Business Hi-Tech

Auditorul german P3: Cosmote, cea mai bună reţea pentru serviciile de voce

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Adrian Seceleanu

19.12.2013, 20:49 2014

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă după venituri şi numărul de clienţi, are cea mai bună reţea de telecomunicaţii din România pentru furnizarea de servicii de voce prin tehnologiile 3G şi 2G, potrivit rezultatelor unor teste realizate de auditorul independent german P3 în luna iulie în România, în zonele metropolitane din Bucureşti şi alte 11 oraşe.

Firma germană a făcut teste comparative între reţeaua Cosmote şi cea a altor doi operatori de telefonie mobilă (cel mai probabil Orange şi Vodafone). Potrivit testelor P3, rata de succes a apelurilor de voce în reţeaua Cosmote prin tehnologia 3G a fost de 97,85% - cel mai bun scor de pe piaţă, iar calitatea medie a apelurilor a fost notată cu 3,2 puncte (cel mai bun scor), dintr-un maxim posibil de 4,5 puncte. Ceilalţi doi operatori au fost notaţi cu 3,07 puncte, respectiv 2,74 puncte pentru calitatea apelurilor prin 3G.

În cazul apelurilor de voce în reţeaua Cosmote prin tehnologia 2G, rata de succes a apelurilor a fost de 98,23%, al treilea cel mai bun scor de pe piaţă, în timp ce calitatea medie a apelurilor a fost notată cu 2,6 puncte din 4,5 posibile, fiind astfel cel mai bun scor. Ceilalţi doi operatori au obţinut scoruri de 2,4, respectiv 2,3 puncte pentru calitatea apelurilor 2G. Per total, din cele patru teste legate de calitatea serviciilor de voce, Cosmote a obţinut cel mai bun scor în trei cazuri.

Rezultatul complet al testelor realizate la solicitarea Cosmote este publicat pe pagina web a firmei germane. P3 nu realizează pentru prima oară o analiză a performanţelor reţelelor de telecomunicaţii din România. Auditorul  a fost utilizat anterior de Orange şi Vodafone pentru a certifica performanţa serviciilor furnizate.

rticol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO