Business Hi-Tech

Apple riscă un "război" cu operatori ca Orange şi Vodafone din cauza SIM-ului integrat de pe iPhone"

Apple riscă un "război" cu operatori ca Orange şi Vodafone din cauza SIM-ului integrat de pe iPhone"

Autor: Radu Racu

19.11.2010, 11:46 99

Marii operatori de telefonie mobilă din Europa au avertizatApple că vor adopta măsuri punitive împotriva companiei dacăproducătorul de electronice va implementa o inovaţie pe telefonuliPhone care presupune integrarea cartelei SIM în terminal, fărăposibilitate de schimbare, scrie Financial Times.

Operatori de telefonie- printre care sursele au indicatVodafone, France Telecom (Orange) şi spaniolii de la Telefonica-acuză Apple că încearcă să obţină controlul asupra contractelor cuclienţii, prin intermediul noii tehnologii. Inovaţia permiteclienţilor să cumpere un iPhone şi să se înscrie pentru un serviciude telefonie mobilă direct de pe site-ul Apple. Mai mult decâtatât, cea mai mare îngrijorare a companiilor de telefonie mobilăeste că serviciul permite utilizatorilor să treacă prea uşor de laun furnizor la altul sau să insiste pe contracte pe termen scurt.Totodată, Apple ar putea deveni la rândul lui un furnizor deservicii de telefonie mobilă, ca intermediar între cele două părţi,însă compania americană nu a indicat până acum că este interesatăde acest segment.

Reprezentanţii părţilor implicate în disputa speculată aurefuzat să comenteze, însă un director de la un operator european adeclarat sub anonimat că Apple riscă "un război" cu furnizorii detelefonie mobilă, care acuză că nu vor mai subvenţiona terminalul,decizie care ar putea duce la scăderea vânzărilor.

Un iPhone costă "la liber" circa 600 de dolari, însă majoritateacompaniilor de telefonie mobilă îl ofera la un preţ mult mai micpentru contracte încheiate pe perioade mai lungi, de circa 2 ani.Companiile de telefonie ameninţă acum că vor renunţa la acestesubvenţii dacă Apple introduce noua tehnologie.

Conform analiştilor din piaţa de telecom, vânzările iPhone arputea scădea cu până la 12% dacă operatorii îşi retragsubvenţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO