Business Hi-Tech

ANC reia licitatia pentru licentele WiMAX

08.02.2009, 18:06 27

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) va relua licitatia pentru acordarea celor doua licente de utilizare a benzilor de frecvente 3,6-3,7 GHz, dupa ce firmele care au cumparat caietul de sarcini nu au depus nicio oferta.

Cele doua licente scoase la vanzare permit introducerea la nivel national a unor tehnologii precum WiMAX pentru furnizarea serviciilor de internet, voce si chiar televiziune. Companiile care au cumparat caietul de sarcini sunt Asesoft International, Comcore Management, Cosmote, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone.
"Termenul limita a expirat azi (joi - n.r.), la ora 17. Autoritatea nu a primit nicio oferta, fapt care ne pune in situatia reluarii licitatiei in perioada urmatoare", a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC. El a adaugat ca reluarea licitatiei va modifica specificatiile caietului de sarcini, in sensul diminuarii taxei de licenta (initial 7,5 mil. euro, conform HG 638/2008).
"In contextul financiar actual, ne vedem nevoiti sa reducem taxa de licenta, dar, pe de alta parte, luam in calcul acordarea de licente care permit introducerea WiMAX in alte benzi de frecventa, respectiv 2,5 GHz. In prezent, aceasta frecventa este utilizata de Ministerul Apararii si va trebui sa fie eliberata, conform unei directive a Comisiei Europene." Singura companie care detine o licenta de utilizarea a benzilor de frecventa 3,6-3,7 GHz este Societatea Nationala de Radiocomunicatii. Pe de alta parte, Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, sustine ca lipsa ofertelor pentru licitatia WiMAX a fost cauzata de taxa de licenta foarte ridicata si politica discriminatorie a ANC in managementul spectrului de frecvente.
"Faptul ca nu a fost depusa nicio oferta pentru licentele BWA (Broadband Wireless Access - acces fara fir in banda larga) reprezinta rezultatul unei politici discriminatorii, lipsita de viziune si de interes pentru utilizatorii de comunicatii din Romania, in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente practicat de ANC", au declarat reprezentantii operatorului.
Un alt factor care a contribuit la acest rezultat il reprezinta, in opinia Vodafone, ignorarea sistematica a comentariilor si punctelor de vedere legitime ale reprezentantilor industriei de comunicatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO