNet.com. Acordul semnat de conducerile celor doua companii le permite sa lucreze in comun la dezvoltarea noilor tehnologii pentru chipuri, pe 65 si 45 de nanometri, programate sa apara pe piata in 2005, respectiv 2007.
 Contractul releva tendtia generala din industria producatoare de chipuri, care se transforma dintrun amalgam de companii independente aantr-o retea de grupuri si aliante strategice.
"AMD va putea sa prezinte clientilor sai produse mai performate si mai functionale, reducand costurile", in urma acestui acord cu IBM, a declarat vicepresedintele Bill Siege. IBM va avea numai de profitat de pe urma aliantei, deoarece incearca de mai mult timp sa concureze Intel in domeniul cercetarilor legate de noile tehnologii, conform ZDNet.
Noua generatie de chipuri a devenit necesara din cauza problemelor tranzistorilor actuali, care numai fac fata cererilor de pe piata. Energia electrica consumata de tranzistori duce la incalzirea si deteriorarea lor, iar o buna parte din energia produsa se pierde. Noile tehnogii necesita insa sume imense pentru cercetare-dezvoltare, spun analistii ZDNet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO