Business Hi-Tech

AMD va construi PC-uri ieftine

05.10.2005, 18:41 21

Producatorul american de cipuri Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel, a lansat un proiect prin care vrea sa doteze cu PC-uri ieftine tarile in curs de dezvoltare, pentru a ridica penetrarea computerului la nivel mondial la 50% pana in 2015 (nume de cod "50-15").

Vestea vine la scurt timp dupa ce Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anuntat laptopul de numai 100 $ (circa 80 de euro) destinat unor tari precum India, China sau Brazilia. PC-ul propus de AMD va costa insa circa 300 $ (250 de euro) si a fost botezat Personal Internet Communicator (PIC), indeplinind doar o parte din functiile de baza ale computerului obisnuit. El va fi asamblat de produ catori precum Solectron sau First International Computer (FIC).

Practic, PC-ul va putea fi folosit pentru e-mail si Internet, dar si pentru alte functii de baza, precum procesarea de text. Una dintre intrebuintarile de baza va fi telefonia pe Internet, care devine tot mai populara. Analistii spun ca, in ciuda aparentelor, PC-urile foarte ieftine vor fi la fel de cautate in Statele Unite ca si in tarile in curs de dezvoltare. Deja lantul retail din SUA Radio Shack a devenit oficial distribuitor al noului computer ieftin.

"Este un PC orientat spre comunicare, insa pentru multi utilizatori este de ajuns", a declarat Bill Edwards, care conduce laboratoarele de cercetare ale AMD. "Nu este un computer pentru uzul general", a apreciat el.

Noul computer are o carcasa de mici dimensiuni, de marimea unei carti obisnuite. AMD spune ca sunt in lume circa 3,8 miliarde de oameni care nu si-ar permite un computer nou, dar care ar putea achizitiona un astfel de PC ieftin pentru a se pune "la zi" cu tehnologia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO