Business Hi-Tech

AMD: Vom lupta sa castigam cota de piata in Romania

20.09.2006, 19:47 31

Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producator mondial de procesoare pentru computere, are drept obiectiv, odata cu deschiderea unui birou in Romania, castigarea de cota de piata, vizand in mod special piata corporate si guvernamentala, a declarat vicepresedintele de marketing si vanzari pentru Rusia, CIS, REE si Turcia, Pierre Brunswick "Am venit tarziu pe piata din Romania si de aceea trebuie sa ne luptam pentru a informa piata despre oferta noastra", a adaugat el.
Biroul de la Bucuresti va coordona activitatile companiei americane in Romania, Bulgaria si Ungaria, si vor fi conduse de Ramona Prodea, 34 de ani.
Brunswick nu a dorit sa spuna cati angajati va avea AMD in Romania, dar a dat de inteles ca Ramona Prodea nu va fi singurul reprezentant al companiei.
"Piata est-europeana se dezvolta cu pasi repezi in momentul de fata, iar asteptarile sunt ca aceasta crestere sa continue. In consecinta, am considerat ca este important sa stabilim o prezenta permanenta in Romania si sa avem in echipa pe cineva care ar putea colabora direct cu clientii nostri", a adaugat Pierre Brunswick.
Reprezentantul AMD a evitat sa dea informatii despre cota de piata a companiei americane in Romania sau despre vanzarile pe piata locala, afirmand doar ca AMD "are mult de lucru", mai ales in domeniul educarii clientilor din segmentul business.
"Vrem sa informam potentialii clienti ca exista si alternative la nevoile lor, ca au posibilitatea sa aleaga si alte tehnologii. Nu cred ca este normal ca organizatorul unei licitatii sa precizeze in caietul de sarcini ca sistemele de calcul trebuie dotate numai cu procesoarele produse de principalul nostru concurent", a spus Brunswick. El a afirmat ca la Universitatea Bucuresti si la Radioul public s-ar desfasura licitatii pentru achizitia de computere care ar limita numarul de oferte prin includerea in specificatiile din caietul de sarcini a unor date care limiteaza oferta de microprocesoare a competitorilor la produse realizate de principalul competitor al AMD, Intel.
"In caietele de sarcini se cer procesoare Intel, sau Pentium, ceea ce nu inseamna competitie. Nu suspectam insa ca ar fi vorba de acte de coruptie, ci de faptul ca AMD nu este cunoscuta pe piata romaneasca. Noi trebuie sa educam piata locala ca nu suntem o alternativa la Intel, ci ca oferim solutii diferite", a mai spus Brunswick.
Procesoarele AMD detin pe piata romaneasca o cota de 28,9% in termeni de unitati vandute, in timp ce valoric ponderea se ridica la 18,2%, conform unor date IDC. La nivelul anului 2005, AMD a inregistrat vanzari de 5,8 miliarde de dolari, in crestere cu 17% fata de 2004.
Biroul Intel din Romania a fost deschis in 2004, si are acum patru angajati.
"Concurenta este bine-venita si, dupa parerea noastra, utilizatorul final nu va avea decat de castigat. De acum incolo va putea sa faca alegerile cele mai bune in mai mare cunostinta de cauza si cu o mai buna informare cu privire la toate produsele de pe piata", a comentat Irinel Burloiu, Business Development Manager la Intel Romania, anuntul AMD ca va deschide un birou pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO