Business Hi-Tech

Aplicatiile online ar putea lua fata Microsoft Office

28.07.2006, 15:27 19

Este vorba de o revolutie a desktop-ului. Pentru multi ani, producatorii de software si promotorii web-ului au preconizat triumful Internetului asupra Microsoft in segmentul de software de business.
In loc de a cumpara, spre exemplu, o copie Microsoft Word si a o instala pe propriul calculator, ai putea sa accesezi un site si sa-ti editezi documentul si sa il stochezi online. Taxa perceputa ar fi mult mai mica decat costul licentei pentru pachetul Office si nu ar mai trebui sa platesti pe nimeni pentru a remedia eventualele defectiuni tehnice care ar putea interveni.
In prezent, un grup format din companii mici, dar si giganti ai Internetului precum Google, fac din acest vis realitate, scrie presa internationala. O cautare rapida pe Internet iti vor oferi o serie de alternative online, foarte ieftine sau chiar gratuite, la soft-ul Microsoft. Writely, ThinkFree si AjaxWrite sunt doar unele din alternativele care ofera gama de aplicatii desktop standard, de la procesoare de cuvinte la documente de tip Excel sau e-mail.
Avantajul acestor aplicatii este simplu: sunt cu mult mai ieftine sau chiar gratuite fata de oferta Microsoft si, fiind disponibile pe net, ofera o mult mai mare flexibilitate. Le poti folosi oriunde ai acces la Internet si este mult mai usor sa le trimiti colegilor, clientilor sau furnizorilor.
Clientii aplicatiilor online sunt in general companii mici care doresc aplicatii mai simple si mai putin costisitoare. Multe sunt afaceri de inceput cu buget limitat, dar acest gen de aplicatii sunt preferate si de companii cu divizii sau subsidiare ce nu au nevoie de intregul pachet Microsoft Office. Companiile sunt chiar dispuse sa treaca cu vederea unele neajunsuri, precum riscul ca alternativele folosite sa nu fie complet compatibile cu Office sau sa tina informatii confidentiale pe serverele companiilor care ofera astfel de aplicatii.
"Aplicatiile desktop pe care le avem in prezent au devenit mult prea puternice pentru utilizatorii obisnuiti", a declarat Melissa Webster, analist al Data Corp. "Am ajuns intr-un moment in care instrumentele online ofera suficiente servicii pentru un procent important de utilizatori."
Aplicatiile online are putea sa nu fie folositoare pentru cele mai mari companii. Afacerile care deja ruleaza Office pe mii de PC-uri au nevoie de beneficiile unui produs matur precum Office si de un producator de talia Microsoft. Clientii Office primesc suport tehnic, precum inlaturarea bug-urilor (erori ce apar in procesul de rulare) si linistea ca furnizorii lor vor fi prezenti pentru mult timp pe piata.
De asemenea, multe dintre marile companii sunt neincrezatoare, din motive de securitate si competitivitate, sa-si incredinteze computerele altor companii si probabil ca nu vor migra prea curand catre aplicatii gazduite de o companie straina.
Totusi, multe companii declara ca sunt pregatite sa renunte la Microsoft doar daca alternativele ar deveni mai sofisticate. Sunt semne ca Microsoft pregateste masuri de protectie. Gigantul software a luat drept exemplu o pagina web a unui competitor si ruleaza propria aplicatie web numita Office Live. Noul software, testat pana acum de 100.000 de utilizatori, a vizat companii mici, acesta fiind construit sa coexiste cu pachetul instalat Office. Office Live ofera posibilitatea utilizatorilor de a colabora mai usor intre ei si sa isi poata accesa documentele oriunde au conexiune la Internet.
In anii '90, Microsoft a reunit o serie de aplicatii intr-un pachet software numit Office - tactica ce a castigat de la bun inceput piata. Insa de-a lungul anilor pachetul de aplicatii oferit de Microsoft si-a atras multe critici din cauza pretului. In prezent, utilizatorii Office au la dispozitie mai multe pachete de tipul Office, ce combina procesoare de cuvinte, editoare de prezentari si alte aplicatii.
Cel mai complet pachet vine din partea ThinkFree Corp., care a vandut initial pachetul de aplicatii drept software desktop conventional, dar nu s-a bucurat de succes.
In luna aprilie, ThinkFree si-a schimbat strategia oferind aplicatii online, precum ThinkFree Write (procesor de cuvinte), ThinkFree Calc (aplicatie de tipul Excel) sau ThinkFree Show (editor de prezentari). Pentru moment pachetul este gratuit, dar compania pregateste o alta versiune ce necesita plata online a unei taxe inca nefixate de producator.
Marea problema cu pachetul oferit de ThinkFree este lipsa compatibilitatii dintre acesta si documentele Office, multi clienti prezentandu-si nemultumirile vis-?-vis de acest lucru.
Jonathan Crow, director de marketing la ThinkFree, cunoaste incompatibilitatea dintre cele doua produse. El a adaugat ca majoritatea problemelor au fost rezolvate si ca 85% din utilizatorii de Office nu ar trebui sa intampine probleme de deschidere ale documentelor cu ajutorul ThinkFree.
Unul dintre cei mai mari competitori ai ThinkFree este Zoho. Aplicatia include Zoho Writer si Zoho Sheet, de asemenea disponibile gratuit pe site-ul companiei AdventNet, producatorul liniei Zoho si a unei game diverse de aplicatii de business.
De-a lungul timpului, Excel s-a dezvoltat intr-o puternica aplicatie, capabila sa faca fata unei mari cantitati de informatii pentru firmele de pe Wall Street si alte afaceri de marca. Totusi, pentru unele companii, Excel a devenit mult prea complex pentru nevoile lor. In prezent, piata ofera alternative precum WikiCalc, Num Sum si iRows. Desi nu sunt atat de complexe precum Excel, acestea exploateaza avantajul disponibilitatii pe Internet, utilizatorii putand sa colaboreze de la distanta printr-o singura aplicatie.
Google Inc. si-a dezvaluit in luna martie intentia de a lansa un editor de texte, prin achizitia companiei Upstartle LLC, producatorul Writely.com. Aplicatia consta intr-un simplu editor si un corector gramatical pentru editarea documentelor. Directorul Lewis Elementary School, Tim Lauer, a declarat ca staff-ul sau foloseste Writely sa editeze si administreze listele de intalnire si ca scolile nu trebuie sa-si mai faca griji asupra costurilor de reactualizare ale aplicatiei. In aceeasi ipostaza se gaseste AjaxWrite, serviciu gratuit al Ajax 13 Inc., companie din San Diego si gOffice al Silveroffice Inc. din San Francisco.
Totusi, oferta este incomparabila cu editorul complet de text, in acceptia lui Bruce Byfield, analist la NewsForge, citat de Wall Street Journal Europe. Acesta a declarat ca majoritatea utilizatorilor de Microsoft Word folosesc doar 10% din functiile sale. Asadar, majoritatea dintre acestia si-ar gasi probabil optiunile favorite intr-un editor online. Utilizatorii de Internet au migrat in ultimii ani catre serviciile de posta electronica precum Gmail, Hotmail sau Yahoo!. Printre acestia se numara companii mici, scoli, ce nu dispun de fonduri sa ruleze propriul sistem de posta electronica.
Yahoo! Inc. ofera servicii de posta electronica drept parte dintr-un pachet ce ofera servicii incepand de la 9 dolari pe luna, inclusiv configurarea casutei postale in functie de client.
La sfarsitul anului trecut, San Jose City Colege, o comunitate de studenti din Silicon Valley, a incheiat o intelegere cu Google pentru gazduirea unei versiuni Gmail. Scopul a fost oferirea unor servicii studentilor la modul cel mai rentabil, a declarat John Renzi, directorul financiar si administratorul colegiului.
"Acest serviciu de posta electronica face exact acest lucru", a mai declarat el. "Am fost sunat din toate partile lumii de oameni interesati de aceasta solutie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO