Business Hi-Tech

Americanii si-au facut soft pentru managementul documentelor la Cluj

16.06.2004, 00:00 60



Compania clujeana Soft Design a dezvoltat un produs de management electronic al documentelor pentru compania americana ABEST Agencies, care, dupa ce a folosit produsul, a decis sa il comercializeze direct pe piata americana.



"MEDS ( al carui nume vine de la Managed Electronic Document Storage) este functional in birourile companiei americane de un an si doua luni si a inregistrat pana in prezent 35.000 de documente. Prin intermediul lui sunt prelucrate zilnic, in medie, 200 de documente", a declarat pentru Business Hi-Tech Marius Rarinca, partener asociat la Soft Design.



ABEST Agencies, a investit 100.000 de dolari pentru realizarea MEDS Systems, in special pentru gestionarea tuturor operatiilor referitoare la produs. Compania a indragit produsul Soft Design si s-a gandit ca poate obtine bani vanzand acest pachet software. ABET mizeaza acum pe un volum al vanzarilor de 40 de pachete de aplicatii in acest an. In 2005 americanii spera sa recupereze investitia si sa ajunga pe balata zero, iar in 2006 ei se asteapta deja la profit. "Ideea s-a nascut de fapt dintr-o necesitate a companiei americane. Produsul pe care-l aveau era deficitar, implica o serie de costuri exagerate, iar upgrade-urile soseau cu intarziere", a explicat Marius Rarinca.



MEDS propune trecerea de la formatul fizic de stocare a documentelor (hartia) la formatul electronic. Toate fax-urile, documentele si e-mail-urile care sosesc intr-o companie sunt transpuse in format digital. Ele sunt prelucrate automat si stocate atat pe hard-disc, cat si pe un sistem special de storage, care functioneaza pe baza de banda magnetica. Avantajele folosirii sistemului tin de posibilitatea de a localiza rapid informatia si de cresterea volumului sistemelor de arhivare, fata de produsele americane. De asemenea, creste siguranta in caz de calamitati naturale, oferind o mobilitate completa utilizatorului, pentru ca baza de date poate fi accesata de oriunde, printr-o conexiune la Internet. De asemenea, este vorba de cresterea productivitatii angajatilor, scapati de sub corvoada tonelor de hartie.



Americanii se gandesc acum sa mute inclusiv partea de operare a produsului in Romania, tot pri colaborarea cu firma clujeana Soft Design. Indexarea documentelor intrate in firma va fi realizata in Cluj, iar pentru support se va deschide un call-center, apelurile clientilor din SUA fiind redirectionate catre Romania.



MEDS este deja o marca inregistrata pe piata americana, iar drepturile de proprietate intelectuala asupra produsului le revin celor de la MEDS Systems. Ffirma clujeana obtine un procent din profit si castiga venituri din partea de suport tehnic petnru produs.



Din septembrie 2003, MEDS Systems a lucrat cu beta testeri, companii partenere care au acceptat sa utilizeze produsul firmei clujene pentru a primi un feed-back despre capacitatea lui. Pentru testare MEDS a fost oferit gratuit clientilor americani. Costurile produsului reprezinta 30% din cele practicate de catre firmele americane, iar vanzarea lui, intr-o forma de baza, se ridica la aproximativ 7000 de USD, dupa care exista o serie de costuri de licenta, lunare, precum si de intretinere, ce variaza intre 100 si 400 de USD, in functie de modulele pe care clientii doresc sa le instaleze.



Soft Design s-a infiintat in 2000 la Cluj-Napoca, fiind o companie de dezvoltare software axata pe furnizarea de servicii catre clientii internationali, din SUA, Elvetia, Germania, Austria si Japonia. Peste 2000 de persoane folosesc produsele dezvoltate de firma clujeana. In 2003, Soft Design a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de lei, estimarile celor doi actionari vizand dublarea ei pe anul 2004.





transilvania@zf.ro





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO