Business Hi-Tech

Apple reduce pretul iPhone si lanseaza noi modele iPod

Apple reduce pretul iPhone si lanseaza noi modele iPod
07.09.2007, 19:01 111

Decizia Apple apare la doua saptamani dupa ce compania a confirmat ca a ajuns la o intelegere cu trei operatori de telefonie mobila din Europa, respectiv T-Mobile, O2 si Orange, pentru furnizarea drepturilor de distributie exclusiva a iPhone.
Potrivit termenilor contractelor, operatorii ar urma sa cedeze Apple 10% din veniturile obtinute din apelurile de voce si transferurile de date efectuate catre utilizatorii iPhone.
De asemenea, reducerea considerabila a pretului iPhone ridica unele dubii cu privire la ritmul vanzarilor terminalului mobil, despre care Steve Jobs, directorul executiv al Apple, spunea ca va atinge 1 milion de unitati vandute pana la finele acestei luni - scrie presa internationala.
Un alt aspect demn de luat in calcul este marja de profit corespunzatoare fiecarui telefon, care potrivit companiei de analiza Isuppli, era de 55% pentru modelul de 8 GB. Practic, pentru fiecare model iPhone de 599 de dolari, Apple incasa un profit brut de 265,83 dolari.
Plecand de la designul iPhone, Apple a lansat o noua generatie de playere digitale - iPod Touch. Acesta este echipat cu acelasi ecran color de 3,5 inchi al iPhone, introdus intr-o carcasa subtire din aluminiu si ofera posibilitatea de conectare la internet prin portul Wi-Fi.
Noul iPod Touch va fi disponibil incepand din aceasta luna in doua variante, cu 8 si 16 GB de memorie, la preturi de 299 $ (220 de euro) si, respectiv, 399 $.
In plus, dupa ce a lansat iMac-uri mai subtiri si carcase din aluminiu, Apple a prezentat noua generatie de playere iPod, intreaga gama fiind relansata cu un nou design si in mai multe culori.
Noul iPod Classic este disponibil intr-o varianta de 80 GB, in timp ce versiunea de 160 GB va costa 349 de dolari (256 de euro).
Noul iPod Nano va veni in doua versiuni - modelul de 4 GB va costa 149 de dolari (110 euro), in timp ce versiunea echipata cu un hard disc de 8 GB va avea un pret de 199 de dolari (146 de euro).
Cele doua versiuni Nano ale playerului, echipate fiecare cu un ecran color de 2 inchi vor fi disponibile la un pret de 149 de dolari pentru modelul de 4 GB si, respectiv, 199 de dolari pentru modelul de 8 GB.
Coincidenta sau nu, Microsoft a anuntat reducerea cu 50 de dolari (36,7 euro) a pretului pentru playerul sau digital Zune. Astfel, singura versiune Zune disponibila, cea cu 30 GB spatiu de stocare, va costa 199 de dolari.
Un alt exemplu similar este Motorola Razr, unul dintre cele mai bine vandute telefoane mobile din lume, care dupa ce a fost lansat la un pret de 499 de dolari (366 de euro), acum poate fi achizitionat la preturi de circa 100 de dolari (74 de euro).
Ca urmare a anuntului privind reducerea preturilor iPhone, actiunile Apple s-au depreciat la bursa Nasdaq cu 5,1%, la 136,76 dolari per actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO