Business Hi-Tech

Asasinarea lui Kennedy, analizata digital

04.08.2004, 00:00 28

Cercetatorii de la Laboratorul Berkeley lucreaza la un mecanism de scanare digitala cu care sunt siguri ca vor putea separa sunetele de pe singura inregistrare audio care contine scena asasinarii presedintelui american John F. Kennedy la Dallas in 1963.
Inregistrarea a fost realizata cu un microfon atasat unei motociclete de politie, care facea parte din escorta, iar sunetul a fost apoi copiat pe o banda magnetica Dictaphone. Din pacate analiza acesteia realizata in cateva randuri nu a dat un raspuns clar la intrebarea: a actionat Lee Harvey Oswald singur sau nu? Verdictul comisiei care a investigat asasinatul a fost ca Oswald a fost singurul tragator, dar cercetari efectuate 15 ani mai tarziu au aratat ca au fost trase 4 focuri de arma dintre care numai 3 din depozitul de carti unde s-a aflat Oswald. Din cauza analizelor repetate aceasta banda, la fel ca discurile de pick-up, ea s-a deteriorat, iar Arhivele Nationale in proprietatea carora a ajuns in 1990 au decis sa nu mai permita incercari de a copia acele sunete prin metode mecanice.
Leslie Waffen consultant al Arhivelor sustine ca folosind tehnologia digitala sunetele vor putea fi copiate si apoi separate pentru a le analiza numai pe cele care au legatura cu asasinatul. Waffen in custodia caruia se afla si inregistrarea video realizata de Abraham Zapruder pe film de 8 mm a spus ca "sansa de a realiza aceasta analiza este un lucru extraordinar si de aceea am apelat la experti". In iunie consiliul Arhivelor Nationale a decis sa incredinteze aceasta misiune lui Carl Haber si Vitaliy Fadeyev de la laboratorul Berkeley care folosind o camera optica digitala au reusit sa copieze inregistrari de pe cilindrii Edison. In cazul benzii Dictaphone procesul va presupune scanarea santului generat de inregistrare si realizarea unei harti dupa care vor fi generate sunetele. Dupa aceea cercetatorii vor putea sa curete inregistrarea eliminand sunetele nerelevante.
Analizata in 1979 de o comisie a Congresului aceasta inregistrare a indicat ca ar fi existat un al doilea tragator ascuns dupa o colina. Dupa alti trei ani o alta analiza a stabilit ca suntele atribuite celui de-al doilea tragator nu au legatura cu asasinatul. Aceasta a fost ultima oara cand banda a fost supusa testelor. Cand Arhivele Nationale au ajuns in posesia inregistrarii aveau de rezolvat doua probleme: ce sa faca cu aceasta? si cum sa copieze si sa faca publica aceasta inregistrare?
"Oamenii vor sa stie adevarul" a spus Gary Mack administratorul muzeului de la etajul 6 al depozitului de carti din Dealey Plaza. "Comisia Warren a spus ca a fost numai Oswald dar apoi celelalte anchete au admis ca ar fi putut exista si un alt tragator. Nu exista o concluzie clara" a continuat Mack.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO